zaterdag, 17 augustus, 2019, 6:09 pm - Chinese
door Martin Braak
In 2017 kreeg de Nederlandse Knaagdierenfokkers Verenging via het contactformulier een bericht binnen dat informatie op de website onjuist zou zijn. En dat de vereniging hier echt iets mee moet doen, want ook de andere sites in Nederland zouden dezelfde fout maken. Namelijk: de Chinese dwerghamster is geen dwerghamster. In Amerika c.q. internationaal wordt deze soort niet als een dwerghamster beschouwd.door Martin Braak
Internationale benaming zijn vaak anders dan de Nederlandse benaming. Kijk maar eens naar de kleurbenamingen. Nederlandse namen zeggen vaak iets meer over hoe iets eruit ziet. Dat zou ook bij de Chinese dwerghamster kunnen gelden, maar dat is niet het geval. De verwarring ontstaat door iets anders.
De verwarring ontstaat omdat op diverse Engelse sites staat dat Phodopus de groep dwerghamsters omvat. De Chinese dwerghamster valt echter niet onder de soort Phodopus. Maar dat betekent niet dat het geen dwerghamster is. Net als bij muizen en ratten worden de soorten ingedeeld aan de hand van hun grote. Alle kleine soorten worden muisachtigen beschouwd en alle grote soorten ratachtigen. En dat geldt ook voor de hamstersoorten waar een splitsing is gemaakt in kleine hamstersoorten en grote hamstersoorten. De kleine hamstersoorten noemen wij dwerghamsters.
Bij de kleine hamstersoorten wordt een onderscheid gemaakt in kortstaart en in langstaart. De groep kortstaart dwerghamsters heet Phodopus en de groep kleine hamsters met wat langer staart Cricetulus. Hieronder vallen niet alleen de Chinese dwerghamster, maar ook bijvoorbeeld de Grijze dwerghamster (Cricetulus migratorius).
Van de Chinese dwerghamster bestaan er twee soorten: Cricetulus barabensis en de Cricetulus griseus. Van de in gevangenschap gefokte Chinese dwerghamsters weten we niet om welk soort het gaat. Dit is namelijk nooit goed onderzocht en in bijvoorbeeld het boekje Dwerghamsters geschreven door Fred Petrij wordt ook verder ingegaan om welk soort het precies zou kunnen gaan.
In de Engelse (wetenschappelijke) taal wordt het woord 'dwarf' vaak weggelaten. En daardoor ontstaat mede de verwarring. Ze hebben het over de Grey hamster. En over de Chinese hamster. Maar ook over de Djungarian hamster (= Phodopus). Maar feitelijk gaat het om dwerghamsters.
reactie toevoegen
| permalink