De Chinese dwerghamster is langwerpig en slank. Zijn lichaamslengte kan variëren tussen 9 en 12,5 cm. Hij heeft een staart van 2 tot 3 cm. Dit is niet voor niets. De Chinese dwerghamster komt zowel in steppen gebieden als in bosrijke gebieden voor. Omdat hij slank is, goed zijn evenwicht kan bewaren en met zijn voetjes goed ergens aan vast kan houden, is hij erg goed in klimmen en klauteren. De Chinese dwerghamster wordt gemiddeld wat ouder dan de kortstaart dwerghamsters. Gemiddeld leven ze namelijk 3 tot 4 jaar.
Een Chinese dwerghamster is een echte klimmer
De Daurische dwerghamster, Latijnse naam Cricetulus barabensis, ziet er ongeveer hetzelfde uit als de Chinese dwerghamster. Een groot verschil zit in het aantal chromosomen. De Chinese dwerghamster heeft namelijk 22 chromosomen en de Daurische dwerghamster heeft er maar 20. Daarnaast komt de Daurische dwerghamster in een ander leefgebied voor namelijk in het zuidoostelijk gedeelte van Siberië. Vroeger dacht men dat het om ondersoorten gingen, maar toen het bekend werd dat het aantal chromosomen anders is, werd het duidelijk dat het hier om aparte soorten ging. De in gevangen gehouden langstaart dwerghamster is naar alle waarschijnlijkheid de Chinese dwerghamster maar helemaal zeker is dit niet! Al sinds 1919 wordt in laboratoriums geëxperimenteerd met de Chinese dwerghamster en niet de Daurische dwerghamster.
Ongeacht dat ze nu gemakkelijk te fokken zijn, worden Chinese dwerghamsters slechts door enkele fokkers gefokt. Dankzij Peter de Vries, de grootste particuliere Chinese dwerghamsterfokker in Nederland, hebben wij een goede en gezonde populatie. Peter de Vries richt zicht op het in stand houden van de Chinese dwerghamster en laat zijn Chinezen geregeld op diverse shows keuren. In 2009 heeft hij getracht om de Witte Chinese dwerghamster erkend te krijgen. Helaas is dit mislukt omdat uniformiteit misde. Er zaten zowel grote als kleine exemplaren bij.
Witte Chinese dwerghamster, gefokt door Peter de Vries