Op de foto's zie je dat ik de kleintjes al van dag één op mijn hand houd. Dit is puur gedaan om goede foto's te maken en dit bij een dwerghamster die ik erg goed ken en die dit van mij accepteert. Normaliter raad ik sterk af om de kleintjes de eerste twee weken aan te raken. Wanneer de kleintjes ongeveer 13-14 dagen oud zijn, gaan de oogjes open en vanaf dat moment kan je ze even op de hand houden. Daarvoor hebben ze er zelf niets aan. Ze zijn namelijk blind en doof.
Dag 1
Op de eerste foto staan de kleintjes die net geboren zijn. Ze zijn nog helemaal kaal. Ik heb de moederhamster wat extra wc-papier gegeven. De tweede en volgende foto zijn 12 uur later genomen. Je kan al zien dat in 12 uur al wat kleur ontstaat. Dit komt omdat de haren direct beginnen te groeien. Ook zie je al dat de snorharen aanwezig zijn. Als je goed naar de oren kijkt, die zijn nog niet ontwikkeld.
Op de tweede dag zie je al meer pigment vorming. In dit nestje kan zowel Zwart als Wildkleur zitten. In het begin is niet te zien welke kleuren er aanwezig zijn. Wel als er lichte kleuren aanwezig zijn zoals Pearl en Mandarijn. Die blijven roze van kleur en dan kan je al bij de tweede of derde dag zien of die kleuren in het nestje zitten. De oogkleur is bij de eerste dag al goed zichtbaar.
Bij de derde dag is er weinig verandering te zien. Als je naar de oren kijkt, zie je dat dit heel geleidelijk groeid.
De kleur wordt met de dag donkerder. Een haar is uit meerdere segmenten opgebouwd, namelijk een haarpunt, middenstuk en beginpunt. Dit laatste noemen ze ondervacht. Als je bij een volwassen Wildkleur door de haren blaast, zie je een donker leiblauwe onderkleur. De haarpunten zijn ook donker van kleur. Daarom zie je bij de kleintjes eerst alleen maar donker haartjes, je ziet de haarpunten en de ondervacht. Pas later wanneer de haren groot genoeg zijn, zie je de tussenkleur.
>
De oren worden groter en groter en ze zijn donkerder van kleur geworden. Verder zijn er weinig veranderingen te constateren.
De kleintjes worden per dag groter. Als je heel goed kijkt, kan je nu het verschil tussen de Wildkleur en Zwart zien. De tweede foto is een Wildkleur en de derder foto die eronder staat is een Zwarte.
Er zijn weinig veranderingen te zien. De kleurverschillen worden nu duiderlijker.
De Wildkleuren worden nu wat lichter van kleur. De haren zijn nu groot genoeg om ook de tussenkleur goed te zien.
Bij dag negen zijn de tanden volledig ontwikkeld. Verder zijn ze gegroeid en worden ze elke dag zwaarder.
Ze beginnen bij de tiende dag ook vast voer te eten. Het is daarom goed dat de kleintjes gemakkelijk bij het voer kunnen komen. Wanneer je een groot waterbakje in het staan, zorg dan ervoor dat deze vervangen wordt. De kleintjes zijn nu nog blind en beginnen al wat door de kooi te lopen met alle risico van dien.
Omdat ze nu ook vast voer eten, groeien ze nog veel harder. Je zult nu zien dat binnen 3-4 dagen het echte complete hamsters worden.
Dit is de laatste dag dat de ogen nog dicht zitten. De oorgang opent langzaam en het kan zijn dat bij de twaalfde dag de kleintjes al kunnen horen.
Bij de dertiende dag gaan de oogjes open. Soms komt het voor dat dit pas bij de viertiende dag gebeurd. Het is voor de kleintjes erg wennen en ze knijpen de oogjes vaak dicht. De kleintjes zijn nu geheel ontwikkeld, ze kunnen horen en zien. Alles zit er op en eraan en vanaf nu groeien ze alleen nog maar.
Je ziet nu dat hun lichaam steviger wordt. Vanaf vandaag kan je ze zonder al te veel risico de kleintjes uit de kooi nemen. Wel moet je goed op het vrouwtje letten. Soms komt het voor dat het vrouwtje niet accepteert en dat ze haar jongen na het uithalen, gaat aanvallen. Als dit gebeurd, dan is het niet verstandig om de jongen vaak uit de kooi te halen. Dan kan je beter tot dag 21-23 wachten, wanneer je de jongen van de moeder gescheiden hebt.
De kleintjes zijn nieuwsgierig en lopen geregeld door de kooi. Je ziet ook dat ze met elkaar beginnen te spelen. Ze stoeien met elkaar.
In een rap tempo groeien ze. Ze komen aan en je zit vooral het middelste gedeelde dikker worden.
Weinig veranderingen te zien.
Van dag 18 heb ik geen foto's gemaakt. Er is ook weinig te constateren dan alleen dat ze flink groeien.
En ze zijn nog eens gegroeid. Afhankelijk van het gedrag van de moeder, moeten de kleintjes bij dag 21-23 weg gehaald worden. Wanneer het vrouwtje de jongen verjaagd en/of aanvalt, weeg dan goed af of je de jongen nog bij laat of dat je ze apart zet. Wanneer je het ziet, probeer het vrouwtje met wat voer af te leiden. Ook kan het geven van een wc-rolletje afleiding geven. Levert dit geen resultaat op en blijft het vrouwtje tegen haar jongen agressief gedragen, haal de jongen dan bij haar weg.