De moederhamster heet Roxy en is een zwart schildpad langhaar satijn. De vader heet Duo-Penotti (alhoewel ik hem vaak Duo-Pinotti, met een i, noem). Hij is qua kleur chocolade sepia witband langhaar. Omdat ze beide langhaar zijn, zullen de jongen allemaal langhaar zijn. Satijn en witband zijn beide dominante mutaties en deel van de jongen zullen dit erven en uiten. Moederhamster is drager voor roest en kans is dat er chocolade kleuren geboren worden. Schildpad is eveneens dominant en kans is dat een paar vrouwtjes schildpad zijn of zelfs driekleur. Schildpad in combinatie met witband levert drie kleuren op. Wanneer een mannetje het schildpad gen erft, dan is hij geel of een geel gerelateerde kleur.
Op de foto's zie je dat ik de kleintjes op mijn hand houd terwijl de oogjes nog niet open zijn. Dit is puur gedaan om goede foto's te maken. Normaliter raad ik sterk af om jonge Syrische hamster de eerste 2,5-3 weken aan te raken. Wanneer de kleintjes ongeveer 16-18 dagen oud zijn, de oogjes open hebben, dan kan je de jonge Syrische hamsters aaien en even zeer voorzichtig uithalen. Mits de moederhamster dit tollereert!
De ouders
Net geboren
Dit zijn de foto's direct na de geboorte. Ze zijn nog maar paar uur oud. Je ziet dat ze direct al snorharen hebben. Dat hebben ze nodig om de tepels te vinden. Ze worden blind en doof geboren en kunnen alleen maar voelen via huid en snorharen.
Dag 1
Vandaag zie je heel weinig verandering, behalve dat de snorharen langer zijn en ze iets minder roze zijn.
Dag 2
Het zijn in totaal tien jongen. De moederhamster verzorgt haar jongen goed en heeft een diep nest gemaakt.
Dag 3
Helaas bestaat het nestje nu slechts uit acht jongen en zijn er twee jongen geruimd. De ogen van de donkere hamsters zijn geheel zwart, maar van de lichtere kleuren niet. Je ziet oogkleur verschillen.
Dag 4
Ze groeien erg hard en de haartjes beginnen te groeien. Je ziet al wat kleur.
Dag 5
Nu begin je steeds beter kleurverschillen te zien en het valt op dat er schildpadjes in het nest zitten. Dit zijn gekleurde hamsters met gele vlekken. Ook zie je dat sommige jongen een witte band hebben.
Dag 6
Ze groeien heel goed. Ze zijn nog steeds blind en doof en eten nog geen vast voer. De moederhamster waakt over haar nest en de jongen aanraken is uit den boze. Dat wil ze niet! Ze stormt op je af als je te dicht bij haar nestje bent.
Dag 7
Je ziet dat wanneer je toch een jong op de hand hebt, ze zo klein en zwak zijn. Je doet de hamster geen plezier mee. Als je een nestje hebt, moet je geduld hebben.
Dag 8
Elke dag worden ze groter en groter. De kleur en tekeningen zijn nu heel duidelijk. In het nestje zit een prachtige driekleur en schildpad.
Dag 9
Ze beginnen beetje vast voer te eten en je ziet ze heel soms uit het nest gaan. Maar het is echt waggelen en terug kruipen. Ze zijn nog steeds doof en blind. Zo af en toe hoor je ze piepen en het geluid van zuigen.
Luister hier naar het geluid van de jonge Syrische hamsters:
Dag 10
Je ziet dat de oortjes steeds meer gevormd worden en het zal niet lang meer duren voordat ze kunnen horen.
Dag 11
Het zijn vreet monsters geworden. Ze eten steeds meer vast voer en daardoor groeien ze harder.
Dag 12
Eten is hun grote hobby geworden. Ze ruiken en voelen voer. Ze zijn nog steeds blind.
Dag 13
Blijkbaar had het ene licht gekleurde hamster iets lekkers. Ondanks dat de jongen blind zijn, proberen ze dit af te pakken. Soms zie je dat ze per ongeluk iets verkeerds eten. Op de laatste foto zie je dat een jong op een stukje bodembedekking kauwt.
Dag 14
Je ziet weinig verandering, alleen dat ze groter en groter worden.
Dag 15
Ze komen enorm schattig over, maar beste is om ze nog lekker te laten liggen.
Dag 16
Vandaag zijn de oogjes open gegaan. Het kijken is nieuw en vermoeiend. Daarom houden ze oogjes nog vaak dicht. Omdat ze kunnen kijken gaan ze op onderzoek uit. Zien is leuk, ze kunnen nu veel gemakkelijker voer vinden.
Dag 17
Vandaag hebben ze een beetje sla gekregen. Dat vinden ze heerlijk.
Dag 18
De kleine hamsters spelen af en toe met elkaar. Ze dollen en vechten met elkaar.
Dag 19
Het zijn nu echte hamstertjes geworden. Heel voorzichtig kan je ze eruit halen. Maar wees voorzichtig!, want ze springen zo van je hand af.
Dag 20
Elke dag zie je ze groeien.
Dag 21
Ze zijn nu drie weken oud. Ze kunnen nog niet op hun zelf wonen, daarvoor zijn ze nog veel te klein. Ze hebben de moederhamster nog echt nodig.
Dag 22
Het gaat nu echt hard. Je ziet ze steeds meer hamster worden en ze worden nu al wat rustiger. Daardoor zijn ze beter te hanteren.
Dag 23
Maar wees voorzichtig, ze kunnen zo een loopje nemen en zijn nergens bang voor. Hoogte verschillen zien ze niet goed.
Dag 24
Je ziet dat één kleintje gevlekte oren heeft.
Dag 25
Ze zijn enorm schattig en knuffelig. Ze lusten graag andijvie. In andijvie zit heel veel vitamine A en het is goed om ze af en toe wat andijvie te geven.
Dag 26
Geen zichtbare veranderingen, behalve dat ze blijven groeien.
Dag 27
Wat zijn het toch geweldige schatjes geworden!
Dag 28
Vandaag moest ik de jongen bij de moederhamster weghalen. Want de moederhamster was haar jongen echt zat. Ze begon namelijk te vechten met haar jongen. Dit is haar manier om de jongen te verjagen. Maar omdat ze in de kooi zitten, kunnen ze niet weg en moet je tijdig ingrijpen.
Dag 29
Na vier weken moet je de mannetjes en de vrouwtjes apart zetten om te voorkomen dat er een dekking plaatsvindt. Want ze zijn nu al geslachtsrijp. Je wilt niet dat een klein meisje zwanger raakt!