Roborovski dwerghamster

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje wildkleur   🔗 Nestje White Face   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq
De Roborovski dwerghamster wordt in Nederland ook wel Robbie (meervoud Robbies) of Robo genoemd. Heel soms worden ze woestijn-dwerghamster genoemd, maar deze benaming is toch zeldzaam. Dit komt omdat de internationale naam desert dwarfhamster is. De latijnse naam is Phodopus roborovskii. De eerste Roborovski's zijn in juli 1894 door Lt Roborosky in Nan Shan ontdekt. Ze zijn in 1903 voor het eerst beschreven (Satunin, 1903). Pas in de jaren '70 hield een dierentuin in Moskou de eerste exemplaren in gevangenschap. In 1982 zijn de eerste Roborovski's vanuit Duitsland naar Nederland geïmporteerd.

De Roborovski dwerghamster is meestal geen hamster om mee te knuffelen. Ze zijn namelijk vliegensvlug en vooral wanneer ze jong zijn, niet goed hanteerbaar. Wanneer je hem wilt pakken, rent hij meestal snel voor je weg. Wanneer je de kooi schoon wilt maken, heb je een hele taak om ze te vangen. Er zijn fokkers die hierop geselecteerd hebben en met succes. De exemplaren hiervan zijn wat rustiger en soms zodanig dat ze op de hand hanteerbaar zijn. Roborovski's zijn 's avonds en in de nacht erg actief. Ze kunnen in kleine groepjes gehouden worden en ze lopen kilometers per nacht in hun molentje. Daarom zijn ze bij uitstek hele leuke hamsters om naar te kijken. Ze worden meestal wat ouder dan de Syrische hamster of de Russische / Campbelli dwerghamster. Gemiddeld worden ze namelijk 2,5 tot 3 jaar oud.

Roborovski dwerghamster
In de natuur leven Roborovki's koppelgewijs of in kleine groepjes van acht tot tien dieren. Roborovski's doen heel veel dingen graag samen. Het zijn echte groepsdieren, of wel sociale dieren. Dat betekent niet dat je oude exemplaren zomaar bij elkaar kunt zetten. Ze leven vanaf jongs af aan als groep bij elkaar. En introduceren van oudere exemplaren met elkaar kost vaak veel tijd en moeite. En succes is niet gegarandeerd met alle risico's van dien. En daarom niet te adviseren tenzij het om een mannetje en vrouwtje gaat waarmee je wilt fokken. In gevangenschap gaat het houden van een groep Roborovski's niet altijd goed. Vooral in de herfstmaanden (oktober en november) en begin winter kan het mis gaan. Ook als het een groepje betreft van hetzelfde geslacht. Bij het bepalen van rangordes, bij hun paringsrituelen en/of bij het vormen van een alfa koppel kunnen heftige gevechten plaatsvinden. Een alfa koppel is een koppeltje dat de jongen voortbrengt. De rest van de groep fokt dan niet. Maar dit is niet altijd het geval. Zo kunnen ook meerdere vrouwtjes binnen de groep gaan fokken. Na het bepalen van de rangorde of alfa koppel ontstaat binnen de groep een natuurlijk evenwicht. Wanneer er nieuwe jongen geboren worden, dan worden ze in de groep opgenomen. Maar wanneer dominante exemplaren oud worden, of ze vinden zelf dat de groep te groot wordt of er is eentje ziek, kan het betekenen dat de evenwicht verstoort raakt. De oude, zieke en niet bij de groep passende exemplaren worden verstoten. En er wordt een nieuwe rangorde bepaald. Je ziet ze dan achter elkaar rennen en de Roborovoski die verstoten wordt, krijgt wondjes op de achterham (= kont).

