Aleppo, Syrië
Zo rond 1930 werden in de wetenschap de Chinese dwerghamsters gebruikt voor een onderzoek naar huidleishmaniasis (ook wel Aleppobuil of oriëntzweer genoemd). Deze dwerghamstersoort fokte zeer slecht in gevangenschap en er werd een expeditie op touw gezet om nieuwe foklijnen van een ander hamstersoort te zoeken. De veldbioloog Israel Aharoni wist van het bestaan van de Syrische hamster af. Op 12 april 1930 kwam de expeditie in Aleppo en daar werden een aantal Syrische hamsterburchten uitgegraven. Er werd een vrouwtje en 11 kleintjes van ongeveer 2,5 cm groot gevangen. Het volwassen vrouwtje raakte gestressed en doodde één kleintje. Daarom werd er gekozen om de tien overgebleven kleintjes met de hand groot te brengen. Uiteindelijk bleven er slechts drie mannetjes en één vrouwtje over. De wetenschappers hebben succesvol met de overgebleven Syrische hamsters gefokt. Op 18 augustus 1930 werden de eerste jongen in gevangenschap geboren en binnen één jaar waren er al 150 Syrische hamsters uit deze lijn gefokt.
In 1931 zijn de eerste Syrische hamsters naar Frankrijk en Engeland gegaan. In 1937 begonnen in Engeland de eerste particuliere fokkers de Syrische hamsters als huisdieren te fokken (o.a. door Percy Parslow in Great Booham). De Syrische hamster maakte een snelle opmars. Dit vooral omdat ze erg lief en knuffelig zijn. In 1938 werden de eerste hamsters naar Amerika geëxporteerd en een jaar later naar India en Egypte.
Veel mensen denken dat onze tamme Syrische hamsters allemaal afstammen van deze vier Syrische hamsters die in 1930 in Aleppo gevangen zijn.
Bestaat de Syrische hamster nog in het wild?
De Syrische hamster leeft nog steeds in het wild. In september 1997 en maart 1999 zijn er onder leiding van Rolf Gattermann van Universiteit van Halle, Duitsland, nieuwe expedities geweest en zijn er in Noord-Syrië nieuwe exemplaren gevangen. Ook bleek uit interviews met de plaatselijke bewoners dat ze nog in regelmaat gezien worden.
Gebied waar de Syrische hamsters voorkomen
De burgeroorlog 2012 en bedreiging van de Syrische hamster
In verband met de burgeroorlog die in 2012 begonnen is en de dreiging van de uitsterven van de Syrische hamster zijn er gebieden waar de hamster voorkomt, afgeschermd. Op Youtube is een Youtube-kanaal geopend waar je filmpjes kunt zien waar ze leven en hoe ze dit doen: http://www.youtube.com/playlist?list=PL47BF779ECA750AB1.
Bronnen
Artikel "De Syrische hamster, vergelijking van de wildvang en de gedomesticeerde goudhamster" van Dr. Marcel A.G. van der Heyden.