Kleuren en mutaties bij de Russische dwerghamster

🔗 Algemeen   🔗 Wintervacht   🔗 Kleuren   🔗 Uiterlijk   🔗 Voortplanting   🔗 Combinaties   🔗 Nestjes   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Rus vs Campbelli   🔗 Foto's   🔗 Faq   🔗 Uiterlijk   🔗 Kop   🔗 Snorharen   🔗 Bek   🔗 Ogen   🔗 Oren   🔗 Neus   🔗 Buik   🔗 Geslachtsdelen   🔗 Poten   🔗 Staart   🔗 Vacht
Bij de Russische dwerghamster zijn een aantal spontane mutaties opgetreden die invloed hebben op de kleur van de vacht. Voorbeelden hiervan zijn Blauw-wildkleur, Pearl (ook wel Parel genoemd), Merle en Mandarijn. Maar niet alle kleuren zijn per toeval ontstaan. Zo zijn er kleuren van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster overgebracht. Een voorbeeld van zo'n kleur is de Geel-wildkleur roodoog. Zo'n kleur wordt ook wel een hybride kleur genoemd. Deze hamsters zijn niet zuiver van soort en zijn in feite hybride. Ook zijn er nieuwe kleuren ontstaan in hybride lijnen. De mutatie hoort bij de Russische dwerghamster, maar we weten dat de soort niet zuiver is. En daardoor is het nageslacht ook niet zuiver. Een voorbeeld van zo'n mutatie is de kleurmutatie Zwart.

Hieronder wordt per kleur vermeld of het gaat om een een originele mutatie dat bij de zuivere Russische dwerghamster ontstaan is, of dat het om een hybride kleur gaat of dat het gaat om een kleurmutatie ontstaan bij een hybride soort. Bij alle kleur- en overige mutaties zijn informatiepagina's aanwezig met meer informatie, vastleggingen en foto's. Dit kan je openen door op het vlak van de uitleg van de desbetreffende mutatie te klikken.

Wildkleur / Naturel, genetische code AA
Russische dwerghamster, kleur Wildkleur Dit is de kleur zoals de Russische dwerghamster in het wild heeft. De kleur wordt ook wel Naturel genoemd.

Bij deze kleur hebben wij het eigenlijk nooit over hoe het vererft. Eigenlijk gaat het hier niet om een "kleur". Het is namelijk de kleur die de Russische dwerghamster heeft wanneer er geen andere kleurmutaties zichtbaar zijn. In de afgelopen tientallen jaren zijn er kleurmutaties ontstaan die de Wildkleur veranderen. Wildkleur wordt ook wel eens met genetische code 'AA' of 'A_' aangeduid. De A staat hier voor Agouti. Agouti betekent 'wildkleur met buikkleur en uitmonstering'. Uitmonstering is bij de Russische dwerghamster de aalstreep (streep van kop tot staartpunt) en de drieboog (de scheidingslijn tussen de buik- en dekkleur). Een haar van een Wildkleur is niet eenkleurig, maar opgebouwd uit drie fases: ondervacht (begin stuk van de haar), middenstuk en haartop. Tegenovergestelde is Zwart. Dit wordt met de genetisch code 'aa' aangeduid. Deze mutatie vererft recessief en zorgt niet alleen voor een kleurverandering. Het zorgt tevens voor dat de haaropbouw veranderd waardoor de haren eenkleurig worden en op deze wijze de agouti tekeningen zoals drieboog en buikkleur verdwijnen. De genetische code 'A_' betekent dat het om een Wildkleur gaat, maar dat het bijbehorende tweede gen onbekend is.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Blauw-wildkleur, genetische code dd

Recessief, originele mutatie van de Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Blauw-wildkleur Blauw-wildkleur is de eerst kleurmutatie die bij de Russische dwerghamster is opgetreden. De mutatie is in 1988 bij Hazel Williams te Engeland ontstaan. De kleur wordt ook wel Sapphire genoemd.

Wetenschappelijk gezien gaat het hier om de 'dilution' mutatie en dit vererft recessief. Het gaat eigenlijk om een mutatie die een stofwisselingsprobleem veroorzaakt. Daardoor ontstaat er een vertraging in de pigment aanvoer en daardoor verandert het zwarte pigment in blauwgrijs. Ook het pigment in de oog veranderd hierdoor. De oogkleur is daarom donkerblauw in plaats van zwart. Maar er ontstaan meer vertragingen op cellulaire celniveau en neuronen op hersenniveau. Ervaring is dat Blauw-wildkleur en gerelateerde kleuren wat rustiger overkomen.

Normaal gesproken heeft de Blauw-wildkleur een leiblauwe ondervacht. Er zijn ook Blauw-wildkleuren met een lichte grijsblauwe of zelfs met witte ondervachten. Het gaat hier om een mutatie dat incompleet dominant is. In enkelvoud zorgt het voor dat de ondervracht kleur blauwgrijs wordt. Bij jonge dieren is dit veelal niet te zien en de kleurwijziging treedt op wanneer ze volwassen worden. Wanneer de mutatie dubbel geërfd wordt, dan ontstaat de witte ondervacht. Deze mutatie heeft ook effect op de deklkleur. Er is wat meer bruine pigment aanwezig. Bij het selecteren van de Blauw-wildkleur kan het beste op de leiblauwe ondervacht geselecteerd worden zodat dit blijft bestaan en de kleur donker blijft.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Pearl / Parel, genetische code Pepe

Dominant, originele mutatie van de Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Pearl De mutatie Pearl is in 1989 bij Caroline Sanders in Engeland ontstaan. De Pearl wordt in Nederland ook wel Parel genoemd. Pearl is een dominante mutatie en kan dus alleen maar geboren worden indien één van de ouders eveneens Pearl is. Pearl is een lethale factor. De jongen die het gen dubbel erven zijn niet levensvatbaar en worden in de baarmoeder afgestoten. Wanneer Pearl met Pearl gekruist wordt, zal dit veelal niet nadelig zijn. Er worden geen dode jongen geboren. Het nestaantal is gemiddeld gezien wat kleiner. In uitzonderlijke situaties komt het voor dat het vrouwtje wat dik blijft na paar nesten en stopt met fokken. Onbekend is of dit te maken heeft met de lethale factor.

