Wanneer ze een wintervacht hebben zijn de Russische dwerghamster minder vruchtbaar. Ze zijn op dat moment niet steriel. Het is eerder dat er geen succesvolle dekking plaatsvindt. Op moment dat ze uit de wintervacht komen, dan zijn ze weer normaal vruchtbaar en dat zag je bij dit koppeltje ook. Eind mei zag ik dat het vrouwtje dikker was en had ik de vermoeden dat ze zwanger was. Op 8 juni 2009 zijn de kleintjes geboren.
Het mannetje is een Mandarijn en is geboren uit een combinatie Wildkleur x Camel roodoog. Het mannetje is drager Blauw-wildkleur en Geel-wildkleur roodoog.
Het vrouwtje is een Wildkleur drager Blauw-wildkleur.
Helaas overleeft niet elk geboren dwerghamstertje. Zo kan je op deze foto's zien dat het nestje eerst uit negen jongen bestond. De volgende dag waren er nog maar vijf over. De reden dat er vier overleden zijn, kan ik niet achterhalen. Er zijn diverse oorzaken mogelijk. In de avond zag ik dat het mannetje druk bezig was om het vrouwtje opnieuw te dekken. Misschien zijn toen een paar kleintjes onderkoelt geraakt en hebben het zo niet overleeft. Een ander mogelijkheid is, is dat het haar eerste nestje is en dat ze onwennig is geweest. Ook komt het soms voor dat de kleintjes een klein wondje hebben opgelopen omdat het vrouwtje de navelstreng eraf heeft afgehaald op zo'n manier dat het wondje blijft bloeden. Maar het kan ook zijn dat het vrouwtje ergens anders in slaap is gevallen en de jongen is vergeten. We zullen van dit nestje het nooit weten.
Op de foto's zie je dat ik de kleintjes al van dag één op mijn hand houd. Dit is puur gedaan om goede foto's te maken en dit bij een dwerghamster die ik erg goed ken en die dit van mij accepteert. Normaliter raad ik sterk af om de kleintjes de eerste twee weken aan te raken. Wanneer de kleintjes ongeveer 13-14 dagen oud zijn, gaan de oogjes open en vanaf dat moment kan je ze even op de hand houden. Daarvoor hebben ze er zelf niets aan. Ze zijn namelijk blind en doof.
Geboorte
Op deze foto's kan je de kleintjes zien op het moment dat ze net geboren zijn. Als je heel goed telt, dan tel je negen baby's. Ze worden haarloos geboren, hebben geen ogen en oren. Ze kunnen niet zien en niet horen, maar wel voelen. Ze voelen warmte en wanneer ze vlak bij hun moeder liggen in plaats van eronder, dan kruipen ze naar hun moeder heen. De oogpunten zijn allemaal zwart en dit betekent dat de jongen niet Geel-wildkleur roodoog zijn. Dit kon ook niet, dit omdat de moederhamster niet voor Geel-wildkleur roodoog draagt.
Vierentwintig uur later zag ik dat van de negen jongen nog maar vijf over zijn. Helaas zijn er vier overleden. In de kooi zag ik geen resten terug en dat betekent dat de vier overleden kleintjes opgeëten zijn. Dit is normaal. Wanneer een jong overlijdt, eet de moederhamster haar jong op om zo extra bouwstenen zoals dierlijk eiwit binnen te krijgen. Daarnaast wanneer ze in de natuur leven en dode jongen laten liggen, begint dit te stinken. Dit is in het wild niet wenselijk omdat vijanden dit kunnen ruiken.
Op de derde foto boven aan kan je zien dat één jong aan de poot een klein wondje heeft. Er zit een beetje bloed aan. Dit kan bij de geboorte gebeurd zijn op het moment dat de moeder haar jongen voorzichtig uit trekt.
Op de foto's kan je zien dat er een jong een stukje huidt wit van kleur is. Dit is de maag vol met melk.
