Op de foto's zie je dat ik de kleintjes op mijn hand houd terwijl de oogjes nog niet open zijn. Dit is puur gedaan om goede foto's te maken en dit bij dwerghamsters die ik erg goed ken en die dit van mij accepteren. Normaliter raad ik sterk af om de kleintjes de eerste twee weken aan te raken. Wanneer de kleintjes ongeveer 13-14 dagen oud zijn, gaan de oogjes open en vanaf dat moment kan je ze even op de hand houden. Daarvoor hebben ze er zelf niets aan. Ze zijn namelijk blind en doof.
Geboorte
De eerste foto zie je het vrouwtje de jongen baren. Ze gaat op haar "kont" zitten zodat de jongen gemakkelijk geboren kunnen worden en direct schoon gelikt kunnen worden. De placenta wordt direct opgegeten.
Op de eerste paar foto's zijn ze net geboren. De laatste twee foto's zien iets later genomen. Op deze foto's kan je aan de rechterkant zien dat één van de acht jongen overleden is. Je ziet dit aan de kleur. De kleur is donker paars geworden. Wanneer het lichaam van een overleden jong koud is geworden, dan worden ze vaak opgegeten. Dit doen ze vanuit hun instinkt. In het wild willen ze namelijk voorkomen dat dode jongen gaan stinken en dat vijandige dieren dit ruiken. En door het eten van een overleden jong krijgt het vrouwtje extra dierlijk eiwit binnen. Ook komt het voor dat het vrouwtje een overleden baby laat liggen. Beste is om dan het dood jong weg te halen.
Bij de geboorte waren de jongen nog heel roze/rood van kleur. Nu beginnen ze al wat doffer van kleur te worden. Dit komt omdat de haartjes aan het groeien zijn. Alle jongen worden doof en blind geboren. De oren zijn nog niet ontwikkeld.
Als je heel goed kijkt, zie je nu al pigment kleur. De oortjes beginnen langzaam te ontwikkelen.
Elke dag worden ze donkerder. Dit komt omdat de haartjes verder groeien en hoe meer haartjes ze hebben, hoe meer ze de kleur krijgen zoals ze straks zijn. De haren zijn opgebouwd uit een haarpunt, middenstuk en beginstuk. De kleur die ze de eerste paar dagen hebben, zijn de haarpunt kleuren. Later zie je de kleur van de beginstuk van de haren (de onderkleur) em daarma wordt het middenstuk van de haren zichtbaar.
Ook de oogjes moeten nog volledig ontwikkeld worden. Elke dag zie je dat de oogbol iets groter wordt.
Snorharen, nageltjes, alles begint vorm te krijgen.
Er is heel weinig aan veranderingen te zien. Alleen dat de nageltjes, haartjes en oortjes groter zijn geworden.
De oren beginnen meer vorm te krijgen. De oorgangen beginnen nu langzamerhand te ontstaan.
Tussen 8 en 9 dagen oud zijn de tandjes volledig ontwikkeld. Het zal niet lang meer duren voordat ze aan vast voer beginnen.
De kleur van middenstuk van de haren is steeds meer zichtbaar.
Wanneer ze 10 dagen oud zijn, beginnen ze vast voer te eten. Dit in kleine hoeveelheden. Als je goed kijkt, kan je zien dat ze al wat voer in hun wangzakken bewaren. Vanaf nu groeien ze harder en harder.
Alles zit erop en eraan en omdat ze eten, worden ze dikker en dikker.
Zo rond deze tijd gaan de oorgangen open en kunnen ze horen.
Vandaag zijn de oogjes open gegaan. Ze houden hun oogjes nog veelvuldig dicht. Het is voor hun namelijk wennen dat ze kunnen kijken. Vanaf nu kan je ze aaien. Ze zijn nog steeds heel klein en beste is om ze alleen wat te aaien terwijl ze in de kooi bevinden.
Ze groeien en groeien. Dit nestje groeit iets minder hard en daarom moet je nog heel voorzichtig zijn met het uithalen.
De jongen beginnen steeds vaker door de kooi te lopen en de moederhamster heeft het al opgegeven om ze terug naar het nest te slepen. Van het nest is maar weinig van overgebleven.
Met de dag worden ze actiever en in de kooi zie je dat de jongen met elkaar spelen, soms wat ruzie maken en veel eten. Je hoeft maar een handje voer in de kooi te leggen of alle jongen stormen erop af.
Zo rond deze tijd kan je het geslacht van de jongen goed beoordelen. Eerste foto is een mannetje en tweede foto is een vrouwtje.
De kleintjes zjjn fotogeniek.
Het zijn echte vreetmonsters! Ook een stukje sla of andijvie vinden ze heel lekker. Vandaag heb ik de kooi schoon gemaakt. Beste is om zo laat mogelijk de kooi schoon te maken. Het komt namelijk voor dat wanneer je de kooi schoon gemaakt hebt, het vrouwtje de jongen gaat verstoten/verjagen. Daarom moet je dit pas doen wanneer je 100% zeker bent dat de jongen zonder moeder kunnen overleven.
Je kunt de kleintjes op de tafel laten lopen. Maar pas op dat ze niet van de tafel afvallen.
Vandaag zijn ze groot genoeg om bij hun moeder weg te kunnen. Ze blijven nog wel bij elkaar.
Vandaag kunnen ze eventueel al naar hun nieuwe baasjes.