Pearl is eigenlijk geen kleurmutatie, maar een patroon. Je moet het zien als een sausje over de kleur heen. Pearl kan met verschillende mutaties gecombineerd worden en dat zorgt ervoor dat de kleur van de kop, aalstreep en ticking anders wordt. Een voorbeeld is de Pearl Blauw-wildkleur (ddPepe). Je krijgt een Pearl met een zilverkleurige ticking op de kop en achterhand. Beste is om de Pearl niet met de mutatie Merle te kruisen. Dit is puur om te blijven weten om welke mutatie het gaat. In de prakijk kan je deze twee mutaties onderling kruisen, maar je ziet het niet of nauwelijks dat een Russische dwerghamster Pearl en Merle tegelijk is. Generatie verder wordt zowel Pearl als Merle geboren. En deze twee mutaties kunnen heel erg op elkaar lijken waardoor je soms niet weet wat het precies is.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Merle / Marbled, genetische code Meme

Dominant, originele mutatie van de Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Merle De mutatie Merle is medio 2004 bij Susan Washbrook in Engeland in een zuivere lijn van de Russische dwerghamster ontstaan. Het gaat om een dominante mutatie die ervoor zorgt dat de schouderbladen meestal wit van kleur zijn en het vacht uit zowel normale gekleurde haren als witte haren bestaat. Meestal is op de kop een witte vlek aanwezig. De meeste Merles hebben een compleet drieboog aftekening en de aalstreep is vaak slechts iets in de nek onderbroken. De mutatie Merle is verre weg van stabiel en zo zijn er exemplaren die bijna compleet wit zijn en op Pearl lijken en zo zijn er exemplaren die zo donker zijn dat er zelfs geen witte schouderbladen hebben.

Eigenlijk gaat het hier niet om een kleurmutatie, maar om een patroon. Je moet het zien als een sausje over de kleur heen. Merle kan met verschillende kleurmutaties gecombineerd worden. Gecombineerd met Blauw-wildkleur kan het een lichterblauwe Merle opleveren. Maar dit is niet altijd zo. Een mooie combinatie is dat Merle met Zwart gecombineerd wordt. Er ontstaat een mooie afwisseling tussen zwarte en witte haren.

Afgelopen jaren heb ik zelf een vermoeden dat de hoeveelheid wit mede bepaald wordt door de temperatuur wanneer ze de eerste haren ontwikkelen. Dit is een beetje te vergelijken met de Siamees mutatie die bij bijvoorbeeld de tamme rat voorkomt. Maar bewijs hiervoor is er niet. Dit is de reden dat je op mijn weblog blogs ziet inzake de geboorte van donkere of lichtere merles.

De mutatie Merle is lethaal. De vruchten met dubbel gen Merle worden in de baarmoeder afgestoten. Er worden geen dode jongen geboren. En wanneer Merle met Merle gekruist wordt, zijn er geen complicaties. Gemiddeld gezien zijn de nesten wat kleiner. Maar dit valt veelal niet op. Er zijn geen Russische dwerghamsters met Merle die alleen maar Merles voortbrengen. Bij één fokker is uit een combinatie Merle x Merle een spierwitte Russische dwerghamster met zwarte ogen geboren. Vermoedelijk is dit een dubbel Merle variant. Helaas heeft deze dwerghamster geen jongen voortgebracht.

De naam Merle is bedacht omdat bij de honden een vergelijkbaar tekening voorkomt met de naam Merle. De mutatie heeft verder geen overeenkomsten en het gaat niet om eenzelfde mutatie. De problemen die bij de honden bij deze mutatie voorkomen, komen dus niet bij dwerghamsters met deze mutatie voor.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Geel-wildkleur roodoog, genetische code pp

Recessief, het gaat hier om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Geel-wildkleur roodoog De Geel-wildkleur roodoog is geen spontane kleurmutatie van de Russische dwerghamster geweest, maar is ontstaan door kruisingen met de Campbelli dwerghamster. Het gaat om dezelfde mutatie als de Campbelli dwerghamster kleur Argente (pink-eyed dilution). Het gaat hier om een gele kleur met rode ogen. Bij deze kleur komt twee verschillende kleuren aalstreep voor, namelijk sepia-bruin en zilvergrijs. Wanneer je de kleur goed wil fokken, heeft de sepia-bruine aalstreep de voorkeur. De kleur van de aalstreep wordt snel beïnvloed door de kleur Blauw-wildkleur. Vaak zijn de Geel-wildkleur roodoog met zilvergrijze aalstreep drager van Blauw-wildkleur. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

De Geel-wildkleur roodogen zijn ontstaan uit een hybride testproject die mijn broer Peter en ik, Martin, hebben gedaan. De eerste kruising is gedaan zo rond 1990 en de eerste zeven jaar zijn er geen nageslacht weggegaan. De Geel-wildkleur roodoog is zovaak met Russische dwerghamsters gekruist dat bijna alle eigenschappen op die van de Russische dwerghamster lijken. Toch is de ervaring dat wanneer er meerdere generaties Geel-wildkleur roodoog onderling gekruist worden, de bouw en type instabieler zijn en achteruit gaan. Ze worden dan langwerpig, hebben te grote oren en de kopvorm is dan vaak niet meer mooi. Daarom is het te adviseren om zo nu en dan de kleurslag te kruisen met een wildkleur. Er zijn geen gezondheidseffecten dat zij hybriden zijn. Wel komt bij deze kleur variant op zeer oude leeftijd vaker staar voor.

