zondag, 25 april, 2021, 7:35 pm - Russische
door Martin Braak
Mijn broer Peter heeft van een dierenwinkel een dwerghamster terug gekregen c.q. geruild. Hij was te oud geworden en de dierenwinkel wilde hem niet meer. Aan de mutatie te zien kwam hij niet van ons vandaan. Het gaat om een gevlekte Russische dwerghamster en beide fokken die al jaren niet meer.door Martin Braak
Mijn broer heeft gekozen om een test te doen. Het ging om een mannetje en hij wilde zien wat impact is met de mutatie Merle. Ik zei al tegen hem: dan krijg je een Russische dwerghamster met heel veel vlekjes. Terwijl de gevlekte Rus uit de dierenwinkel nauwelijks gevlekt is.
En jawel hoor. In het nestje zat inderdaad een Merle met heel veel vlekjes.
Maar hou zou dit kunnen? Er zijn twee genen bekend die het het proces regelen van de vachtkleur. De eiwitten die door deze genen worden aangemaakt en aangestuurd, zijn betrokken bij het metabolisme van koper in het lichaam. Koper maakt deel uit van het enzym tyrosinase. Dit enzym zet animozuur om in pigment. Zonder koper kan er geen melanine gemaakt worden. Een bekende mutatie die voor een afwijking in het enzym tyrosinase zorgt, is albino. Bij albino is dier helemaal wit, albino zorgt voor dat het enzym tyrosinase inactief wordt. De haren worden daardoor geheel wit van kleur. Bontfactor, of wel gevlekt, zorgt voor dat bepaalde delen van het lichaam pigment niet gevormd kan worden. En Merle kent eveneens gebieden waar een mankement is waardoor pigment niet gevormd kan worden. Vermoedelijk versterkt beide mutaties het probleem van het proces van het aanmaken van pigment. Waardoor er meer witte haren zijn.
reactie toevoegen
| permalink