Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Februari 2014»
MaDiWoDoVrZaZo
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
3 december 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 482.395
    Vandaag: 42
    Gisteren: 59
Voorzichtig fokken met Mandarijnen 
woensdag, 26 februari, 2014, 8:16 pm - Russische
door Martin Braak
Ik ben niet zo vaak meer op hamsterfora aanwezig, maar zo nu en dan lees ik wat topics. Vaak de topics in gezondheid. Topics bij nestjes lees ik eigenlijk bijna nooit. Maar deze maand heb ik wat topics hierin gelezen. Omdat ik een beeld wilde vormen wat nu gekruist wordt. In één topic wilde ik eigenlijk een vraag zetten. Toch heb ik dit niet gedaan omdat ik vond dat in het topic niet die discussie wilde voeren. Welke vraag?, deze:

Fok je met Mandarijnen waarvan je zeker weet dat het nageslacht geen diabetes krijgt of fok je met Mandarijnen waarvan je schat dat het risico dat nageslacht diabetes krijgt klein is?

De mutatie Mandarijn is een hele mooie mutatie, maar veel ervaren fokkers laten deze mutatie links liggen. Niet voor niets. Want het is zo dat deze mutatie veel hoger kans heeft om nageslacht met diabetes te veroorzaken. Vaak zijn Mandarijnen wat groter en zwaarder. Links en rechts hoor je ook dat Mandarijnen vaker onvruchtbaarder zijn. Zo kan vier of vijf generaties diabetes vrij zijn en ineens weer Mandarijnen geboren worden die toch diabetes hebben. Er is in mijn ogen namelijk geselecteerd dat het probleem minder zichtbaar is c.q. minder tot uiting komt.

Gaat het om diabetes of om nierproblemen? Tot heden is dit nog steeds niet bekend, maar de meeste informatie wijst toch op diabetes problemen. Het probleem kan tijdelijk verdwijnen wanneer een Mandarijn met drinkprobleem een wintervacht krijgt. Het drinken wordt dan minder. Waarschijnlijk komt dit door aanmaak van het hormoon leptine.

Persoonlijk vind ik dat alleen ervaren fokkers met Mandarijnen moeten fokken en de beginnende fokkers niet. De reden is omdat ik vind dat je heel voorzichtig met Mandarijnen moet fokken. Dat je goed beeld moet hebben van de lijn en de voorgeschiedenis. Tevens om hard te kunnen zijn op moment dat je merkt dat iets mis is. Want soms is het probleem zodanig erg dat het leven voor de Mandarijn niet prettig is.

Fok Mandarijnen alleen met Zwart als je Mandarijnen drager zwart wil fokken en goed registreert. Dit schrijf ik omdat een Mandarijn die tevens twee genen zwart erft van kleur Zwart is en je niet meer ziet dat het om een Mandarijn gaat. Zo'n dwerghamster kan ook diabetes krijgen. Je moet geen risico's mixen om een ander kleur te fokken. Mandarijn fok je om Mandarijnen te fokken en niet om Zwart te fokken.

Selecteer alleen Mandarijnen voor de fok uit een nest Mandarijn x ander kleur. Ga niet met andere kleuren gefokt uit Mandarijn fokken. Waarom niet? We weten niet of het probleem dat zorgt voor diabetes veroorzaakt wordt door DNA dat op hetzelfde chromosoom als het Mandarijn gen ligt. Stel nu voor dat het om genen gaat dat rondom het gen Mandarijn ligt dat dit probleem veroorzaakt. En dat het probleem minder naar boven komt door selectie. Dan kan door recombinatie dit stuk DNA, deze genen, op een chromosoom komen zonder het gen Mandarijn. En dit zou dan betekenen dat het probleem naar andere kleuren gaat. Zolang wij niet weten wat dit probleem veroorzaakt, moeten wij risico mijden. Je zet een Mandarijn in om Mandarijnen te fokken. Een ander kleur kan je beter selecteren uit andere dieren met minder risico's.

Ook ben ik tegen combinaties Mandarijn x Mandarijn. Dit omdat het om een lethale factor gaat. Mandarijn x Mandarijn daarvan zijn de nestjes gemiddeld kleiner en er is geen Mandarijn die alleen maar Mandarijnen voorbrengt als je deze met een ander kleur kruist. Waarom ben ik tegen? Bij lethaal weet je dat een eicel en een zaadcel bij elkaar komen en er leven ontstaat. Dit leven is niet gegund om een gezonde hamster te worden. Er is een moment dat dit leven sterft en in de baarmoeder afgestoten wordt. Wanneer ik bij een kruising weet dat iets sterft, wil ik dit niet kruisen. Tenzij ik iets wil aantonen uit groter belang, maar niet voor de lol. Wel kan ik zeggen dat kruisingen Mandarijn x Mandarijn geen problemen zijn voortgekomen zover ik weet.

Wees voorzichtig met het fokken van Mandarijnen, test de Mandarijnen geregeld, vertel aan de nieuwe eigenaren van de Mandarijnen waarop ze moeten letten en zorg ervoor dat alleen met de Mandarijnen gefokt wordt en niet met andere kleuren.