Kleuren met uitmonstering
Met uitmonstering wordt bedoelt dat de Syrische hamster kaakstrepen en halve manen heeft. Deze kleuren hebben ook altijd een andere buikkleur.
Goud
Genetische code AA of A_
Kleur: goudbruin
Kaakstrepen: zwart
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donker blauwgrijs
Dit is de kleur zoals de Syrische hamster in het wild voorkomt. In praktijk hebben wij het nooit over hoe deze kleur vererft. Het is namelijk de kleur waarbij geen andere mutaties zichtbaar zijn. Maar er kunnen wel recessieve kleuren gedragen worden. Daarom wordt internationaal Goud vaak met A_ aangeduidt. De "_" teken betekent hier dat het wel andere genen gedragen kan worden. In Nederland wordt Goud ook wel met AwAw aangeduidt. De kleine w staat hier voor wildkleur.
Roest
Genetische code bb, recessief
Kleur: licht goud
Kaakstrepen: bruin
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: bruin
Oorkleur: grijs
In de jaren '80 werd in Nederland met de kleur Koper gefokt. Deze kleur is een combinatie van Roest met Mink. Omdat de kleur Koper lastig te fokken is, werd later hiermee nauwelijks mee gefokt. Roest en de Roest gerelateerde kleuren zagen we daarna niet terug. Er werd zelfs gedacht dat de Roest mutatie verloren gegaan was. Er waren toen wel geruchten dat de mutatie nog in Engeland, Frankrijk en Zweden zou zijn, maar er waren nauwelijks bewijzen hiervoor. In 2007 heeft een fokker Chocola gefokt. De voorouders kwamen oorspronkelijk uit Zweden. Ook hadden een aantal crème kleuren te lichte oren omdat ze eveneens Roest waren. In 2008 en 2009 hebben een aantal fokkers Roest en Roest gerelateerde kleuren geimporteerd. Sindsdien wordt er weer met Roest in Nederland gefokt. Bij mijn broer Peter kwam eind 2009 spontaan Roest uit een combinatie waar je dit niet verwacht. Achteraf bleek dat in Limburg een fokker zat die vroeger met Chocola fokte.
De mutatie Roest zorgt ervoor dat alle zwarte tinten vervangen wordt door bruine tinten. De kleur is een tik lichter dan de kleur Goud. De kaakstrepen zijn bruin van kleur, de buikkleur is ivoor wit en de ondervacht is grijs van kleur. Een ander verschil is dat de oogkleuren donkerbruin zijn in plaats van zwart. Roest kan met andere kleurcombinaties hele mooie kleuren opleveren. Voorbeelden hiervan zijn de kleuren Koper, Chocola, Champagne en Chocolade-sepia.
De kleur Roest is in de eindjaren '50 ontstaan. Roy Robinson heeft de kleur in juli 1960 voor het eerst beschreven.
Dilution
Genetische code dd, recessief
Kleur: licht goud met blauwgrijze waas
Kaakstrepen: blauwgrijs
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donker blauwgrijs
Eind jaren '90 is bij de fokker Medusa de blauwe Syrische hamster voor het eerst ontdekt. De eerste exemplaren zijn gefokt uit een driekleur lijn. De fokker heeft jarenlang deze kleurmutatie voor haar zelf gehouden omdat ze niet sterk waren. In 2007 heeft Janet Nobel van Medusa een aantal exemplaren weggegeven aan andere fokkers waaronder ik. Er was in het begin twijfel of het wel een nieuwe mutatie zou zijn of dat het om donkergrijs zou gaan. Dit omdat met de grijze kleuren eveneens een blauwe kleur gefokt kan worden. Pas na een aantal kruisingen bleek dat het niet om grijs gaat, maar om de dilution mutatie (dd). De zuivere vorm is een lichte goudkleur met een blauwachtig kaakstreep. De kleurverschillen zijn minimaal en vallen niet op. Fokkers zullen snel denken dat het om een mislukte goud gaat. In combinatie met zwart is het donker blauw.
