zondag, 3 januari, 2021, 9:25 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Mijn broer Peter heeft een Russische dwerghamster met vlekken van een dierenwinkel gekregen. Deze exemplaar werd maar niet verkocht. Beide zijn nieuwsgierig of het nog steeds om dezelfde mutatie gaat die wij als broers zijnde van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster gefokt hebben.door Martin Braak
In de jaren '90 had mijn broer een gevlekte Campbelli dwerghamster gekocht. En ik vond het wel wat weg hebben van een Russische dwerghamster. Het leek heel erg op de Campbelli en het beet ontzettend (zeer agressief). We hebben haar gekruist met een Russische dwerghamster en het resultaat waren 3 kindjes. Eentje daarvan had een Rus bruine kleur met 1 vlek in de nek. En wij hebben meer dan 20 generaties met zuiver Russische dwerghamster gekruist voordat wij exemplaren weg hebben gedaan.
Het ging toen om de Mi-factor en die is lethaal. Onderling gekruist levert het oogloze baby's op. Maar de vraag is of dit exemplaar nog steeds dezelfde mutatie heeft. De eerste kruising is gedaan en er zijn drie gevlekte exemplaren geboren. Maar wat verbaast ons, alle drie hebben nauwelijks vlekken net zoals toen in de jaren '90.
Blijkbaar is het zo dat wanneer de vlekmutatie gekruist wordt met een totaal onverwante lijn, er een reset plaatsvindt. De Campbelli dwerghamster (onzuiver exemplaar) uit de jaren '90 had heel mooi vlekpatroon. Maar onze eerste generaties hybride Russsiche dwerghamsters met vlekken hadden nauwelijks vlekken.
Dat zag ik ook toen ik in 2008 de eerste Zwarte Russische dwerghamster gevlekte hamster zag. Zie foto hieronder die gemaakt is op Exoknaag 6 april 2008.
En ook de eerste Mandarijn gevlekt hadden heel weinig diversiteit in vlekken. Het was, net zoals begin bij de Campbelli dwerghamster, een halsvlek. Een witte band. Want laten we niet vergeten, toen de mutatie bij de Campbelli dwerghamster ontstond (de Mi-factor) toen ging het om een halsband vlek.
reactie toevoegen
| permalink