Wetenschappelijk gezien gaat het om de pink-eyed dilutation mutatie die ervoor zorgt dat alle zwarte pigment onttrokken wordt. Ogen hebben normaal zwarte pigment en daardoor zijn de ogen doorzichtig. En zie je de kleur van de bloedvaten.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Geel blue-fawn, genetische code ddpp

Twee recessieve genen, het gaat hier om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Geel-bluefawn De Geel blue-fawn ontstaat door de combinatie Geel-wildkleur roodoog met Blauw-wildkleur. De kleur is wat lichter geel en de haarpunten zijn blauwachtig grijs. Daardoor ontstaat vaak een blauwe waas. De aalstreep is lichtgrijs van kleur. De kleur werd in het verleden ook wel Geel Viloet genoemd, maar deze kleurbenaming is uit de mode geraakt.

Omdat voor deze kleur de hybride kleur Geel-wildkleur roodoog gebruikt wordt, gaat het hier om hybride Russische dwerghamsters.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Mandarijn, genetische code Mama

Dominant, originele mutatie van de Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Mandarijn De mutatie Mandarijn is zo rond 2000-2002 ontstaan. Het gaat om een mutatie dat dominant vererft. De mutatie is lethaal en zorgt ervoor dat vruchten die het gen dubbel geërfd hebben, in de baarmoeder afgestoten worden. Bij kruisingen tussen Mandarijn en Mandarijn gerelateerde kleuren worden er geen dode baby's geboren en levert geen problemen op. Het is alleen dat de nesten kleiner van aantal zijn.

De kleurmutatie Mandarijn is één van de bijzondere kleurmtuaties die bestaan. De Mandarijn wordt oranjeachtig van kleur geboren en verandert van kleur naarmate ze ouder worden. Wanneer ze ongeveer 5-6 weken oud zijn, veranderen ze van kleur. De kleur die zij krijgen is afhankelijk hoe de fokker geselecteerd heeft en welke kleurmutaties de Madarijn kleurige Russische dwerghamster draagt. Tegenwoordig heb je exemplaren die heel mooi geel blijven. De egaal gele exemplaren willen op later leeftijd wel eens verkleuren en kunnen heel licht van kleur worden. Maar er zijn ook exemplaren die een bruine ticking krijgen. Wanneer ze voor de mutatie Zwart dragen, worden ze meestal heel grauwig van kleur en heeft de vracht heel veel bruine en grijze tinten. De haartoppen zijn meer gekleurd waardoor de gele kleur niet zo zichtbaar is. Ook de Geel-roodoog mutatie heeft effect op deze kleur. In enkelvoud gedragen zijn ze wat geler van kleur. En wanneer de Mandarijn voor zowel Geel-roodoog als Zwart draagt, krijg je bruingele vlekken en zijn ze niet zo eenkleurig. Om deze kleur mooi egaal van kleur te fokken, kan het beste met zuiver Russische dwerghamster gekruist worden die niet voor andere kleurmutaties dragen.

De Mandarijn en de Mandarijn gerelateerde kleuren zijn gevoelig voor diabetes problemen. In de jaren 2007-2009 waren er veel diabetes gevallen bekend. Het is nooit bewezen dat het feitelijk om diabetes gaat of dat het gaat om nierproblemen of hormoonproblemen. Wat opvalt is dat veel Mandarijnen overgewicht hebben en groter van omvang zijn. Tevens drinken grote Mandarijnen vaak meer. En bij deze exemplaren komt het vaak voor dat de vrouwtjes onvruchtbaar zijn. Veel fokkers zijn om deze redenen gestopt met het fokken van de kleurslag. Door selectie zijn deze problemen bij goede fokkers nagenoeg verdwenen en komt het nog maar sporadisch voor. Ik, Martin, heb ze meer dan 10 jaar lang op kleiner en lichter type geselecteerd wat gunstig blijkt te zijn voor hun gezondheid en vruchtbaarheid.

Mocht je met deze kleur willen fokken, dan moet je Mandarijnen gebruiken van fokkers die ervaring hebben met meerdere generaties met deze kleur. Vraag naar de stamboom, hun ervaring en selectiebeleid. En gebruik niet Mandarijnen uit de dierenwinkel of van fokkers zonder informatie. Je weet dan niet of de kans aanwezig is dat je nog te maken hebt met lijnen waar diabetes wel vaker voorkomt.

Internationaal heeft deze kleurmutatie tot veel discussie geleid of het wel een zuiver kleurmtuatie van de Russische dwerghamster is. Deze mutatie was tot 2017 niet bij de Campbelli dwerghamster bekend en het gaat hier wel degelijk om een zuivere mutatie van de Russische dwerghamster. Maar omdat er veel met hybride Russische dwerghamsters gefokt worden, is het waarschijnlijk dat veel Mandarijnen gehybriseerd zijn. Ook mede omdat in de jaren 2004-2006 veel fokkers doelbewust Mandarijn met Geel-wildkleur roodoog kruisten om zo een wat geler Mandarijn kleur te krijgen. In 2017 zijn de eerste exemplaren Campbelli dwerghamsters met de Mandarijn kleur geshowd. Hier gaat het om hybride Campbelli dwerghamsters waarvan de Mandarijn mutatie van de Russische dwerghamster afkomstig is.