De huidige Blauwe Syrische hamsters stammen hoofdzakelijk van mijn 'Smurf' project af. Om te achterhalen wat het precies is, heb ik verschillende nestjes gefokt. Daarna hoorde ik dat bij de andere fokkers het fokken niet succesvol verliepen. Exemplaren van dit project zijn naar mijn broer Peter en Rebas gegaan. Daarvanuit is het naar Tsjechnië Jana, Denemarken, Rusland, Engeland, Zweden, Italië, Malta, etc. gegaan.
Oranje
Genetische code pp, recessief
Kleur: oranje
Kaakstrepen: lichtbruin
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: donkerrood
Oorkleur: lichtbruin
Oranje is de Pink-eyed dilution mutatie (roodoog verdunningsfactor) en wordt genetisch daarom met pp aangeduidt. International wordt de kleur Cinnamon genoemd. De oogkleur is bij geboorte en op jonge leeftijd vel rood. Naarmate ze ouder worden, wordt de oogkleur donker rood. De kleur is warm oranje met een kaneelbruine en blauwe waas. De kaakstrepen zijn lichtbruin van kleur, de buikkleur is ivoor wit en de onderkleur is blauwgrijs.
De kleur is in Amerika in 1958 ontstaan en is voor het eerst in 1960 door Roy Robinson beschreven.
Zilvergrijs
Genetische code Sg_, dominant
Kleur: licht grijs
Kaakstrepen: donkergrijs
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: grijs
Er zijn bij de Syrische hamsters drie grijze kleuren bekend. Zilvergrijs vererft dominant en kan zonder problemen onderling gefokt worden. In heterozygote vorm (dus Sgsg) is de kleur donkerder dan in homozygote vorm (dus SgSg). In Heterozygote vorm lijkt de kleur heel veel op licht grijs.
Wat je bij heterozygote vorm (Sgsg) vaak ziet, is dat de dragende kleur door schemerd. Een Zilvergrijs dragend voor Crème (SgsgEe) is wat bruiniger van kleur dan bijvoorbeeld een Zilvergrijs dragend voor Zwart (SgsgAa). Wanneer deze kleur naar bruin neigt, wordt deze kleur in Nederland ook wel Sepia genoemd. Internationaal bestaat deze kleurbenaming niet.
Van de grijze kleuren komt in Nederland Zilvergrijs het meest voor.
Lichtgrijs
Genetische code Lglg, dominant, lethaal
Kleur: licht grijs
Kaakstrepen: donkergrijs, bijna zwart
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijs
Lichtgrijs vererft ook dominant maar in homozygote vorm is het lethaal. Het wordt afgebroken in de baarmoede en wordt niet geboren. Voor zover bekend komt deze kleur niet meer in Nederland voor. Het is onbekend waar deze kleur nog wel voorkomt. Er zijn geluiden dat in Engeland nog met deze kleur gefokt wordt. De kleur heeft heel veel ticking.
Donkergrijs
Genetische code dgdg, recessief
Kleur: donker grijs
Kaakstrepen: zwart
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijs, bijna zwart
Donkergrijs is de enige grijze kleur die recessief vererft. In Nederland wordt deze kleur niet specifiek meer gefokt en komt daarom maar zelden voor. Deze kleur wordt met in kleine hoeveelheden in Duitsland, Engeland en Rusland gefokt. De kleur is in 1964 in het laboratorium Cambridge Massachusetts ontstaan c.q. voor het eerst specifiek gefokt. In 1967 is voor het eerst over deze mutatie gepubliseerd. Deze kleur heeft heel veel ticking.
Wetenschappelijk is aangetoond dat jonge hamsters met deze kleur de eerste vier weken zo'n 10 tot 20 gram lichter zijn dan de andere kleuren. Ze worden daarom vaak gezien als "achterblijvertjes". Toch zeggen fokkers die deze kleur heden fokken, dit niet (meer) te ondervinden. Wel zit in de Donkergrijs lijnen knikstaart. Het lijkt erop dat deze afwijking aan deze kleur gebonden is. Het is heel lastig om dit eruit te fokken. Daarom moet met deze kleur niet zomaar gefokt worden, maar selectief mee omgegaan worden.
