zondag, 21 april, 2024, 7:16 pm - Campbelli
door Martin Braak
Hoe het begon: ik kreeg een Platinum umbrous Campbelli dwerghamster en deze heb ik met afstammelingen wildvang gekruist. Daaruit bleek dat dit geen Platinum was, maar iets anders. Een recessief gen dat zorgt voor dat de haren steeds witter en witter wordt. Vaak vanuit de schouders en een patroon dat erg lijkt op Platinum. Echter onderling gekruist komt het pas terug en het is dus geen Platinum.door Martin Braak
Daarna kreeg ik ook aantal exemplaren met vlekken. Dit uit wildkleur en dat is vreemd. Want bontfactor die bij de Campbelli dwerghamster bekend zijn, Mo en Mi, vererven beide dominant. Maar deze bontfactor is iets vreemds mee. De vlekken worden langzaam groter en uiteindelijk als de hamster oud is, lijkt het ook heel veel op schimmel.
Dit is de moeder, die ik eerder op mijn blog plaatste. Eerste foto 11 september 2022. En tweede foto is van 23 september 2023, dus iets meer dan jaar later. Een groot verschil, maar het ging erg geleidelijk.
Haar heb ik gekruist met wildkleur die niet voor enig ander mutatie dragen. En daar onderling mee gekruist. En na verschillende nesten heb ik eindelijk weer gevlekt terug.
Wat ik vreemd vind, is dat ik bij mijn andere schimmels ook wildkleur, opal, grijs en BEA schimmels heb. Maar bij het nageslacht van alle wildkleuren van haar geen enkel schimmel.
Toch vermoed ik dat het om eenzelfde recessief gen gaat. En dat dit gen al aantal jaren onder de fokkers was, maar nooit gedocumenteerd is. Er zijn wel wat dingen wat ik niet begrijp. Waarom heb ik zo weinig exemplaren van wildkleur, opal en grijs met schimmel. En veel exemplaren umbrous of slechte zwart met schimmel. En waarom krijg ik wel gevlekt bij zwart en zwart gerelateerde kleuren. Maar ik heb ook een opal en wildkleur die een grote witte vlek hebben. Maar die worden niet witter. Of zou dit weer iets anders zijn.
Het moet iets zijn waardoor dit is. Hard op denkend zou het kunnen zijn dat de agouti dieren die schimmel krijgen nog een ander gen hebben waardoor dit getriggerd wordt.
Ik merk op Facebook dat men het silvering noemt. Maar laten wij niet verwarren met silvering waarover Linda Price een artikel over geschreven heeft. Dat is schimmel bij de zwarte Campbelli dwerghamsters wat wij bij eerste exemplaren zag gebeuren. Die werden enorm wit, net als panda beertjes. Maar dat echt anders en was naar mijn weten niet genetisch. Dat schreef Linda ook, dat zij niet echt wist of het wel een mutatie was. Ik vermoed dat de eerste exemplaren van zwart pigment opraakt waardoor ze ouder witter werden. Ik heb sporadisch dit gezien bij de Russische dwerghamster zwart ook gezien. Het was ingeval iets wat alle zwarten hadden en niet de agouti dieren. Toen wij eenmaal zwarte exemplaren hadden die zwart bleven, selecteerden wij hierop en na aantal jaren waren de panda beertjes verleden tijd.
reactie toevoegen
| permalink