Samenvatting Roborovski dwerghamster



Naam: Roborovski dwerghamster
In Nederland vaak afgekort: Robbie of Robo
Gemiddelde leeftijd: 2,5 tot 3 jaar
Gemiddelde lichaamslengte: 5 tot 7 cm, uitschieters naar 8-9 cm
Natuurlijk uiterlijk: oranjebruin met witte buik en boven ogen wit (wenkbrauwen)
Leefwijze: zowel alleen als samen in een klein groepje
Bijzonderheid: originele instinkt is om pas na warme periode te fokken
Karakter: bijten niet, zijn lief, echter zijn vaak erg snel en dan niet op hand hanteerbaar
Kleuren: Wildkleur, Cinnamon, Gevlekt, Wit, etc. (kleuren overzicht)
Draagtijd: 1e nest 16-18 dagen, daarna tussen 18-21 dagen
Afmeting kooi: 50x30 cm minimum oppervlakte + extra ruimte inrichting -> optimaal 70/80x40/50 cm
Hoe vaak schoonmaken: gemiddeld 1x in de vier á vijf weken
Voer: liefst gemengd hamstervoer, liefst met kleine zaden, ongeveer 1 handje per twee dagen (info voeding)

Roborovski dwerghamster foto
Een Roborovski heeft boven de ogen wit en dat geeft de indruk op dat het witte wenkbrauwen zijn

Wanneer je niet wenst dat er gevechten binnen de groep plaatsvinden, kan je het beste kiezen om een Roborovksi dwerghamster alleen te houden. Ook is het mogelijk om een groepje van hetzelfde geslacht en leeftijd te houden. Maar nogmaals dit geeft geen zekerheid dat het dan wel goed gaat. Gaat het mis, haal dan het exemplaar dat aangevallen wordt en wondjes op de achterham heeft, eruit.En houdt dit exemplaar voor tijdje apart. Later kan je proberen om hem of haar weer in de groep kunt introduceren. Wanneer de groep groot genoeg is en het gaat mis, kan je ook voor kiezen om kleinere groepjes te maken.

Roborovski's kan je ook heel goed koppelgewijs houden. Ze trekken met elkaar op en het lijkt dan ook of ze echt "verliefd" zijn. Wanneer één van de twee Roborovski's overlijdt, zie je vaak dat de activiteiten van de partner minder wordt en dat hij of zij veel meer in een hoekje blijft zitten.

Landkaart waar de Roborovski dwerghamster leeft
De Roborovski dwerghamster is de kleinste hamstersoort en komt voor in de halfwoestijnen van West- en Zuid-Mongolië, Mantsjoerije en de aangrenzende gebieden Kazachstan, Rusland en Noord-China. In het wild leven ze in hollen met steile tunnels, soms wel zes meter onder de grond. In het wild eten ze voornamelijk graan, graszaden, stukjes planten, groente en fruit. Ze eten ook insecten in kleine hoeveelheden. In gevangenschap kan je ze soms in de zomermaanden zien jagen op vliegjes.

Een Roborovski dwerghamster heeft 34 choromsomen. Dit is meer dan de Russische en Campbelli dwerghamster heeft. Het is dan ook onmogelijk om deze verschillende soorten dwerghamsters onderling te kruisen. Roborovski's kunnen al met vijf weken oud geslachtsrijp zijn, maar meestal fokken ze niet voordat ze vijf maanden oud zijn. Afhankelijk waar ze vanaf stammen, fokken ze pas in of na een koude seizoen. Dit geldt veelal niet meer voor geïmporteerde Roborovski's en Roborovski's die afstammen van grote broofdfokkers. En veel kleurmutaties zijn bij deze grote fokkers ontstaan. Wanneer een koppel Roborovski's niet fokken, dan kan je dit koppeltje op een koude plaats zetten zodat ze een wintergevoel hebben. Je kan denken aan de slaapkamer of zolder als het winter is.

Wetenschappelijk is aangetoond dat de Roborovski dwerghamster geen winterslaap kent en ook hun lichaamstemperatuur niet omlaag brengen (torpor) indien het erg koud is en ze energie moeten besparen.

( van )
( van )
Roborovski's kan je niet zomaar in elke dierenwinkel kopen. In Nederland zijn maar weinig Roborovski dwerghamsterfokkers actief en de vraag erna is erg klein. Op het dierenevenement Exoknaag zijn ze meestal wel te koop. Op Marktplaats worden ze ook geregeld aangeboden. Mijn broer Peter fokt Roborovski's in kleine aantallen en verkoopt ze ook met regelmaat. Via het contactformulier kan je contact met Peter opnemen of je kunt hem bellen 06-20440099.

🔗 Algemeen   🔗 Kleuren   🔗 Voortplanting   🔗 Nestje wildkleur   🔗 Nestje White Face   🔗 Geslachtsbepaling   🔗 Foto's   🔗 Faq