Een bijzonderheid is dat Zwart over Mandarijn heerst. Een Russische dwerghamster die twee genen Zwart en een gen Mandarijn geërfd heeft, is gewoon zwart van kleur. Je ziet niet dat deze dwerghamster ook het gen Mandarijn geërfd heeft. Bij particulieren die pretnestjes fokken zijn op deze wijze spontaan Mandarijnen geboren terwijl de ouders dit niet waren. Mijn ervaring is dat het lastig is om de kleur Mandarijn en Zwart te combineren. En mede door het grote effect dat een Mandarijn voor Zwart draagt, heel anders uitziet, vermoed ik dat Zwart en Mandarijn op hetzelfde chromosoom ligt.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Camel, genetische code ddMama

Ontstaat door combinatie van originele mutaties van de Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Camel De kleur Camel ontstaat door de Mandarijn te cobmineren met de kleur Blauw-wildkleur. Deze kleur is in 2005 voor het eerst gefokt.

Ook deze kleur is zeer gevoelig voor gedragen kleurmutaties. Zo kan de Camel die voor Zwart draagt heel grijs worden. Verder is het veelal vergelijkbaar met de kleur Mandarijn. Bij geboorte zijn ze wat minder warm oranje.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Mandarijn roodoog, genetische code ppMama

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Mandarijn roodoog De kleur Mandarijn roodoog ontstaat door de Mandarijn te combineren met Geel-wildkleur roodoog. Je krijgt een stabielere gele kleur met weinig bruine ticking. De oogkleur is rood van kleur.

Omdat gebruik is gemaakt van de Geel-widlkleur roodoog factor, gaat het hier om een hybride Russische dwerghamster. Deze kleur is rond 2004 voor het eerst gefokt.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Camel roodoog, genetische code ddppMama

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Camel roodoog De kleur Camel roodoog ontstaat door de kleuren Mandarijn, Blauw-wildkleur en Geel-wildkleur roodoog te combineren. De kleur is heel iets lichter dan Camel en de oogkleur is rood. Omdat gebruik is gemaakt van de Geel-widlkleur roodoog factor, gaat het hier om een hybride Russische dwerghamster. Deze kleur is eind 2005 / begin 2006 voor het eerst gefokt.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Bruin / Vies-bruin, genetische code mm

Recessief, gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Vies-bruin Deze kleur wordt vaak aangeduid met Vies-bruin. Dit omdat de kleur bruin niet warm van kleur is en niet mooi overkomt. De oogkleur is bij de geboorte rood van kleur en verkleurt bij een leeftijd tussen 10 en 14 dagen naar zeer donkerrood. Zo donkerrood dat het op zwart lijkt. In zeer zeldzame gevallen kleurt de oogkleur niet bij en blijft het rood van kleur.

Het gaat hier niet om een spontane mutatie die bij de Russische dwerghamster ontstaan is, maar om de kleurmutatie 'Moscow' die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. De kleur kent zijn oorsprong in Tsjechië en zijn zo rond 2003 via de handel in duizendtallen naar Nederland gekomen. Daarvanuit zijn ze over de hele wereld geëxporteerd. Het is niet bekend hoe deze mutatie bij de Russische dwerghamster terecht gekomen is. Of het om een doelbewust fokken is gebeurd of door incidenten waardoor het per toeval mee gefokt is. Het ging in 2003 en 2004 overduidelijk om hybride Russische dwerghamsters en uit ervaring van mijn eigen hybride project kan ik zeggen dat het om generatie 5 - 6 ging.

Deze kleur kent de afwijking draaikop. Een deel van de toen in 2003-2008 gefokte Vies-bruin en gerelateerde kleuren dwerghamsters hielden de kop consequent scheef. Op jonge leeftijd zag je dat ze niet goed konden lopen. Later is deze afwijking minder in aantal geworden. De draaikop afwijking wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een afwijking van het evenwichtsorgaan. Waarschijnlijk doordat deze van de Campbelli dwerghamster anders is dan die van de Russische dwerghamster. Je ziet bij hybride fok onstabiliteit in type en bouw. Zo fokte ik in die tijd met twee hele goede exemplaren en die kregen jongen met de draaikop afwijking en heb ik doelbewust twee hele slechte exemplaren met erge vorm van draaikop gekruist en daarvan hadden de jongen geen draaikop en zagen juist heel mooi uit. De afwijking draaikop is kleurgebonden en is tot heden niet overgebracht naar andere kleurslagen die niet gebaseerd zijn op Vies-bruin. Ook is bij het fokken gebleken dat de draaikop afwijking niet 123 eruit gefokt kan worden.

