zondag, 24 september, 2017, 5:32 pm - Russische
door Martin Braak
Je hoort wel eens dat fokkers inteelt doen om te kijken of er sprake is van ziektes. Je leest dit ook terug in topics op het hamsterforum of op website van fokkers. Met inteelt check je niet de aanwezigheid van alle ziektes. Want veel ziektes openbaren pas later. Zoveel later dat je te laat achterkomt. Daarnaast is het niet zo dat wanneer een ziekte genetisch aanstaat de hamster de ziekte ook gaat krijgen. Het kan zijn dat de kans groter is dat de hamster de ziekte krijgt. door Martin Braak
Inteelt doe ik bijvoorbeeld om te controleren of dieren genetisch goed zijn en goed aansluiten op elkaar. Ik kijk dan direct naar de kleintjes hoe ze opgroeien en of er verschil in grote is. En of er sprake is van dwergjes die eerste tijd achter blijven en later uitgroeien. En erfelijke defecten die direct zichtbaar zijn. En niet om ziektes op te sporen zoals diabetes. Inteelt kruisingen zegt daarover niet direct wat.
Goede dieren kan je onderling kruisen zonder dat je dit aan het nageslacht ziet. Veel dieren stammen van elkaar af en kans dat je lijnteelt doet, is groot. Lijnteelt betekent dat je kruisingen doet waar in de achtergrond verwantschap zit. Lijnteelt is niet erg zolang je de inteelt coëfficiënt niet te hoog is. Dit is de kans dat recessieve genen bij elkaar komen doordat je met verwantschap fokt.
Eerder schreef ik al een blog dat ik onverwante Russische dwerghamster gekruist heb en daaronder een test kruising aan het doen was. Ik heb een afstammeling van wildvang lijn gekruist met mijn Engelse lijn. Daarna heb ik het gekruist met mijn eigen lijn. Of wel kruisingen van dieren die elkaar tientallen jaren niet gezien hebt. Daarvan heb ik uit hetzelfde nest twee exemplaren geselecteerd en onderling gekruist. Of wel inteelt. Het resultaat is dat er prachtige Rusjes tussen zitten met eigenschappen van mijn eigen lijn, maar ook eigenschappen kent van de wildvang lijn. Maar er zit één ukje tussen. Een dwergje dat niet wil groeien. En met vier weken oud ook kaal aan het worden is. De genen sluiten niet goed aan, de combinatie van DNA is niet goed. Het komt niet door ondervoeding.
Foto 24 september:
Foto 17 september:
Dat is waar ik naar kijk.
reactie toevoegen
| permalink