dinsdag, 28 maart, 2017, 8:00 pm - Overige
door Martin Braak
Op Twitter las ik het bericht van Mark dat de positieflijst van de baan is. Zoekend naar informatie kwam ik zojuist dit tegen:door Martin Braak
Verbod op houden hertensoorten muntjak en mazama vernietigd Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) schrapt het verbod op het houden van de hertensoorten muntjak en mazama. De staatssecretaris van Economische Zaken stelde dat verbod in op advies van de Positieflijst Advies Commissie. Deze commissie baseerde dit advies op deskundigenbeoordeling van de Positieflijst Expert Commissie. De wetenschappelijke objectiviteit van die adviezen is echter onvoldoende gegarandeerd oordeelt de rechter, omdat een deel van de experts is verbonden met stakeholders als Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit, Stichting Aap en de Dierenbescherming, en daarmee niet onafhankelijk is. Ook verliep de deskundigenbeoordeling van de Positieflijst Expert Commissie en de advisering van de Positieflijst Advies Commissie onvoldoende transparant en verifieerbaar. Dit betekent dat de staatssecretaris geen gebruik mocht maken van het advies en zijn besluit onzorgvuldig heeft voorbereid. Zie voor meer informatie de uitspraak van het CBb. bron: CBb, 28/03/17
Dat is zeer mooi om te horen en te lezen! Eindelijk spreekt de rechter uit dat de advisering gedaan wordt door niet onafhankelijke organisaties en deze organisaties belang hebben bij de wetgeving. Zoals Stichting Aap.
Laten we de "onafhankelijke" Stichting Aap is onder de loep nemen. Hierbij een link naar het jaarverslag:
https://www.aap.nl/uploads/inline-files/Jaarverslag_2015%20def%20low%20res_0.pdf
Het vermogen van deze stichting bedraagt maar liefst 21.776.822 euro. Ja, 21 miljoen euro! Zij hebben 8 miljoen op de bank staan als vrij geld. In 2015 heeft Stichting Aap bijna 1,4 miljoen subsidie ontvangen. Totaal 8 miljoen aan baten. Maar toch hebben ze jaarlijks een verlies, 2015 bijna 7 ton en 2014 1,8 miljoen euro.
Totaal bedragen de bruto lonen inclusief vakantiegeld in 2015 3.164.569 euro. In hun jaarrekening wordt vermeld dat totaal 89 mensen in dienst zijn omgerekend naar fulltimers. Gemiddeld salaris bedraagt 36.000 euro. Salaris van de directeur bedraagt 74.126 euro.
Voor 2016 is 1,8 miljoen euro verlies begroot.
Zij hebben inderdaad alle belang bij een zeer scherpe wetgeving. Hoe meer dieren zij "op moeten vangen", hoe meer subsidie zij kunnen vragen
Uit hun jaarverslag:
In 2015 heeft AAP 199 dieren opgevangen, 6 daarvan kwamen terug van hun herplaatsadres. Doordat we minder vogels en overige zoogdieren hebben opgenomen dan in 2014 (279), is het totaal dit jaar lager. Dit jaar werden 7 grote katachtigen, 3 chimpansees, 115 overige primaten, 67 overige zoogdieren en 7 vogels opgevangen. Hiervan werden 36 primaten, 7 grote katachtigen en één overig zoogdier (een prairiehond) in de quarantaine in Primadomus opgevangen, de rest in Almere. Opvang In totaal werd in 2015 vanuit heel Europa voor 995 dieren opvang aangevraagd: 70 grote katachtigen,16 chimpansees, 463 primaten, 179 middelgrote zoogdieren en 267 kleine zoogdieren. Dit is wederom meer dan voorgaande jaren. In de categorie grote katten waren de meeste opvangaanvragen voor leeuwen (31), tijgers (20) en luipaarden (16). Bij de primaten waren de meeste opvangaanvragen voor Java-apen (182), klauwaapjes (61) en berberapen (58). Bij (middel)grote zoogdieren staan (niet Europese) wolven (37), wallabies, (25) en stekelvarkens (21) bovenaan. Terwijl bij de kleine zoogdieren vooral opvang werd aangevraagd voor diverse soorten uitheemse eekhoorns (140), degoes (80) en prairiehonden (12). De aanvragen voor primaten kwamen voornamelijk uit Frankrijk (270 dieren), Spanje (105 dieren) en Duitsland (33 dieren). Bij de overige zoogdieren (grotere en kleine) kwamen voor 229 dieren de aanvragen uit Nederland, voor 124 dieren uit Frankrijk en voor 64 dieren uit Spanje. In Nederland werden vooral door particulieren dieren aangemeld (212) en werden 18 dieren aangemeld als gevonden. Er werden dit jaar geen in beslag genomen dieren aangemeld. Vanuit Spanje werd er voor 210 dieren opvang aangevraagd, 78 dieren hiervan waren inbeslagnames. De meeste opvangaanvragen kwamen vanuit de rest van Europa (550). Hiervan waren 86 dieren inbeslagnames.
Serieus, 67 overige zoorgdieren opgevangen en maar liefst 7 vogels! Wat een triest laag aantal ten opzichte van hoeveel kosten zij maken!
En daarom ben ik blij dat eindelijk een rechter uitspreekt dat deze organisaties niet onafhankelijk zijn in advisering rondom wetgeving.
Dit is een plaatje wat ik als grap in 2014 geplaatst heb. Maar kijk eens terug hoe triest het is, welke wetenschapper haalt het in zijn hoofd om hamsters te willen gaan verbieden omdat ze gevaarlijk zijn? En welk ambtenaar denkt ja, dat is goed onderbouwt dossier!! Dat heeft maar weer aan hoe ver de politiek van de wereld staat!
reactie toevoegen
| permalink