dinsdag, 6 maart, 2018, 8:19 pm - Russische
door Martin Braak
Ik moest deze week denken aan een clubdag van de NKV waar we jonge dieren samen gingen bekijken en selecteren. Waar let je precies op? Een zeer leerzaam moment en ik hoop dat de vereniging dit nogmaals organiseert. Aankomend clubdag daar wordt een presentatie over de wildkleur gehouden. Ook dat lijkt mij erg interessant.door Martin Braak
De reden dat ik hieraan dacht was dat ik jongen uit een test project aan het bekijken was. Zoals vaste bloglezers en mensen die mij kennen weten, heb ik twee lijnen: mijn eigen lijn en een lijn waar ik bijna 10 jaar geleden mee begon en afstamt van paar zuivere Rusjes uit Engeland. Bij mijn eigen blauw-wildkleur dieren zie je verschillende onderkleuren: leiblauw, grijsblauw naar grijs en wit. Ik weet dat een aantal fokkers denken dat dit niet genetisch is maar waarop je kunt selecteren. Ik ben zelf van mening dat het om een genetische mutatie gaat dat ervoor zorgt dat de onderkleur niet goed is .... herstel!, niet conform de standaard is. Bij de ander lijn hebben de blauw-wildkleuren voornamelijk donkerblauw / leiblauw onderkleur. En daarom doe ik al wat jaren test kruisingen om te kijken of ik een onderbouwing kan krijgen of dit genetisch is.
Dat blijft moeilijk, want hoe toon ik dit aan! Want een slecht geselecteerde x goed geselecteerde, kan ook beide opleveren, toch? Toch zie ik bij kruisingen leiblauw x leiblauw onderkleur dat er geen wit onderkleur tussen zit. En grijs onderkleur x grijs onderkleur wel de wit onderkleur tussen zit. Ik heb nog geen beeld of het om één gen gaat. Krijg soms het idee dat het om meerdere genen gaat. Maar de Engelsen hebben ingeval nooit witte onderkleur!
Ik heb een mooie Engelse lijn blauw-wildkleur gekruist met een eigen lijn blauw-wildkleur dat een slecht onderkleur had. Dit exemplaar heeft een prachtig en goed onderkleur. Ik heb deze terug gekruist op een Engelse lijn. De jongen hiervan heb ik heel goed bekeken en ik zag bij de jonge exemplaren verschillen op de huidkleur.
Op de eerste twee zie je dat aan de basis witgrijs te zien is. Omdat ik de foto met flits maak, zie je op de foto de kleur wit meer dan met je oog ziet. De laatste twee foto's is van een exemplaar die een beter onderkleur heeft.
Omdat ik te weinig ruimte heb, kies ik nu voor om voor leiblauw qua selectie. Ik wil dit terug kruisen op een ander jong uit eenzelfde soort test. En kijken of dan de onderkleur wederom grijs voorkomt.
reactie toevoegen
| permalink