De huidige generatie Vies-bruin kent veel minder de afwijking draaikop, maar wel zijn er exemplaren die minder goed kunnen zien of blind zijn. Bij de Russische dwerghamster is dit heel lastig te constateren. De Russische dwerghamster ziet van nature al heel slecht en doen veel met hun andere zintuigen. Wat je bij deze dwerghamsters merkt is dat wanneer je boven de kooi hangt of iets boven hun kooi gebeurd, zij met hun hoofd heen en weer bewegen. De slecht ziende exemplaren doen dit om objecten beter te zien en dat wordt parallax genoemd. Parallax is het verschijnsel dat de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van een ander voorwerp en/of de achtergrond varieert als het vanuit verschillende posities bekeken wordt. Bij selectie van dieren kan beste direct hierop geselecteerd worden omdat op volwassen leeftijd de dwerghamster aangewend is en meer op een normale manier gaat reageren. Een test is om met je vinger te wijzen. De meeste hamsters gaan staan en pakken je vingers. Een slechtziende of blinde exemplaar zal dit niet doen.

Het genetische symbool 'm' is geen officiële symbool. De kleurmutatie heeft heel veel weg van bruin (bb), maar bij de echte mutatie bruin zijn de oogkleur ook bruin. En dat is bij deze mutatie niet het geval. Daarom is gekozen om het symbool aan te sluiten bij de originele benaming van de mutatie zoals die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt (m van Moscow).

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Beige, genetische code ddmm

Twee recessieve mutaties, gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Beige De kleur Beige ontstaat wanneer Vies-bruin met Blauw-wildkleur wordt gecombineerd. Internationaal wordt de kleur Mushroom genoemd, naar de kleur van de paddestoelen. Net als bij Vies-bruin, gaat het om hybride dwerghamsters. De ogen zijn eerst rood van kleur en verkleuren naar donkerrood tot nagenoeg zwart. Ook deze kleurslag kent de afwijking draaikop en komt het eveneens voor dat de dwerghamster slecht ziet of blind is. De eerste Beige Russische dwerghamsters zijn zo rond 2003 via de handel vanuit Tsjechië naar Nederland gekomen. Omdat deze kleur mooier is dan de Vies-bruin kleur, werd toen voornamelijk deze kleurvariant geëxporteerd.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Beige Blond, genetische code ddppmm en ppmm

Drie recessieve mutaties, gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Beige Blond Wanneer je Beige of Vies-bruin met Geel-wildkleur combineert krijg je Beige Blond, een lichte gele kleur. De kleur van de ogen zijn rood. Op hele jonge leeftijd is de kleur nauwelijks van Beige te onderscheiden. Pas na twee weken, wanneer Beige op kleur komt, zie je pas het verschil. Deze variant wordt niet of nauwelijks gefokt en niet geïmporteerd.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters. Net als bij Vies-bruin komt de afwijking draaikop voor. Tevens wordt hier gebruik gemaakt van twee mutaties die van oorsprong van de Campbelli dwerghamster komen en daardoor zijn ze van bouw en type meestal veel minder mooi.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Mandarijn gecombineerd met Bruin / Beige + Geel-wildkleur roodoog

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Mandarijn Beige Wanneer de Mandarijn gecombineerd wordt met Vies-bruin of Vies-bruin gerelateerde kleur, dan krijg je lichtere vormen van de Mandarijn kleur. Het gaat om bijvoorbeeld de combinaties die met de genetische code 'mmMama', 'ppmmMama', 'ddmmMama', 'ddppmmMama', etc. De kleuren zijn niet stabiel en vaak lastig te achterhalen om welke variant het gaat.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters. Net als bij Vies-bruin komt bij deze variant de draaikop afwijking voor.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Zwart, genetische code aa

Recessief, gaat om een mutatie die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster ontstaan is

Russische dwerghamster, kleur Zwart De Zwarte russische dwerghamster is helemaal zwart van kleur. De aalstreep is net iets zwarter van kleur en daarom zichtbaar. Maar de buikkleur en driebogen zijn verdwenen. Meestal hebben ze witte voetjes, witte buik- en kinvlek en een wit staartpuntje. De kleur is eind 2005 / begin 2006 in Nederland per toeval door mij ontdekt. Ik zag op Marktplaats een nestje aangeboden werd met daarin Zwart en Russisch Blauw. Het bleek te gaan om twee Rusjes afkomstig uit een dierenwinkel in Tsjechië. Een particulier had ze samen met zijn vriendin gekocht en naar Nederland meegenomen en dacht dat het twee vrouwtjes waren. Het ging vermoedelijk om broer en zus. Deze tijd had niemand anders de kleur zwart. De fokkers uit Tsjechië hebben de zwarte kleur uit Nederland gehaald.

Naar mijn mening gaat het hier om een nieuwe mutatie die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster ontstaan is. In hetzelfde nest zat ook een Beige kleur en dat is een hybride Russische dwerghamster. Dat betekent dat de ouders van alle via Nederland gefokte Zwarte en Zwart gerelateerde kleuren hybriden waren. Het gaat naar mijn mening niet om dezelfde zwarte kleurmutatie die bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Dit omdat de zwarte kleur van de Campbelli dwerghamster veel bruine tinten kent en deze kleur veel zwart is. Dit is vooral in het gezicht te zien. Ook bij het fokken merk je dat het niet zo onstabiel is en veel meer de eigenschappen van de Russische dwerghamster kent. Je ziet ingeval niet de onstabiliteits- problemen die je bij normale hybride kleuren ziet, indien er geen hybride kleur gedragen wordt.