Mahonie / Umbrous
Genetische code U_, dominant
Kleur: donker goud
Kaakstrepen: donkerbruin / zwart
Buikkleur: grijsachtig wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donker leiblauw
Feitelijk gaat het hier niet om een kleur, maar om een verdonkeringsfactor. In Nederland wordt de zuivere vorm van deze mutatie (dus niet in combinatie met andere kleuren) Mahonie genoemd, maar internationaal bestaat deze naam niet en wordt het Umbrous genoemd. Umbrous zorgt ervoor dat de haarpunten donkerder van kleur zijn.
Geel
Genetische code ToTo / ToY, dominant
Kleur: warm geel
Kaakstrepen: bruin/zwartachtig, licht aanwezig
Buikkleur: ivoor wit
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijs / zwartachtig
Hier gaat het om het schildpad gen. Het schildpad gen ligt op het vrouwelijke chromosoom en is daarom geslachtsgebonden. Wanneer een mannetje het schildpad gen erft, is hij Geel (genetisch ToY, waarbij Y voor het mannelijke chromosoom staat). Vrouwtjes die twee genen schildpad hebben geërft zijn tevens geel (genetisch ToTo).
Zie bij tekening schildpad voor meer informatie.
Eénkleurigen
Tegenovergestelde van de kleuren met uitmonstering zijn de éénkleurigen: deze kleuren hebben geen andere buikkleur en hebben geen kaakstrepen. Er zijn twee mutaties die dit veroorzaken, namelijk Zwart (genetische code: aa) en Crème (genetische code: ee). Wanneer een Syrische hamster één van deze combinaties geërfd heeft, is hij automatisch éénkleurig. Crème is, als je naar andere diersoorten kijkt, een hele bijzondere mutatie. Crème maskeert de kleuren Zwart en Geel. Een Syrische hamster die naast Crème ook Zwart is (dus aaee), is gewoon Crème en is van het zwarte kleur niets te zien.
Er is hierop slechts één uitzondering en dat is de Wit roodoog (genetische code cdcd). Deze kleur is totaal wit. Omdat de oren niet vleeskleurig zijn, maar pigment heeft, wordt deze kleur geen Albino genoemd. Ook deze kleur is een éénkleurige. Maar een kleurcombinatie met cdcd is altijd wit.
Zwart
Genetische code aa, recessief
Kleur: zwart
Kaakstrepen: niet aanwezig
Buikkleur: zwart
Oogkleur: zwart
Oorkleur: zwart
De Zwarte kleur vererft recessief. De hamster is niet geheel zwart. Ze hebben meestal witte voetjes, een wit befje en soms witte buikvlekken. Ook zijn ze gevoelig voor verroesten. Verroesten betekent dat ze op later leeftijd bruiner worden of bruine vlekken krijgen. Ze zijn dan niet meer zo mooi zwart van kleur. Deze kleur is zo rond 1985-1986 in Frankrijk ontstaan en is in april 1988 naar Zweden gehaald. Daar hebben fokkers de kleur zuiver gefokt. Zo rond 1989-1991 hebben Engelse fokkers ze naar Engeland geïmporteerd. Ze worden in Amerika ook wel "Black Bear Hamster" genoemd. Dit komt omdat de zwarte Syrische hamsters groter waren dan ze in de dierenwinkels in Amerika gewend waren.
Toch heeft één enkel zwart gen invloed op andere kleuren. Zo is een Crème drager zwart of een Mahonie / Umbroush drager zwart vaak donkerder en warmer van kleur. In heterozygote vorm zorgt het zwart gen namelijk ervoor dat de haarpunter donkerder van kleur zijn.
Crème
Genetische code ee, recessief
Kleur: crème
Kaakstrepen: niet aanwezig
Buikkleur: crème
Oogkleur: zwart
Oorkleur: donkergrijs
Crème is de eerste mutatie die bij de Syrische hamster ontstaan is. De kleur heeft totaal geen uitmonstering en heeft geen ander buikkleur. Wel heeft deze kleur meestal een wit befje of op de buik een wit vlekje.
De kleur is in Engeland zo rond 1951 ontstaan en is in 1954 voor het eerst wetenschappelijk beschreven. De oorsprong van de mutatie is onbekend.
