Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.176
    Vandaag: 38
    Gisteren: 60
Bloedmijt op een show / evenement. Paniek? Nee! #keuring #knaagdieren #bloedmijt 
dinsdag, 16 augustus, 2016, 7:33 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Op de afgelopen Rodent Fair evenement is bloedmijt geconstateerd. Op Facebook lees je verschillende berichten en in een aantal reacties wordt geschreven dat zij hun dieren preventief behandelen. Maar is dat echt nodig?

Foto behorend bij blogIn 2007 heb ik een artikel geschreven over wat bloedmijt is en hoe je ze het beste kunt bestrijden. Link: http://www.dwerghamster.nl/artikelen/al ... /index.php

Maar raak niet in paniek. Want de kans dat je bij een normaal bezoek aan een evenement bloedmijt naar huis mee neemt is zeer klein. Bloedmijt is namelijk een mijtsoort dat niet leeft op de dieren. Het gaat na drinken zich verschuilen in een donker hoekje of kiertje. Het zoekt het licht niet snel op (kunnen niet tegen licht) en bij evenementen zal hij dan ook niet snel ergens heen lopen. Bloedmijt verspreid zich dus niet snel op een evenement. Hij zal overdag alleen op pad gaan wanneer het echt niet anders kan. In de praktijk zie je ze pas wanneer je een echte grote uitbraak hebt en niet als je maar een paar hebt.

Waar zit het gevaar? Het gevaar zit hem in dat je kooitjes van een ander meeneemt en die thuis neerzet. Bloedmijt kan namelijk in de gleuven van de deksel gaan zitten. In zo'n kooitje, dat in een ruimte heeft gestaan waar een bloedmijt plaag is, kunnen eitjes liggen.

Een ander gevaar is dat je knaagdieren koopt en die meeneemt. De kans dat bloedmijt op de aangekochte knaagdier zit, is klein. Echt heel klein. Zelfs bij een grote plaag zie je ze niet echt op de dieren zelf lopen. Alleen maar als je getuige bent van het drinken. En dit gebeurd vaak bij de oortjes, rondom het nekje en het geslachtsdeel (mannetjes).

De kans is in mijn ogen zelfs kleiner dan het mee nemen van vlooien. Wel eens ergens op visite geweest waar ze katten hebben? En nooit gedacht aan een vlooi mee te nemen naar jouw huis? Die kans is groter omdat vlooien beter tegen het licht kunnen. En daarnaast ook nog eens kunnen springen. Ze kiezen ervoor om bij katten te drinken, maar bij gebruik zullen ze zowel de knaagdieren als mensen bespringen. En toch sta je daar totaal niet bij stil. Dat komt omdat de kans dat dit gebeurd eveneens klein is.

Preventief behandelen heeft in mijn ogen helemaal geen zin. De dieren behandel je met Ivermectine of nog beter Stronghold. Maar de werking hiervan is slechts 2-4 weken. Als je een meegenomen kooitje met eitjes in de schuur zet, kan het zijn dat een eitje pas een jaar later uitkomt. Zelfs in de tas kunnen eitjes zitten. In theorie dan, want als bloedmijt op een evenement aan de wandel is gegaan, dan kan het in de tas hebben gezeten en kunnen daar eitjes liggen. In theorie, want de kans dat dit gebeurd is klein! Als er eentje op de meegenomen dier heeft gezeten en je behandelt nu, dan is de kans aanwezig dat er eitjes liggen en dat die pas later uitkomen.

Waarom zou je preventief behandelen als de kans klein is dat bloedmijt meegenomen zijn? Mijn mening is dat je ze moet behandelen indien je bloedmijt gezien hebt. En dan niet alleen de dieren, maar vooral de omgeving. Wat je eigenlijk moet doen is de kooien verhogen met bijvoorbeeld een oud boek of steen. En deze inspuiten met een anti bloedmijt of vlooien middel. Dit is een langdurig werkend middel dat ervoor zorgt dat koudbloedige insecten dood gaan. Een spin heeft een iets te hoge poten en zal meestal het overleven. Maar bloedmijt loopt laag over de vloer en kan niet springen. Om een dier te bereiken moet hij over de zijkant van de kooi lopen. En als je de kooi verhoogt hebt, moet hij op deze verhoging lopen. En daar zit dan gif op...

Ook las ik een bericht dat iemand een jaar later weer bloedmijt heeft en speet dat dit gebeurde. Realiseer dat wanneer je in een omgeving woont waar vogels en kippen gehouden worden, het altijd voor kan komen dat bloedmijt binnen komt. Bloedmijt loopt ongeveer 10 meter in een uur (als ik het goed heb). Bloedmijt zal niet snel bij de bron van voeding weg lopen. Bij kippenhokken blijven ze dan ook dicht bij. Maar het kan altijd voorkomen dat een eitje ergens ligt, meegenomen door andere dieren en uitkomt. Dan gaan ze op zoek.

Hoe herken je een plaag? Bloedmijt zie je pas 's avonds. Wanneer je waterbakjes in de kooien hebt staan, dan zie je het eerst daaraan. Want ze lopen daarover heen en komen in het water terecht. Je ziet zwarte stipjes in het water. Als je ze 's avonds ziet, moet je ze niet dood slaan, maar eerst even heel goed bekijken. Bloedmijt heeft zes pootjes en kan niet springen of vliegen. Hij heeft wel iets weg van een teek, maar dan iets kleiner. Bij een plaag zie je ze 's avonds echt wel. Want dan zie je ze over de deksel van de kooien lopen of op de stellingen c.q. de plaats waar de kooien staan. Want ze vermenigvuldigen snel en komen dan in grote getallen voor.

Als je ze ziet, haal NOOIT alle dieren uit de ruimte. Dat is wat je NOOIT mag doen. Want dan gaat bloedmijt lopen op zoek naar voedsel. En deel gaat in slaap en dat kan lang duren. Laat de dieren staan, want in die omgeving zit de bloedmijt. En dat is de omgeving wat je moet behandelen. Als je bang bent dat ze naar een ander ruimte gaan, doe 's nachts een lamp aan. Bijvoorbeeld in de gang. Behandel de ruimte en de dieren. En zorg ervoor dat de temperatuur richting 20-25 graden gaat. De eitjes komen dan uit. Eventueel stofzuigen, maar doe dan een mottenbal in de stofzuiger zodat opgezogen bloedmijt dood gaat. Als je kooien schoon maakt, zorg ervoor dat de groenbak / container / zak ook met gif behandeld wordt.

Dus wees niet bang, maar alert! Want de kans is echt klein dat je ze meeneemt wanneer je geen andermans kooien of tassen meegenomen hebt.