De Syrische hamster is geen nachtdier maar een schemerdier. Hij wordt in de avond wakker en is dan het meest actief. Dit betekent niet dat hij overdag alleen maar slaapt. Vooral wanneer ze jong zijn, zijn ze geregeld wakker. En natuurlijk ligt het ook aan jezelf zoals welk moment kies je om de hamster te voeren en maak je hem even wakker om wat lekkers te geven. Wel is het zo dat wanneer ze erg oud zijn, ze liefst door blijven slapen. Maar dat geldt voor elk oud dier.
Wel is het zo dat wanneer je hem niet bij een hobbyfokker weghaalt, je hem nog tam moet maken. Maar meestal duurt dit geen weken, maar enkele dagen. Aardig toespreken, even uithalen, wat lekkers geven en hij is in no time aan je gewend. Denk wel aan dat de Syrische hamster een grote kooi nodig heeft. Want hij is een stuk groter dan een gemiddelde dwerghamster. Ook moet hij beschikken over een groot molentje van minimaal een diameter van 18 centimeter, maar liefst nog iets groter. De molentjes zijn gemiddeld zo'n 25-27 centimeter hoog en bij aanschaf van de kooi moet je letten dat hij hoog genoeg is. Het betekent niet dat hij altijd in het molentje loopt. Integendeel, vaak lopen ze even en gaan ze aan de tralies knagen. Dit doen ze niet alleen ten behoeve van de tijdverdrijf, maar ook omdat hun tandjes doorgroeien en op deze wijze afslijten.
Denk wel aan de plaats waar je de Syrische hamster neer zet. Het beste is om op een plaats te zetten waar het niet te koud wordt en waar je geregeld komt. Bijvoorbeeld de keuken. Wanneer het te koud wordt, kan de Syrische hamster namelijk een winterslaap gaan houden. In de keuken kan je hem ook geregeld wat etenswaar geven zoals stukje sla, appel, andijvie en brood. Je zult zien dat hij al wakker is wanneer je staat te koken. Natuurlijk is de woonkamer ook heel geschikt. Maar zet hem niet naast de televisie.
De Syrische hamster is een einzelgänger. Hij moet alleen gehouden worden en met z'n tweetjes lijkt het heel gezellig, op den duur wordt het oorlog. Maar in de dierenwinkel zitten ze toch ook samen? Ja, maar dat zijn jonge Syrische hamsters en dat gaat tot en met week 6-8 oud goed. Soms zie je dat twee volwassen exemplaren bij elkaar zitten, maar dit gaat 'goed' omdat ze nauwelijks eruit gehaald worden en de kooi heel klein is waardoor ze verplicht bij elkaar moeten slapen. Mannetjes zijn gemiddeld wat kleiner dan de vrouwtjes. Maar zij stinken minder dan vrouwtjes. Want vrouwtjes zijn om de vier dagen vruchtbaar en dat laten ze met hun geur weten.
Als je de Syrische hamster met andere diersoorten vergelijkt, dan merk je her en der verschillen. De Syrische hamster is minder intelligent als bijvoorbeeld een tamme rat. Hij ziet ook slechter dan een rat of muis. Een tamme rat is veel meer baasgehecht en zit graag op de schouder. Dat doet de Syrische hamster natuurlijk niet. Hij is altijd bezig om te kijken of hij weg kan lopen. Hij blijft altijd bewegen en zit niet ff een kwartier stil. De Syrische hamster stinkt minder dan een muis of rat. Hij wordt wel even oud namelijk gemiddeld twee jaar. De Mongoolse gerbil wordt gemiddeld ouder. Maar dit zijn diertjes die niet zo van knuffelen houdt en graag in groepjes gehouden worden. Net als de tamme rat waarvoor geldt dat één tamme rat een zielige rat is, tenzij je elke dag veel tijd aan hem besteedt en jij een soortgenoot vervangt. Een tamme rat heeft een groter kooi nodig. Muizen niet, maar muizen zijn leuk om naar te kijken, leuk om even vast te houden, maar een kind heeft niets in de handen. De Syrische hamster weegt gemiddeld tussen de 140 en de 180 gram, met uitschieters naar boven richting of zelfs over de 200 gram. Je hebt echt iets in de hand wat pluizig is.
De Syrische hamster kan je beste zo vasthouden.
Wat is nu het verschil ten opzichte van de dwerghamster? Natuurlijk zijn deze kleiner. Maar het hangt eigenlijk per soort af. Elke hamstersoort heeft een eigen karakter. De Russische dwerghamster kan je nog het meest met de Syrische hamster vergelijken. Een voordeel is dat Rusjes om de vier uur wakker zijn. Ze wegen gemiddeld tussen de 45 en de 70 gram. De meeste dwerghamsters leven een eigen leven en staan niet snel om voeding of aandacht te bedelen. Ze maken minder contact met je. Voor jonge kinderen is een Syrische hamster sneller geschikt omdat ze wat groter zijn en sneller gepakt kunnen worden als ze even de benen nemen.