Wit roodoog
Genetische code c(d)c(d), recessief
Kleur: wit
Kaakstrepen: niet aanwezig
Buikkleur: wit
Oogkleur: rood
Oorkleur: donkergrijs
Dit is een witte Syrische hamster met rode ogen en donker gekleurde oren. Omdat de oorkleur pigment heeft, betreft het hier niet om een albino. Er zijn wel witte Syrische hamsters met rode ogen en vleeskleurige oren bekend, maar hier gaat het om een syntische albino. Het gaat feitelijk om de combinatie Oranje met Wit roodoog.
De mutatie is in 1952 ontstaan.
Tekeningen
Een tekening wordt veroorzaakt door een mutatie die er voor zorgt dat de Syrische hamster twee kleurig is. Je moet denken aan een bontfactor of aan een schildpadfactor. Een bontfactor wil zeggen dat op bepaalde plaatsen alleen maar witte haren zijn. Schildpadfactor is een mutatie die zorgt dat een Syrische hamster van het vrouwelijke geslacht gele vlekken heeft. En wanneer je een bontfactor combineert met een schildpadfactor, krijg je zelfs een drie kleurige hamster. Een drie kleurige hamster heeft naast normale kleurige haren witte en gele haren.
Schildpad
Genetische code Toto, dominant
Internationaal wordt deze tekening Tortoiseshell genoemd. De mutatie is in 1962 ontstaan.
Het schildpad gen zit op het vrouwelijke chromosoom en niet op het mannelijke. Alle chromosomenparen zijn even lang, behalve het geslachtschromosoom. Zo zit op het mannelijke geslachtschromosoom slechts een kleine hondertal genen, terwijl op het vrouwelijke geslachtschromosoom een tienvoudige aantal genen zitten. Zo zijn er genen, zoals het schildpad gen, die alleen maar op het vrouwelijke geslachtschromosoom zitten. Een mannetje kan slechts één schildpad gen erven. Zo'n mannetje is dan Geel van kleur. Genetisch duiden we dit vaak met ToY aan, waar het Y-symbool voor het mannelijke geslacht staat. Wanneer het vrouwtje één schildpad gen erft (genetisch Toto), dan heeft zij naast haar originele kleur ook gele vlekken. Als het vrouwtje twee schildpad genen geërft heeft (genetisch ToTo), dan is het vrouwtje Geel van kleur en heeft ze geen Schildpad tekening.
Sommige recessieve kleuren kunnen de kleur van de gele vlekken beïnvloeden zodat het meer geel of meer oranje is. Het gaat onder andere om de Cremè en Oranje kleuren. Wanneer een schildpad bijvoorbeeld voor Cremè draagt, zijn de gele vlekken wat lichter van kleur. Eveneens kan Umbrous de gele vlekken qua kleur beïnvloeden. Zo kan een zwarte Schildpad eveneens Umbrous zijn waardoor de gele vlekken donkerder van kleur zijn.
Het schildpad gen zit op het vrouwelijke chromosoom en niet op het mannelijke. Alle chromosomenparen zijn even lang, behalve het geslachtschromosoom. Zo zit op het mannelijke geslachtschromosoom slechts een kleine hondertal genen, terwijl op het vrouwelijke geslachtschromosoom een tienvoudige aantal genen zitten. Zo zijn er genen, zoals het schildpad gen, die alleen maar op het vrouwelijke geslachtschromosoom zitten. Een mannetje kan slechts één schildpad gen erven. Zo'n mannetje is dan Geel van kleur. Genetisch duiden we dit vaak met ToY aan, waar het Y-symbool voor het mannelijke geslacht staat. Wanneer het vrouwtje één schildpad gen erft (genetisch Toto), dan heeft zij naast haar originele kleur ook gele vlekken. Als het vrouwtje twee schildpad genen geërft heeft (genetisch ToTo), dan is het vrouwtje Geel van kleur en heeft ze geen Schildpad tekening.
Sommige recessieve kleuren kunnen de kleur van de gele vlekken beïnvloeden zodat het meer geel of meer oranje is. Het gaat onder andere om de Cremè en Oranje kleuren. Wanneer een schildpad bijvoorbeeld voor Cremè draagt, zijn de gele vlekken wat lichter van kleur. Eveneens kan Umbrous de gele vlekken qua kleur beïnvloeden. Zo kan een zwarte Schildpad eveneens Umbrous zijn waardoor de gele vlekken donkerder van kleur zijn.