Ten opzichte van het vorige dag zijn er weinig veranderingen. Je kunt bij sommige kindjes een kleurverschil zien en dit komt omdat de haren beginnen te groeien. De toppen van de haren hebben een ander kleur. Bij de Mandarijnen is dit oranje, bij Pearls is dit wit. Dit zijn kleuren die niet zo van hun huid verschillen en daarom verkleuren zij niet zo snel. Je kunt daarom al heel snel zien wie van deze jongen Mandarijnen zijn. Het verschil tussen Blauw-wildkleur en Wildkleur is in het begin wat lastiger om te zien.
De kleintjes zijn veel donkerder geworden. Het is nu zichtbaar dat er twee Mandarijnen in het nest zitten. Het kunnen ook nog Camels zijn omdat beide ouders voor Blauw-wildkleur dragen. Mandarijn en tegelijk Blauw-wildkleur levert de kleur Camel op. Zowel de vader als de moeder zorgen voor de jongen.
Naast dat ze elke dag groeien, worden nu de oren en de ogen gevormd. Je ziet heel gelijdelijk dat de oren groter worden. Bij de geboorte hadden ze zelfs nog geen oorschelp.
Vanaf vandaag begint een beetje duidelijker te worden dat in het nest twee Blauw-wildkleuren zitten en een Wildkleur. De snorharen zijn aan het groeien.
De bovenkant van de oren zijn grijs geworden en de kleuren worden nu nog duidelijker. Op de laatste foto zie je links een Blauw-wildkleur en rechts een Wildkleur.
Op de foto kan je zien dat één van de twee Mandarijnen wat achter blijft qua groei. Het is de vraag of deze gaat redden. Het kan zijn dat dit jong te vaak niet onder de moederhamster heeft gelegen of dat iets anders aan de hand is.
Helaas is het ene Mandarijntje overleden. Ik heb geen resten terug gevonden. Je zag bij zes dagen oud al dat hij niet bij de anderen lag en beetje weg gedrukt werd. Ook zag je dat hij langzamerhand magerder werd. Van de negen zijn er nog vier in leven.
Vandaag zijn ze aan vast voer begonnen. Ze eten wat ze in het nestje kunnen vinden. Ze zijn nog steeds blind en doof. Wat mij verbaaste is dat één kindje het voer van een ander kindje probeerde af te pakken. Ze kunnen al ruiken en de kleintjes proberen meer voer te vinden en ze weten niet of een ander het al aan het eten is.
Vandaag zijn naast dat ze gegroeid zijn, weinig veranderingen te zien.
11 dagen oud
Ze eten heel veel en alle kleintjes bewaren voer in hun wangzakken.
Vandaag zijn de oorgangen open gegaan en kunnen ze horen. Er liep een kleintje door de kooi, maar op het moment dat ik de kooi open deed ging hij snel terug in het nest. Ze hebben nu kleine spleetjes en dit duidt dat de ogen open gaan.
Voor de kleine Rusjes is het nog heel erg wennen dat ze alles kunnen horen en kunnen zien. Ze lopen af en toe door de kooi. Alles zit er nu erop en eraan en het zijn nu echte hamstertjes.
Het zijn echte vreedmonsters geworden. Ze lopen door de kooi op zoek naar eten. Zo rond deze tijd mag je ze eruit halen, maar wel heel voorzichtig. Ze zijn namelijk nog erg breekbaar.
Ze worden nu al wat minder schrikachtig. Moederhamster zorgt ervoor dat de jongen nog warm gehouden wordt.
Ze worden dikker en dikker. Een beetje sla of andijvie geven kan zo rond deze tijd geen kwaad. Ze drinken nu ook zelfstandig.
Vandaag, 25 juni 2009, de dag dat Michael Jackson overleden is, zijn de kleintjes 17 dagen oud. Ze hebben nu een echte body gekregen en zijn al wat minder breekbaar. Elke dag kan je ze wat langer vast houden en knuffelen.
Vandaag is de kooi schoongemaakt. Bij het terug zetten moet je heel goed opletten dat de moeder haar jongen niet begint te verjagen. Daarom moet je na het schoonmaken van de kooi erbij blijven. Beste is om het schoonmaken van de kooi zo veel mogelijk uit te stellen, liefst niet schoon maken totdat je de jongen bij de ouders weg haalt.
Vandaag zijn ze van de ouders apart gezet om daarna naar hun nieuwe baasjes te gaan.