donderdag, 30 december, 2021, 8:20 pm - Campbelli
door Martin Braak
Met mijn Campbelli dwerghamster project dat ik kleurtjes wil fokken, had ik Campbelli mannetjes en Campbelli vrouwtjes van twee nesten samen gedaan. Ik heb van twee nesten Umbrous x Wildkleur Uni-Halle lijn twee kooien gevormd. Ik zet zo vaak jonge Russische dwerghamsters weg en laat ze in groep groot worden. Dat doe ik ook met Campbelli's alleen Campbelli's fokken iets eerder dan Rusjes. Bij Rusjes zie je dat ze gaan pubberen en dat merk je in gedrag. En tot die tijd raken ze ook niet zwanger. Ik zet ze bij week 12-13 pas als koppel apart en dan merk ik dat ze 4-5 weken later hun eerste nestje krijgen. Dat is niet het geval bij de Campbelli's. Daar zit een heel groot verschil tussen deze twee soorten.door Martin Braak
Bij één van de twee kooien zijn de vrouwtjes al heel jong bevrucht. Eigenlijk te jong in mijn beleving. Ze zien er wel goed en groot uit hoor, de vrouwtjes zijn "volwassen" exemplaren. Maar niet qua leeftijd, tenminste in mijn beleving. Ik schrok en heb de vier vrouwtjes apart gezet. Deze week zijn de jongen geboren en wat direct opvalt is waarom Campbelli's echte groepsdieren zijn. Je ziet dat ze samen een nest maken, samen de jongen groot brengen, samen alles doen.
Bij mijn eigen lijn Russische dwerghamsters kan je ze niet in trio's of meerdere samen fokken. Ik heb het wel eens geprobeerd (tja ik fok al 35 jaar en heb zo wel eens wat getest) en wat je merkt is dat wanneer de vrouwtjes niet tegelijk bevallen, de jongen niet groot worden. Want als ze onder de verkeerde liggen, dan gaat het gewoon mis. Bij mijn Engelse lijn is dit minder geval. Ik weet van de oorspronkelijke fokkers uit Engeland dat ze trio's fokten en dat dit goed ging. Deze lijn is anders qua gedrag en dat merk je. Maar als je een grote kooi houd en nest is groot, dan gaat op dat moment nog steeds jonkies verloren. De Engelse fokkers fokken ze vaak in zeer kleine kooitjes.
Wat veel op internet geschreven wordt, is dat Russische dwerghamsters niet samen gehouden kunnen worden. Mijn ervaring is dat wanneer je niet mee knuffelt, niet mee paait, ze wel samen gehouden kunnen worden. Ze leven in de natuur groepsgewijs in kleine groepen of koppelgewijs. Ik denk zelf dat het afhankelijk van regio het wel eens kan verschillen. Maar het is zo dat wanneer een fokker niet koppelgewijs fokt en dat al jaren lang de voorouders apart en alleen houden, instinkt van samen zijn minder kan worden. Het is iets wat ik bij huisdieren altijd afraad, want ik kan niet voorspellen of het mis gaat en ik weet niet of mensen gedrag herkennen dat je ze uit elkaar moet halen.
Maar Campbelli dwerghamsters zijn veel meer groepsdieren dan Russische dwerghamsters. Waar bij Campbelli's het wel lukt om twee mannen en bijv. twee vrouwen samen te houden, dat lukt bij Rusjes niet. Want dat zijn combinaties dat veel en vaak fout gaan. Het is of van hetzelfde geslacht of 1 man met 1 vrouw. En ook al zou het kunnen, ik raad meerdere vrouwtjes Russische dwerghamsters af omdat je in alle tijden ziet dat dan niet alle jongen groot worden.
Hierboven drie van de vier Campbelli moeders. Je ziet hoe ze hun jongen bedekken.
Je ziet hoeveel het er zijn. En ook dat er diverse kleurtjes in het nest zitten.
Bovenstaande foto gemaakt na 1ste dag.
reactie toevoegen
| permalink