Bij Zwart en op zwart gebaseerde kleuren zijn verschillende defecten bekend en daarom is het raadzaam om selectief met deze kleur te fokken en te kiezen voor combinaties waarbij het inteeltcoefficient zo laag mogelijk is. Het gaat o.a. om het defect Parkinson. Zwarte Russische dwerghamsters kunnen op later leeftijd beginnen te trillen en dit trillen wordt erger naarmate de hamster ouder wordt. Ook lopen zij minder goed omdat ze geen goede controle over hun poten hebben. Bij sommige exemplaren zie je te wijde heupen en staan de achterpoten te ver uit elkaar. Een mogelijk fokbeleid is om Russische dwerghamsters met de kleur Zwart te selecteren en eerst oud te laten worden voordat deze ingezet wordt t.b.v. de fok.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Russisch Blauw, genetische code aadd

Gaat om een mutatie die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster ontstaan is

Russische dwerghamster, kleur Russisch Blauw Wanneer Zwart gecombineerd wordt met blauw-wildkleur ontstaat Russisch Blauw. Ik heb deze kleur Russisch Blauw genoemd om nadruk te leggen dat de voorkeur heeft naar zo donker mogelijke blauwe kleur. De meeste exemplaren hebben witte voetjes, witte buik- en kinvlek en een wit staartpuntje.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters omdat de ouders eveneens drager waren van Vies-bruin, een kleur die afkomstig is van de Campbelli dwerghamster. De kleur kent niet dezelfde problemen van onstabiliteit in bouw en type als hybride kleuren en het gaat vermoedelijk om een mutatie die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster ontstaan is.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Dove, genetische code aapp

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Dove De kleur Dove ontstaat wanneer Zwart met Geel-wildkleur roodoog gecombineerd wordt. De kleurslag is in juli 2008 voor het eerst gefokt. Het is een kleur die wat verandert naarmate de Russische dwerghamster ouder wordt.

Het gaat hier om een hybride Russische dwerghamster omdat voor deze kleur gebruikt wordt gemaakt van de hybride kleur Geel-wildkleur roodoog.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Chocola, genetische code aamm

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Chocola De kleur Chocola ontstaat wanneer Zwart met Vies-bruin gecombineerd wordt. Het gaat om een donker chocolade kleur. De meeste exemplaren hebben witte voetjes, een wit buik- en kinvlek en een wit staartpuntje. De kleur is niet stabiel en er zijn verschillende variaties. Bij deze kleur komt de afwijking draaikop voor.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters en mede om de risico's van de draaikop afwijking is het advies om niet met deze kleur te fokken.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Lilac donkeroog, genetische code aaddmm

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Lilac donkeroog De kleur Lilac donkeroog ontstaat wanneer Zwart met Beige gecombineerd wordt. De meeste exemplaren hebben witte voetjes, wit buik- en kinvlek en een wit staartpuntje. Vaak is de aalstreep nog iets zichtbaar, maar niet in alle gevallen. Deze kleur is voor het eerst in 2006 gefokt.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters en mede om de risico's van de draaikop afwijking is het advies om niet met deze kleur te fokken.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Lilac roodoog, genetische code aaddpp

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Lilac roodoog Wanneer Zwart gecombineerd wordt met Blauw-wildkleur en Geel-wildkleur roodoog, dan ontstaat een lilac kleur met rode ogen. De haarpunten zijn wit van kleur. De meeste exemplaren hebben witte voetjes, een wit buik- en kinvlek en een wit staartpuntje.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters en mede om de risico's van de draaikop afwijking is het advies om niet met deze kleur te fokken.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Champange, genetische code aaddppmm

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, kleur Champange Dit is een moeilijk te fokken kleurslag omdat deze kleur uit vier recessieve genen bestaat. Deze kleur is in juli 2010 voor het eerst gefokt. Het gaat om een licht grijsgele kleur wat neigt naar de kleur van champagne.

Het gaat hier om hybride Russische dwerghamsters en mede om de risico's van de draaikop afwijking is het advies om niet met deze kleur te fokken.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Gevlekt, genetische code Mimi

Gaat om een hybride Russische dwerghamster

Russische dwerghamster, gevlekt Het gaat hier om een bontfactor dat dominant vererft. Bepaalde plekken is er geen pigment vorming en daarom zijn die plekken wit. Bij deze variant van bontfactor zie je dat de vlekken vanuit de buik naar de nek heen gaat. Daarom zijn vaak rondom de nek de grootste vlekken zichtbaar.

De gevlekte Russische dwerghamster is een hybride dwerghamster. De Mi-factor komt van de Campbelli dwerghamster en is door Peter en mij, Martin, eind '90 jaren gefokt en meer dan 20 generaties op zuiver Russen terug gekruist voordat de eerste exemplaren naar andere fokkers zijn gegaan. Meestal zit rondom het oog een rood randje. Het gaat hier om een lethale factor. Wanneer je twee gevlekte Russische dwerghamsters onderling kruist, kan je witte oogloze dwerghamsters eruit krijgen. Deze gaan meestal rond de 2e - 3e week dood. Onderling kruisen wordt daarom dan ook afgeraden. Fokkers moeten bij selectie letten op het karakter en de vorm van de kop. Veel exemplaren hebben te spitse (hybrde) koppen. Daarnaast wanneer het met hybride lijnen gekruist wordt, kan er territorium drift terug komen qua karakter.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Golvend haar

Incompleet dominant, gaat om een mutatie die in een hybride lijn van de Russische dwerghamster ontstaan is

Russische dwerghamster, golvend haar In 2007 zijn bij mij de eerste exemplaren met golvend haar geboren. Echter, ik wist nog niet wat dit was omdat het weg trok en daarna niets meer zichtbaar was. In de zomer van 2008 zijn er bij toeval vier exemplaren tegelijk geboren: twee mannetjes en twee vrouwtjes. Bij deze exemplaren trok het niet weg. Het gaat hier om een incompleet dominante mutatie dat eigenlijk alleen maar goed zichtbaar is wanneer het met Zwart of een Zwart gerelateerde kleur gecombineerd wordt. Wanneer er één gen golvend haar geërfd wordt, dan zijn de haren golvend van structuur wanneer ze 10 tot 16 dagen oud zijn. Daarna trekt het weg, maar het kan later terug komen. De haren zijn dan gekruild en het lijken dan net punkertjes. Wanneer er twee genen golvend haar geërfd wordt, dan blijft de haren langer. Eerst is het nog mooi golvend, maar later verandert dit in gekruld haar. Ook de haren op de buik zijn gekruld.

