Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.185
    Vandaag: 47
    Gisteren: 60
Campbelli dwerghamster in een groep, dan een zeer grote kooi om geen ruzie te krijgen? 
woensdag, 6 mei, 2020, 8:56 pm - Campbelli
door Martin Braak
De Campbelli dwerghamster is een sociaal dier dat in groepen kan leven. Dit in de zin waarmee ze opgegroeid zijn en niet in de zin ik zet een paar Campbelli dwerghamsters bij elkaar. Jonge Campbelli's die met elkaar opgroeien kunnen heel goed samen gehouden worden. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd goed gaat!

Mensen die huisdieren houden en graag een groepje Campbelli dwerghamsters willen houden moeten zich realiseren dat er een moment kan komen dat eentje uit de groep verstoten wordt. Of dat de baas ff niet meer de baas is en dat de groep opnieuw de rangorde gaat bepalen. Elk individueel Campbelli dwerghamster groeit op zijn of haar tempo en dat hoeft niet gelijk te zijn aan de groep. Je moet kooien beschikbaar hebben om ze te scheiden. En bereid te zijn ze te scheiden. En accepteren dat een keer mis gaat eentje bloed heeft. Want 's nachts ben je er niet bij.

Het is de natuur en daar kan je niets aan doen. Daarop kan je niet selecteren. Daarnaast er zit veel verschillen in de Campbelli dwerghamsters. Niet alle Campbelli dwerghamsters zijn zuiver. Hybride Campbelli dwerghamsters kunnen een ander gedrag tonen. Daarnaast zijn de Campbelli's verschillende landen gevangen en naar de hobbyfokkers gekomen. Deze zijn door elkaar gemengd. Voor je beeldvorming: we proberen de Korenwolf in Nederland te redden. En dat doen we met dieren die hier in Nederlandse omgeving afstammen. Waarom niet even naar Rusland of Turkije om ze te halen en hier uit te zetten? Dat zit hem in het feit dat instinkt anders kan zijn en dat men niet dieren van zulke grote afstand hier in het wild uit willen zetten. Er zit enorme verschillen tussen de Campbelli dwerghamster uit Altai ten opzichte van Mongolië. En dat hebben wij als hobbyfokkers door elkaar gemengd. En dat leidt tot instabiliteit in uiterlijk. Maar ook beetje in karakter. Zo zijn er Campbelli's die in groepen niet bijten. En er zijn Campbelli's die in groepen wel bijten omdat ze instinkt hebben dat er gevaar kan schuilen.

Samen houden van Campbelli's is niet zonder risico. Maar wel goed te doen. Je moet hun gedrag in de gaten houden. Niet te snel in willen grijpen. En accepteren dat er gevochten wordt. Dat is accepteren dat je soms krijsende geluiden hoort. Ingrijpen kan betekenen dat je juist de groep onstabieler maakt. Maar je moet ingrijpen als het mis gaat. Dat is ingeval als je bloed ziet. En dat is ingeval als je vermoed dat de Campbelli dwerghamster die onderdanig is, ziek is of een aftakelingsproces doorgaat c.q. te oud is t.o.v. van anderen.

En het is goed te doen door de inrichting van de kooi rekening te houden. Probeer zo de inrichting te maken dat ze samen in molentjes kunnen lopen. En samen een loopvlak hebben. En gangetjes hebben om even te verschuilen. Maar zorg ervoor dat er één slaapplaats is. En niet meerdere slaapplaatsen. Want je wilt niet hebben dat ze afzonderlijk gaan slapen op een grote afstand. En als je ziet de ze afzonderlijk slaapt, maak de slaapplaats kapot. En zet daar iets neer dat niet weer gebeurd.

Sommige fokkers van Campbelli dwerghamsters vinden het lastig om te adviseren inzake de kooigrootte. De neigen in Nederland is om zo groot mogelijk kooi te hebben. Voor vier Campbelli dwerghamsters moet je een kooi van wel 1 meter 20 hebben. Ga nu eens een beeld vormen van een kooi van vijf meter bij vijf meter en zet daar vier Campbelli dwerghamsters in. Wat gebeurd er dan? Juist, ze gaan apart slapen en maken een eigen territorium. Dat hoeft niet te gebeuren, maar de kans is groot dat de groep zich gaat splitsen. Dat gebeurd ook in de natuur. Wanneer voedsel tekort is of dat eentje verstoten wordt, dan splits de groep. Wil je dit met huisdieren? Nee. Dus een kooi bij vijf bij vijf meter is te groot voor een groep Campbelli's. Een kleiner kooi levert minder problemen op ten opzichte van een grote kooi. Dat is echt zo!

Ook hier speelt zorg dat de kooi in verhouding is met de inrichting. Dan kan de kooi best groot zijn. Maar houdt de leefomgeving compact. Dat wil zeggen huisje en takken, slaapplaats dus, aan één kant van de kooi. En zorg ervoor dat 50% van de kooi lege oppervlakte is. Loopruimte en renruimte. Zet daar een paar leuke molentjes neer. Een complete ingerichte kooi vol kan leiden tot problemen.

Foto behorend bij blog