Zwart

Het gaat hier om een zwarte kleur waarbij de aalstreep net iets zwarter is dan de dekkleur en daarom zichtbaar is. De buikkleur is eveneens zwart en de drieboogafgrensing is niet zichtbaar. Wanneer een Russische dwerghamster in deze kleur een wintervacht krijgt, dan is de onderscheid wel weer te zien. De buikkleur en dekkleur veranderen door de wintervacht op een ander manier door. De oogkleur is zwart. De onderkant van de kin is wit en op de buik zit meestal een witte grote vlek. Dit worden kinvlek en buikvlek genoemd.

Genetische code: aa

Zwart vererft recessief. De kleur wordt genetische met aa aangeduid.

Foto's


Informatie

Medio 2006 zag ik op Marktplaats een advertentie waarin een nestje Russische dwerghamster inclusief de ouders aangeboden werd. In dit nestje zat zowel een zwarte kleur als een blauwe kleur. In het nest zaten ook Wildleur en Beige. René Bastiaans heeft ze voor mij opgehaald en we hebben het nest verdeeld. Wat mij direct opviel was dat deze Russische dwerghamsters heel bang van karakter waren en dat ze gingen krijsen wanneer ik ze wilde pakken.

De persoon die ze op Marktplaats had gezet, vertelde dat hij en zijn vriendin op vakantie in Tsjechië zijn geweest. In een dierenwinkel hadden ze twee dwerghamsters gekocht. De ene dwerghamster was een Wildkleur en de ander een Blauw-wildkleur. Het was niet hun bedoeling om te gaan fokken en ze dachten dat ze twee Russische dwerghamsters van hetzelfde geslacht hadden gekocht. Maar na een paar maand kregen deze twee Russsiche dwerghamsters hun eerste nestje. Dit waren allemaal normale kleuren. Pas in het tweede nestje zat een zwarte en een effen blauwe in. Hij wist niet dat het om bijzondere kleuren ging en heeft het hele nestje op Marktplaats aangeboden.

Of het hier om een nieuwe mutatie gaat of dat de kleur afkomstig is van de Campbelli dwerghamster, zal altijd ter discussie staan. De eigenschappen van deze kleurmutatie Zwart zijn anders dan die van de Campbelli dwerghamster. Zo is de kleur intenser zwart en kent het geen bruine tinten zoals die zwarte kleur van de Campbelli dwerghamster wel het geval is. Bij de Russische dwerghamster verroesten ze nauwelijks en dat gebeurd bij de Campbelli dwerghamster wel. En bij de Campbelli dwerghamster zie je in de vacht witte haren. Bij de Russische dwerghamster kunnen de kleuren Zwart en Mandarijn gecombineerd worden, maar dat levert geen nieuwe kleur op. Zwart overheerst over Mandarijn en ondanks het hebben van beide kleurmutaties blijft de kleur gewoon zwart. Doordat er anno nu hybride Mandarijn kleurige Campbelli dwerghamsters zijn, is nu bekend dat wanneer Mandarijn met Campbelli Zwart combineert, je een soort melkchocola kleur krijgt.

Tijdens mijn zoektocht naar de herkomst van deze kleur bleek dat in Tsjechië een fokker zit die veel dwerghamsters fokt en ook de kleuren Beige en Zwart heeft. Deze fokker spreekt geen Engels en het was heel lastig om in contact te komen. Lang hebben wij gedacht dat deze fokker de oorspronkelijke fokker is van deze kleurmutatie. Bij later navraag bleek dat hij de zwarte kleur gekocht heeft van een persoon die ze in 2008 uit Nederland heeft gehaald. Ook heb ik met een fokker / handelaar in Amerika gesproken die al vier jaar eerder Zwarte russen zou hebben. Hij beschouwt de Zwarte Rus als een zuiver Ruskleur. De echte herkomst van de kleur Zwart zal mijn inziens altijd een raadsel blijven. En ik ga er eigenlijk vanuit dat ik (Martin) de ontdekker van deze kleurmutatie ben.

Bijzonderheden

Het komt geregeld voor dat een Russische dwerghamster die voor Zwart draagt donkerder van kleur is. Het lijkt erop dat de haarpunten dan donkerder zijn. Een Wildkleur, Mandarijn of Camel die voor Zwart draagt is vaak veel donkerder van kleur. Het lijkt alsof de kleur vergrauwd of vergrijst.