Het lijkt erop dat wanneer golvend haar met een kleur gecombineerd wordt waar zowel Zwart als Geel-wildkleur roodoog voor nodig is, golvend haar extremer is. Golvend haar kan ook gecombineerd worden met een Zwarte Pearl. Pearl zorgt dus niet voor dat golvend haar verdwijnt en je krijgt dan dus een witte Russische dwerghamster met een wat langer gekrulde haar. Golvend haar kan bij Geel-wildkleur roodoog zorgen voor gekrulde buikharen, terwijl de overige haren normaal lijken.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Piebald / recessive pied

Recessief

Russische dwerghamster, kleur Piebald Piebald / recessieve pied is een nieuwe mutatie die in Amerika is ontstaan. Het zijn witte Russische dwerghamsters met zwarte stipjes. Het vererft recessief. De mutatie is nog niet in Europa aanwezig.

Foto en informatie van Mike / Michael Emerson van MyFarmpets.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Imperial, genetische code Whwh

Dominant, gaat om een lethale factor

Russische dwerghamster, imperial In Amerika is jaren geleden een mutatie opgetreden dat ervoor zorgt dat de Russische dwerghamster een witte buik heeft. De mutatie is dominant en is in heterozygote vorm lethaal. De oorspronkelijke fokkers zijn deze mutatie kwijt geraakt. Het lijkt er sterk op dat deze mutatie in zijn geheel verloren is gegaan.

Wel is het zo dat er ook exemplaren in het wild leven die een spierwitte buik hebben. Of het om dezelfde mutatie gaat, is onbekend. Imperial moet niet verward worden met Russische dwerghamsters die zowel witte vlekken als een witte buik hebben. Zij hebben door de bontfactor een witte buik. Daarnaast kunnen Russische dwerghamsters die deels of geheel een wintervacht hebben een witte buik hebben.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Umbrous

Dominant

Russische dwerghamster, umbrous effect Bij de Russische dwerghamster komt een factor voor die ervoor zorgt dat de kleur donkerder wordt. Het verschil is niet groot te noemen en daarom wordt het niet als een aparte mutatie beschouwd. Het vererft dominant. De umbrous factor is te zien aan het achterpoten. Wanneer de achterpoten deels met zwarte haren behaard is, dan is het donkerder van kleur. De lichte versie hebben witte achterpoten.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.

De Pearl en Merle mutatie kan met verschillende kleuren gecombineerd worden en leidt tot leuke combinaties. Hieronder een aantal veel voorkomende combinaties.

Pearl Blauw-wildkleur
Russische dwerghamster, Pearl Blauw-wildkleur De Pearl Blauw-wildkleur is de meest voorkomende Pearl variant.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Mandarijn Pearl
Russische dwerghamster, Pearl Mandarijn Wanneer Mandarijn gecombineerd wordt met Pearl, krijg je een witte Russische dwerghamster waarvan de aalstreep kleur varieert tussen oranje en bruin. Het kan net zoals bij de Mandarijn kleur heel erg wisselend zijn. Dit geldt tevens voor de kleur op de kop en achterhand.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Camel Pearl
Russische dwerghamster, Pearl Camel Wanneer Camel gecombineerd wordt met Pearl, krijg je een witte Russische dwerghamster waarvan de aalstreep kleur varieert tussen camel en rème. Het kan net zoals bij de Camel kleur heel erg wisselend zijn. Dit geldt tevens voor de kleur op de kop en achterhand.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Merle Blauw-wildkleur
Russische dwerghamster, kleur Merle Blauw-wildkleur De meest voorkomende Merle variant is de Merle Blauw-wildkleur. Dit komt mede omdat de blauwe kleur vaak wat lichter is.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Zwarte Merle
Russische dwerghamster, kleur Zwart Merle Een hele mooie variant van de Merle is wanneer het met Zwart gecombineerd wordt.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.

Ook zijn er variaties die niet erfelijk zijn. Het gaat hier om foutjes van de natuur. Omdat bij toeval twee bevruchte eicellen samensmelten en daardoor één Russische dwerghamster geboren wordt dat uit twee soorten DNA bestaat. Of dat tijdens het kopiëren van DNA iets fout gaat waardoor een mutatie uitgaat. Of juist op een bepaald deel van het lichaam een mutatie ontstaat waardoor kleurverschil optreedt. Hieronder een aantal voorbeelden van deze variaties.

Brindle
Russische dwerghamster, Brindle Heel af en toe wordt uit een Geel-wildkleur (gerelateerde) kleur een gevlekachtige Russische dwerghamster geboren met donkere ogen. Ook al hebben beide ouders rode ogen. Het gaat hier niet om een kleurmutatie, maar om een foutje van de natuur. Tijdens het kopiëren van de cellen / chromosomen gaat iets mis waardoor de pink-eyed dilution / Geel-wildkleur roodoog mutatie uit gaat. Omdat een deel van de cellen wel goed gekopieerd worden en deel niet, ontstaat een soort vlekachtig patroon.