Driekleur
Genetische code Toto + Ds_ / Ba_ / ss / rdrd
Witband
Genetische code Ba_, dominant
Dominant Spot
Genetische code Dsds, dominant, lethaal
Roan / White Belly
Genetische code Whwh, dominant, lehtaal
Roan / White Belly is een schillemfactor die ervoor zorgt dat alle crème gerelateerde kleuren beïnvloed. Eveneens zou ook geel gerelateerde kleuren (op basis van Schildpad) effect hebben, maar ik heb
zelf hiervan geen bewijs gezien.
De haren worden steeds witter en wittet totdat het bijna een witte hamster is. Wanneer het gen gecombineerd wordt een kleur die een uitmonstering heeft, dan is de buikkleur wit.
Het gen is semi-lethaal. Dit betekent dat hamsters die de factor dubbel geërft hebben, wel geboren worden maar niet levensvatbaar zijn. Ze worden spierwit geboren en hebben geen ogen. Ze worden meestal niet ouder dan 2 tot 3 weken. Klik hier voor een artikel over Roan inclusief de beschrijving van de gevaren en een waarschuwing m.b.t. het fokken ervan.
Het gen is semi-lethaal. Dit betekent dat hamsters die de factor dubbel geërft hebben, wel geboren worden maar niet levensvatbaar zijn. Ze worden spierwit geboren en hebben geen ogen. Ze worden meestal niet ouder dan 2 tot 3 weken. Klik hier voor een artikel over Roan inclusief de beschrijving van de gevaren en een waarschuwing m.b.t. het fokken ervan.
Dalmatiër / Recessief Schimmel / Polywhite
Genetische code wh(p)wh(p), recessief
Het gaat hier om een mutatie die al in de jaren '90 in Nederland aanwezig was en niet heel veel mee gefokt wordt.
In combinatie met Dominant Spot is het een Dalmatiër. Door het te combineren met Umbrous krijg je een schimmel die op Roan lijkt, echter niet lethaal is.
Polywhite ligt op hetzelfde locus als de Roan-mutatie. In combinatie met Roan (Wh) geeft het een ander vlekpatroon en bij kruisingen is door Holmden Hill Haven aangetoond dat beide mutaties op hetzelfde locus liggen. Het gaat hier om een recessieve factor.
Wanneer een Syrische hamster Goud twee genen Polywhite heeft geërfd, dan heeft hij een witte buik.
Zie ook ook de website van Jana: www.rikyhamstery.com.
Polywhite ligt op hetzelfde locus als de Roan-mutatie. In combinatie met Roan (Wh) geeft het een ander vlekpatroon en bij kruisingen is door Holmden Hill Haven aangetoond dat beide mutaties op hetzelfde locus liggen. Het gaat hier om een recessieve factor.
Wanneer een Syrische hamster Goud twee genen Polywhite heeft geërfd, dan heeft hij een witte buik.
Zie ook ook de website van Jana: www.rikyhamstery.com.
Recessive Dappled
Genetische code rdrd, recessief
Deze variant heeft een brede witte band met vlekjes op de achterhand. Op de kop en neus zit een witte bles.
Recessive Dappled is door Spice Teddybear Hamstery in december 1996 ontdekt. Ze heeft een hamster van Estonia / Rusland naar Amerika gehaald en dacht dat het
om een Dominant Spot ging. Bij het fokken en bij inteelt bleek dat het om een recessieve vlekgen ging die nog niet bekend was. Later bleek dat in Rusland
alleen maar een recessieve vlekgen bekend was en dat de Dominant Spot niet in Rusland voorkomt.
