Dit nestje Campbelli dwerghamsters is op 30 augustus 2005 geboren. Het bijzondere aan dit nest is dat je ziet dat één exemplaar achter blijft qua groei. Dat er zelfs een moment is dat het eigenlijk niet zo goed uitziet. En dat het helemaal weg trekt en niets meer van ziet.
Op de foto's zie je dat ik de kleintjes op mijn hand houd terwijl de oogjes nog niet open zijn. Dit is puur gedaan om goede foto's te maken en dit bij dwerghamsters die ik erg goed ken en die dit van mij accepteren. Normaliter raad ik sterk af om de kleintjes de eerste twee weken aan te raken. Wanneer de kleintjes ongeveer 13-14 dagen oud zijn, gaan de oogjes open en vanaf dat moment kan je ze even op de hand houden. Daarvoor hebben ze er zelf niets aan. Ze zijn namelijk blind en doof.
Dag 1
Dit nestje Campbelli dwerghamsters is geboren op 30 augustus 2005. Twee van de jongen lagen aan de andere kant van de kooi. Als eerste heb ik wat voer gegeven zodat het Campbelli vrouwtje van het nest afging en ik de ruimte had om de twee jongen terug in het nest te leggen. Als je heel goed kijkt zie je dat er kleintjes zijn met rode ogen en met zwarte ogen. Rode ogen duidt er vaak op dat het om het geel-wildkleur gen gaat (genetische factor pp). Het mannetje is een geel-wildkleur met rode ogen en het vrouwtje is wildkleur. Het zou ook kunnen zijn dat beide ouders drager zijn van albino. Albino's hebben namelijk ook rode ogen.
Dag 2
Het mannetje slaapt apart. Vaak zie je dat ze in hetzelfde nest slapen. Het vrouwtje komt af en toe van het nest om wat te eten. Als je heel goed kijkt, zie je al dat de jongen wat kleur krijgen.
Dag 3
Toen ik van het werk thuis kwam zag ik het Campbelli vrouwtje door haar kooi lopen. De jongen lagen her en der door de kooi. Ik heb ze allemaal terug in het nest gelegd en het vrouwtje afgeleid met wat voer. Na het eten ging zij weer op de jongen liggen en viel ze in slaap. Gelukkig maar!
Dag 4
De jongen worden wat donkerder en krijgen al kleine haartjes. De kleintjes met rode ogen blijven lichter van kleur dan die met zwarte ogen. Ook de kleintjes met zwarte ogen zijn niet allemaal even donker.
Dag 5
Ik zag het mannetje heel overdreven breed liggen. Toen hij wat ruimte maakte zag ik dat hij op twee jongen lag. Hij hield deze twee jongen warm. Als hij dit niet had gedaan, dan waren de jongen waarschijnlijk door onderkoeling overleden. Als je goed naar de jongen kijkt, zie je dat ze al oortjes hebben, snorharen, nageltjes en een staartje.
Dag 6
Het wordt steeds duidelijker dat er verschillende kleuren in het nest zitten.
Dag 7
Nog steeds slaapt het mannetje apart. Soms gaat het vrouwtje van het nest af en gaat ze bij het mannetje liggen. De jongen kunnen al redelijk kruipen en soms zie je dat er één of twee jongen ergens anders liggen. Toen ik één van de kleintjes op mijn hand had, poepte hij op mijn hand. De kleur van het keuteltje is anders dan van een volwassen Campbelli en daarnaast was het heel zacht (links op de derde foto).
Dag 8
Er is weinig veranderd. De jongen zijn wat dikker geworden.
Dag 9
De jongen kruipen al door de kooi op zoek naar voer. Ik strooi daarom expres wat voer op de grond zodat de kleintjes dit gemakkelijk kunnen vinden. Nadat ze wat gegeten hadden gingen ze zelfstandig terug naar hun nest.
Dag 10
De kleur van de jongen is nu echt duidelijk geworden. Er zitten twee wildkleuren in, één opal, een paar geel roodoog en een geel blue fawn roodoog. Als je goed op de foto's kijkt, zie je dat één van de twee wildkleuren qua groei achterblijft.
Dag 11
Ik heb het waterbakje vervangen door een klein waterbakje. Het kan namelijk gebeuren dat een kleintje in het waterbak stapt. Wanneer dit waterbakje te groot is, verdrinken ze. Dit waterbakje is ideaal omdat ze hier heel gemakkelijk weer uit kunnen stappen.
Dag 12
Het zal niet meer lang duren voor dat ze hun oogjes openen.
Dag 13
De eerste kleintjes hebben hun oogjes open. Ze kijken wat verwart en houden vaak expres hun oogjes dicht. Met het achterblijvertje gaat het niet zo goed. Aan de rechterzijde is hij namelijk helemaal rood.
Dag 14
Het vrouwtje waakt nog steeds goed over haar jongen. Alle kleintjes hebben hun ogen open maar regelmatig houden ze deze nog dicht.
Dag 15
De kleintjes zijn gewend aan het zien en lopen door de kooi om voer te vinden. Dit gaat nu veel gemakkelijker af en je ziet ze dan ook flink groeien. Met het achterblijvertje gaat het goed. Hij is nog steeds veel kleiner dan de rest maar hij is niet meer rood van kleur.
Dag 16
Vandaag zijn ze weer gegroeid. Je ziet ook af en toe dat de kleintjes met elkaar stoeien.
Dag 17
Vandaag is er weinig veranderd. Het achterblijvertje vraagt om aandacht en springt tegen de zijkant omhoog.
Dag 18
Dag 19
Elke dag is het zichtbaar dat ze wederom gegroeid zijn.
Dag 20
Eén van de kleintjes had de wangzakken vol met voer. Dit doen ze omdat anders het lekkerste voer weg is.
Dag 21
Vandaag zijn de kleintjes drie weken oud en zijn ze al groot genoeg om zonder ouders te kunnen overleven. Ik heb ze een wc-rol gegeven zodat ze wat te spelen hebben.
Dag 22
Dag 23
Vandaag zijn alle kleintjes groot genoeg om zelfstandig te gaan wonen. Ze zijn nu namelijk groot genoeg om bij hun moeder weg te kunnen.
(c) 2005 Martin Braak