Het verschil met Chimaera is dat Brindle niet komt door het samensmelten van twee verschillende bevruchte eicellen met verschillend DNA. Beide ouderdieren hebben namelijk rode ogen en de daaruit geboren Brindle heeft donkere ogen. Wel kunnen Chimaera sprekend lijken op een Brindle. Maar dan ontstaat het door een kruising tussen dragers van Geel-wildkleur roodoog of drager x Geel-wildlkeur roodoog. Zodat bij samensmelten van bevruchte eicellen cellen zijn met verschillende kleurmutaties.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Chimaera
Russische dwerghamster, chimaera Normaal heeft een dier de helft van het DNA van de vader en de helft van de moeder. Bij chimaera treedt in het beginfase een versmelting plaats van twee bevruchte eicellen. Hierdoor krijgt de hamster de eigenschappen van twee verschillende bevruchte eicellen en dit kan leiden tot rare uiterlijken zoals deels ene kleurslag en deels ander kleurslag. Er treed verder geen veranderingen in het DNA plaats en het is dan ook niet erfelijk. Chimaera gebeurd niet heel vaak en is zeer zeldzaam dat je het ziet.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Mozaïek
Russische dwerghamster, mozaiek Bij celdeling wordt het DNA heel vaak gekopieerd en soms gaat dit kopiëren niet goed. Zo kan er een verandering van het DNA optreden rond het gebied van de vacht en dit kan leiden tot afwijkende pigment vlekken. Dit wordt mozaïek genoemd.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.
Kuifje
Russische dwerghamster, kuifje Al vanaf de jaren '90 komt het bij ons, Peter en ik (Martin), soms voor dat een Russische dwerghamster geboren worden met een kuifje. Het gebeurt heel sporadisch en we hebben maar enkelen van gefokt. Zo zijn in het verleden Pearls met een kuifje geboren, maar ook Wildkleuren en Geel-wildkleur roodogen. Ze hebben allemaal eenzelfde soort kuif. Tussen de oren op de kop zit meer en langer haar. De kruin lijkt op de kruin mutatie die bij de cavia voorkomt. Maar bij de Russische dwerghamster zijn de haren van de kruin beduidend langer. Dit is de reden dat wij het geen kruin noemen, maar een kuif. En omdat het om een klein stukje gaat, de verkleinwoord kuifje.

Wij vermoeden dat Kuifje om een complexe genetische combinatie van mutaties gaat. Het gaat hier niet om één gen. Het lukt ons niet om het doelgericht terug te fokken. Zelfs het kruisen van twee kuifjes onderling leverde geen nieuwe kuifjes op.

Klik op dit vlak met uitleg voor meer informatie en foto's.

Attentie

Bij een deel van de kleuren is het bekend of wordt het vermoed dat het om hybride kleur gaat. De kleurmutatie is geen spontane mutatie, maar is ontstaan door het inkruisen met de Campbelli dwerghamster. Om zuivere Russische dwerghamsters te behouden, adviseer ik fokkers de kleuren niet allemaal door elkaar te mengen, maar om selectief met de kleuren te fokken. Selecteer daarom bijvoorbeeld geen Wildkleur of Blauw-wildkleur van een Geel-wildkleur roodoog, anders dan dat je deze Russische dwerghamster wil gebruiken om nieuwe Geel-wildkleur roodoog te fokken. Probeer dus zoveel mogelijk zuiverheid te behouden.

Maak gebruik van stambomen en registreer dit goed, zodat je niet onbedoeld de Wildkleur drager voor Geel-wildkleur roodoog verder gebruikt om Wildkleur te fokken. Door Wildkleur en Blauw-wildkleur apart te houden, zorg je ervoor dat deze kleuren niet hybride of minder hybride zijn.

Een hybride kleur heeft minimaal één chromosoom waarop genen van zowel de Campbelli dwerghamster als de Russische dwerghamster zitten. Door hybride Russische dwerghamsters conseqeunt terug te kruisen op zuivere Russische dwerghamsters, vermidert het aantal genen van de Campbelli dwerghamster. En krijgt het meer eigenschappen van de Russische dwerghamster. Stuk chromosoom waarop het gen ligt dat zorgt voor de kleurmutatie welke afkomstig is van de Campbelli dwerghamster, zal altijd meerdere genen van de Campbelli dwerghamster bevatten. Genen naast elkaar blijven bij elkaar namelijk.

Wanneer hybriden onderling gefokt worden, kan dit hybride versterken. Het zorgt ervoor dat bouw en type minder stabiel is. En wanneer meerdere mutaties die van oorsprong van de Campbelli dwerghamster vandaan komen, gecombineerd worden, zie je vaak dat de bouw en type minder worden. Het gaat hier alleen om schoonheid en niet om gezondheid. Hybride dwerghamsters worden meestal even oud als zuivere exemplaren.
🔗 Algemeen   🔗 Wintervacht   🔗 Kleuren   🔗 Uiterlijk   🔗 Voortplanting   🔗 Combinaties   🔗 Nestjes   🔗 Geslacht   🔗 Kleurengen.   🔗 Rus vs Campbelli   🔗 Foto's   🔗 Faq   🔗 Uiterlijk   🔗 Kop   🔗 Snorharen   🔗 Bek   🔗 Ogen   🔗 Oren   🔗 Neus   🔗 Buik   🔗 Geslachtsdelen   🔗 Poten   🔗 Staart   🔗 Vacht