Piebald
Genetische code ss, recessief
Piebald is in 1949 ontstaan (J. Hered 40:101) en zo rond 1958 voor het eerst door Roy Robinson beschreven. Volgens bekende internationale deskundigen heeft deze mutatie nooit het laboratorium verlaten en is deze mutatie niet
in de handen van fokkers gekomen. Anderen vertellen dat in de jaren 1970-1980 met deze mutatie in Engeland gefokt is. Het had verschillende problemen zoals onvruchtbaarheid en lage calcium gehaalte waardoor zij klein bleven
en misvormde botten hadden. De Piebalds waarmee in engeland gefokt werden, hadden geen witte vlekken in het gezicht. De kop was eenkleurig.
In 2013-2014 blijkt bij mijn broer, Peter Braak, de Piebald mutatie weer aanwezig te zijn. Tenzij het om een ander mutatie gaat met dezelfde tekening eigenschap. De problemen m.b.t. de calcium zijn zover bekend niet aanwezig.
In 2013-2014 blijkt bij mijn broer, Peter Braak, de Piebald mutatie weer aanwezig te zijn. Tenzij het om een ander mutatie gaat met dezelfde tekening eigenschap. De problemen m.b.t. de calcium zijn zover bekend niet aanwezig.
Overige mutaties
Ruby-eye
Genetische code ruru, recessief
De oogkleur is robijnkleurig in plaats van zwart.
Het Ruby-eye gen zorgt ervoor dat de oogkleur robijnkleurig wordt. Het betreft een zeer moeilijk te fokken mutatie. Dit omdat de mannetjes
na ongeveer 10 weken oud steriel zijn.
Russisch blauw
Genetische code onbekend, incompleet dominant
Deze mutatie is zichtbaar wanneer het met Oranje gecombineerd wordt.
De mutatie is door Daria Zueva (hamstery Homa Sapiens) in 2010 in een dierenwinkel in Rusland (Moscow) gevonden. Zij kon de kleur niet localiseren en was heel benieuwd wat het precies
zou zijn. De hamster had een wat vlekkerig pachtpatroon. In eerste instantie is de kleur Russisch blauw genoemd omdat de mutatie uit Rusland komt en het veel van blauw weg heeft qua kleur.
Ongeveer eind 2011 / begin 2012 kwamen de eerste foto's via Facebook online.
Nu is bekend dat het gaat om een incompleet dominant mutatie en in combinatie met oranje zorgt het ervoor dat het een blauw lijkende hamster wordt. Er zijn diverse combinaties nu gefokt en dit resulteert in een vierkleurige hamster tot aan een chocolade variant met vlekachtige patronen. De naam Russisch blauw wordt waarschijnlijk later verandert wanneer meer duidelijkheid bestaat over de kleurmutatie.
Onze eerste eigen ervaring met betrekking tot het fokken is dat het incompleet dominant moet zijn. Wij hebben een Russisch blauw variant gekruist met een totaal afzonderlijke lijn waarin oranje voorkomt en in 1e generatie zat een nieuwe Russisch blauw variant.
Niet genetisch
Mozaiek
Niet erfelijk
Een bruine of zwarte streep, spontane pigmentvlekken.
Soms komt er bij éénkleurige Syrische hamsters bruine of zwarte vlekken / strepen voor. Dit wordt bij de Syrische hamsters Mozaiek genoemd. Het is niet erfelijk en je kunt er dus niet gericht op fokken. Het komt het meest voor bij Crème gerelateerde kleuren.Combinatie van kleuren
Verschillende kleurmutaties kan je met elkaar combineren. Er zijn heel veel kleurencombinaties bekend. In principe kan je de combinatie kleuren ook hier indelen in kleuren met uitmonstering, crème-gerelateerde kleuren en zwart-gerelateerde kleuren. De kleurcombinaties zonder Crème (ee), Zwart (aa) en Wit-roodoog (cdcd) zijn allemaal kleuren met uitmondering. Echter Crème maskeert de kleur Zwart. M.a.w. deze twee kleuren zijn niet te combineren.
De verdonkeringsfactor Umbrous heeft heel veel effect op de crème-gerelateerde kleuren, maar kan ook zwart-gerelateerde kleuren verdonkeren c.q. warmer maken. Echter met Zwart zelf zou het niet veel doen. Wel is de ervaring dat een Zwart gecombineerd met Umbrous minder snel verroest.
