Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Campbelli dwerghamster Umbrous 
maandag, 27 september, 2021, 7:39 pm - Campbelli
Ik kan mij nog herinneren dat ik de eerste foto van een Campbelli dwerghamster Umbrous heb gezien. Ik ontving de foto toen wij nog internet via de telefoon hadden. Het was in het begin dat ik internet had en ik elk weekend inbelde om te internetten. Nadeel was dat mijn ouders onbereikbaar waren en dat leidde nog wel eens tot discussies. Maar ik was vaak heel vroeg op en kon ongestoord dan internetten. En ik moest de tijden bijhouden want bellen was toen nog best duur.

Maar die eerste foto! Het ging om een kindje Campbelli dwerghamster Umbrous. Het was iets later dan ontstaan van de de kleur Zwart. Wij, mijn broer en ik, waren één van de eerste fokkers in de wereld die met Zwart fokten. En we hebben voor de eerste exemplaren 100 gulden betaald. Dat was ons waard. Maar Umbrous, dat was onbereikbaar. De mutatie Umbrous is namelijk in de USA ontstaan. En overvliegen dat lukte niet.

Afgelopen zondag heb ik foto's gemaakt van een Umbrous exemplaar en die zijn aardig gelukt.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Je kunt aan deze foto's goed zien dat de haren nog iets van agouti opbouw kent. De haren zijn niet eenkleurig. Je ziet de bruine tint nog. Umbrous is niets anders dan een verdonkeringsfactor. Het is recessief en lijkt heel erg op de mutatie Zwart. Alleen bij Zwart wordt de pigmenten nog sneller getransporteerd waardoor de haarkleur geheel zwart is. Bij Umbrous is er iets dat de transport versnelt maar niet zo snel als Zwart. De zwarte mutatie factor a is wetenschappelijk onderzocht en weten we waarom dit zo werkt. Zover ik weet is dit niet bij Umbrous onderzocht en schrijf ik puur mijn vermoeden.

Wat wel bijzonder is, is dat je bij Umbrous een hele dikke aalstreep ziet. Dat was bij de eerste exemplaren ook het geval. Waarom dit is, weet ik niet. Waarschijnlijk ook omdat de pigmenten sneller getransporteerd worden. De aalstreep ontstaat namelijk bij foetus, de pigmenten komen vanuit de ruggenwervel. Daarom is daar meer pigment. En dus donkerder.

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: