Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.179
    Vandaag: 41
    Gisteren: 60
Russische dwerghamster: trillen, parkinson, neurologisch probleem 
maandag, 25 juli, 2016, 9:19 am - Russische
door Martin Braak
Bij de Russische dwerghamster, vooral de zwart en zwart gerelateerde kleuren komt soms trillen voor. Het trillen begint eerst heel rustig en is dan niet opvallend. Maar het kan bij deze vorm steeds erger worden. Bij ergere vormen krijgen ze moeite met lopen en handelingen verrichten. Je ziet dan dat ze beide handjes niet goed afzonderlijk kunnen bewegen en bij het wassen beide handjes tegelijk over het neusje gaan.

Deze afwijking komt al bij de eerste generatie zwart voor. In 2008 heb ik de eerste gevallen geconstateerd alleen heb ik toen nog geen link gelegd dat dit een nieuwe afzonderlijke afwijking gaat. Want het ging toen om exemplaren die heel mager en oud waren. Wanneer hamsters heel oud worden en heel mager zijn, zie je ook geregeld dat ze trillen. Pas een paar jaar later a.h.v. verhalen van derden, vragen die ik via email ontving, realiseerde ik pas dat dit om een ernstig defect gaat. En later heb ik enkele eigen exemplaren gehad die de ziekte ondergingen.

Het komt (gelukkig) niet heel vaak voor. En ik heb zelf dit effect nooit gezien bij een normale kleur die genetisch voor zwart draagt. Misschien is dit bij mij wel logisch omdat ik vermoed dat het hier om een recessief defect gaat. Want als ik een drager voor zwart fok, selecteer ik een ouderdier uit mijn eigen zuiver lijn. Maar dit geldt waarschijnlijk niet voor andere fokkers die met hamsters fokken waarvan niet alles van bekend zijn en/of zwart en zwart gerelateerde Rusjes in de stamboom voorkomen.

De exemplaren die bij mij hadden, stammen voornamelijk van de golvend haar lijn. Het staat geheel los van golvend haar. Maar het is logisch dat het hier vaker naar boven komt. Dat komt omdat het inteeltcoëfficiënt bij de door mij gefokte golvend haar exemplaren hoger ligt (gemiddeld toch wel 7-10% en soms uitschieters naar boven i.v.m. behoud van de mutatie). Of wel hier zit meer verwantschap tussen de gekruiste hamsters.

Wat ik veelal doe bij het fokken van om mooie zwarte en zwart gerelateerde kleuren zoals Russisch blauw, is dat ik een drager zwart vrouwtje selecteer. Dat doe ik enerzijds omdat deze vrouwtjes vruchtbaarder zijn, maar ook om elke keer nieuw bloed toe te voegen en inteeltcoëfficiënt laag te houden.

Mijn advies aan fokkers is dan ook om bij de Russische dwerghamsters alert te blijven wanneer het gaat om zwart en zwart gerelateerde kleuren. En om niet alles door elkaar te fokken. En dit geldt natuurlijk ook voor de nog komende nieuwe varianten. Daarnaast is mijn advies om de ouderdieren te behouden en te kijken hoe het verouderingsproces verloopt. Ook dat moet je als fokker goed in de gaten houden.

Dit soort defecten selecteer je lastig eruit. Je ziet het pas na ongeveer een jaar. Het trillen varieert per individueel waardoor soms niet opvalt. Ook treedt het bij de ene eerder op dan de ander. Tegen het trillen kun je weinig aan doen. En omdat het zo laat begint, heeft een fok exemplaar al nestjes voortgebracht. Het is verstandig om in de stamboom te registreren wanneer een exemplaar dit heeft en om F1 en F2 eruit te selecteren zodat je de kans verkleint dat het doorgegeven wordt. Door een goed fokbeleid toe te passen verklein je de risico's. Want dit defect krijg je pas als beide ouderdieren ervoor dragen.

Hieronder een filmpje van een exemplaar die het defect heeft:


En een filmpje in slow motion waar je duidelijk het trillen kunt waarnemen inclusief dat het lopen ook niet goed gaat omdat het pootje verkeerd wordt gezet en het wassen:


Dit exemplaar is 18 maand oud en het gaat om een erge geval. Terwijl dit exemplaar een inteeltcoëfficiënt kent van 1,56% o.b.v. 5 generaties. Beide ouders hadden het niet. Vader is normaal oud geworden en moeder is jong overleden (10 maanden). Zij was golvend haar. Het geeft weer dat recessieve mutaties "sluimerend" aanwezig kunnen zijn.

EDIT 2 juni 2018:
Medisch gezien zou dit wel eens tremor kunnen zijn. Hierboven wordt beschreven dat het om een recessieve defect gaat. Het zou ook een dominant defect kunnen zijn die van generatie naar generatie gaat waarbij het defect niet altijd tot uiting komt.

Anno 2018 zie je op Facebook dit defect. Dat betekent dat het onder de fokkers nog steeds voorkomt. Dit fok je alleen uit door selectief met zwart te fokken waarbij je diversiteit behoud. Diversiteit betekent dat je van een exemplaar niet te veel houdt. Omdat het defect pas zeer laat naar boven komt, kan je alleen eruit fokken door geregeld andere lijnen in te fokken. Dat betekent dat fokkers niet consequent Russische dwerghamster met het gen zwart onderling moeten kruisen, maar ook terug moeten kruisen op lijnen waarin totaal geen zwart aanwezig is. En exemplaren waarvan de voorouders het kregen, uit de fok te zetten.