Kleuren met uitmonstering c.q. kleuren zonder Crème, Zwart of Wit cdcd:
Roest roodoog
Genetische code bbpp
Lilac roodoog
Genetische code dgdgpp
Blond roodoog
Genetische code Lglgpp of Sgsgpp
Smoke Pearl
Genetische code dgdgToY of dgdgToTo
Smoke Pearl is de combinaite van Geel met Donkergrijs. En is een zachte romige grijze kleur
Wordt in Nederland vanaf 2015 weer op kleine schaal gefokt.
Lilac Pearl / Pale Smoke Pearl
Genetische code bb/pp+dgdgToY en bb/pp+dgdgToTo
Lilac Pearl is de combinatie van Geel, Donkergrijs en een ander kleurverdunning zoals Oranje en/of Roest. En is een zachte romige gele kleur.
Eerste exemplaar in Nederland door mijn broer Peter gefokt in mei 2015.
De name Pale Smoke Pearl is door mijzelf bedacht omdat ik geen kleurbenaming kon vinden. Op Facebook schreef iemand dat dit een erg lichte versie is van Smoke Pearl en daarom heb ik aangesloten bij de Engelse benaming: Pale Smoke Pearl. Later werd op Facebook de naam Lilac Pearl gebruikt welke beter is.
De name Pale Smoke Pearl is door mijzelf bedacht omdat ik geen kleurbenaming kon vinden. Op Facebook schreef iemand dat dit een erg lichte versie is van Smoke Pearl en daarom heb ik aangesloten bij de Engelse benaming: Pale Smoke Pearl. Later werd op Facebook de naam Lilac Pearl gebruikt welke beter is.
Honing roodoog/ Honey Red Eyed
Genetische code ppToY of ppToTo
Honing donkeroog/ Honey Dark Eyed
Genetische code bbToY of bbToTo
Silver Pearl
Genetische code SgsgToY, SgsgToTo, SgSgToy of SgSgToY
Blond donkeroog / Zilver Roest
Genetische code bbSgsg, bbSgSg of bbLglg
Crème-gerelateerde kleuren:
Crème roodoog
Genetische code eepp
Caramel / Crème met bleke / lichtgrijze oren
Genetische code eebb
Zilver Sepia
Genetische code U_eeSg_
Zilver Mink
Genetische code U_eeppSg_
Chocolade Sepia
Genetische code bbeeU_
Zilver Chocolade Sepia
Genetische code SgsgbbeeU_ of SgSgbbeeU_
Blauw Sepia
Genetische code ddeeU_ / ddeeSgsgU_
Koper
Genetische code U_bbeepp
Offwhite
Genetische code eeSgsg
Wit donkeroog
Genetische code eeSgSg
Wit roodoog (met lichtgekleurde oren)
Genetische code eeppSgSg
Ivoor
Genetische code eedgdg of eeLglg
Ivoor is de combinatie van Crème met Donkergrijs of Lichtgrijs. De lichtgrijze variant wordt in Nederland niet gefokt.
Zwart-gerelateerde kleuren:
Chocola
Genetische code aabb
Blauw
Genetische code aadd / aaddU_
Lavendel donkeroog
Genetische code aabbdd / aabbddU_
Lavendel roodoog
Genetische code aaddpp / aaddppU_
Champagne
Genetische code aabbpp
Dingy Black
Genetische code aaSgsg, aadgdg of aaLglg
Zilver Chocolade
Genetische code aabbSgsg, aabbdgdg of aabbLglg
Zilver Zwart
Genetische code aaSgSg
Zilver Dove
Genetische code aaSgsgpp en aaSgSgpp
Yellow Black
Genetische code aaToY of aaToTo
Yellow Chocola
Genetische code aabbToY of aabbToTo
Yellow greybrown
Genetische code aabbSgsgToY, aabbSgSgToY,aabbSgToTo of aabbSgsgToTo
Honey Black Red Eyed
Genetische code aappToY of aappToTo
Wit cdcd gecombineerd met andere mutaties:
Bronnen
- The British Hamster Organisation (BHA)
- Nature Publishing Group
- Artikelen van genetica deskundige Roy Robinson
- N.K.V., www.KleineKnaagdieren.nl
- Hamster Society (UK)