Zwart is ten opzichte van Mandarijn overheersend. Dit betekent dat Zwart niet met Mandarijn gecombineerd kan worden in de zin dat het een ander kleur is. In de jaren 2008-2009 dacht ik dat het wel mogelijk was. Dit kwam omdat ik een Russisch Blauw had gefokt die lichter en lichter werd. En dat worden de Mandarijnen vaak ook naarmate ze ouder worden. Maar dat kwam niet door het Mandarijn gen. In het verleden heb ik een aantal emails ontvangen met de vraag hoe het kon dat uit Zwart x Wildkleur combinatie Mandarijnen geboren werden. Ik moest aan de hand van deze emails wel geloven dat Zwart tevens Mandarijn konden zijn. Maar zelf lukte het niet om dit te combineren. Tot 2021 dan, want na meer dan 30 keer geprobeerd te hebben heb ik in 2021 zelf een Zwarte Russische dwerghamster gefokt die tevens Mandarijn is. En je kunt aan de Zwarte Russische dwerghamster niet zien dat het tevens Mandarijn is. Behalve dat het Mandarijn gen aan de jongen meegegeven wordt en dat er Mandarijn kindjes voortbrengt. Mijn vermoeden is dat de genen die voor Zwart en Mandarijn zorgen op hetzelfde chromosoom liggen. En daarom heel moeilijk te combineren zijn. Het komt dan dus niet heel vaak voor dat het gen Zwart en Mandarijn op één enkel chromosoom liggen.

In het begin waren de Russische dwerghamster in de zwarte kleur erg loperig. Door selectief met rustige exemplaren te fokken lijkt het erop dat deze karaktertrek aan het verdwijnen is.

De zwarte Russische dwerghamster van het vrouwelijk geslacht zijn vaker onvruchtbaar. Je hebt exemplaren die gewoon heel normaal fokken, je hebt exemplaren die na één of twee nestjes stoppen met fokken en je hebt exemplaren die nooit fokken. Terwijl de mannen altijd vruchtbaar zijn. Advies is daarom om met vrouwtjes drager Zwart te fokken.

Tandproblemen

Omdat de populatie Zwart klein is en veel onderling gefokt worden, komen er ook wat vaker problemen naar boven. Het lijkt erop dat bij Zwart en zwart gerelateerde kleuren tandproblemen vaker voorkomen. Attentie is om bij het schoonmaken van de kooi tevens de tanden goed te beoordelen.

Defect Parkinson

Helaas komt bij de Zwarte Russische dwerghamster een defect voor dat op later leeftijd pas tot uiting komt. Bij jonge dieren is er niets te zien en te merken. Bij een leeftijd tussen de 8 en de 17 maand kunnen ze gaan trillen. En het trillen wordt erger en erger naar mate ze ouder worden. In hun slaap trillen ze niet. Dit defect lijkt erg verspreid te zijn en komt waarschijnlijk bij verschillende fokkers voor. Advies is om selectief met Zwart te fokken en juist mannetjes aan te houden om zo te kijken of ze later trillen. Een man kan namelijk met 15 maand oud ingezet worden, terwijl hij bewezen heeft dat hij niet trilt.

Typisch is dat het trillen alleen bij zwarte exemplaren voorkomen en bij kleuren waar de mutatie zwart aanstaat (bijvoorbeeld Russisch blauw). Het trillen is in de jaren 2008 reeds geconstateerd alleen was dit niet ernstig en kwam het pas bij de laatste levensfase tot uiting. Tegenwoordig krijgen de Russische dwerghamsters met dit defect het trillen eerder. Wildkleur die voor de mutatie Zwart dragen, trillen niet en hebben geen last van dit defect.

De eerste analyses lijkt het dat het om een dominante defect te gaan. Bij onderzoek naar het defect en aan de hand van diverse analyses lijkt het erop dat het Parkinson defect op het X chromosoom ligt. En daarom zo dominant mee geselecteerd wordt. Advies is om met zwarte mannetjes te fokken. Zij kunnen op later leeftijd nog ingezet worden en hebben slechts één X chromosoom. Door te kruisen met onafhankelijke lijnen die niet voor Zwart dragen en in verleden geen zwarte voorouders kennen, kan dit defect geminimaliseerd worden.



Hieronder in slowmotion hoe de hamster met het defect loopt.



Hieronder een filmpje gemaakt door Marika waar ik op bezoek was en een trillend exemplaar meegenomen heb.