donderdag, 10 september, 2015, 9:18 pm - Russische
door Martin Braak
Heel soms krijg ik de vraag of ik naar een foto wil kijken waarop een Russische dwerghamster staat met witte vlekken. De vraag is of dit een nieuwe mutatie betreft of dat het om bont gaat. Bij de Russische dwerghamster kennen wij een bontfactor dat van oorsprong van de Campbelli dwerghamster vandaan komt. In het kort: mijn broer en ik hebben ruim 20 jaar geleden een hybride project gehad en daar stammen de bonte Rusjes vanaf. Ondanks dat wij zeer serieus waren en qua selectie deskundig, blijven deze Russische dwerghamster hybride. En op de dag van vandaag kan je dat zien! Het zijn nog steeds geen echte Russen. door Martin Braak
Het gaat hierbij om de Mi-bontfactor en deze is lethaal. Wanneer je ze onderling kruist, dan kunnen er witte oogloze Russische dwerghamsters geboren worden die meestal niet ouder dan twee weken worden. Maar daarnaast tast de Mi-bontfactor niet alleen pigment van haren ook, maar ook die van de transportbanen richting de hersenen. En dat is wat minder.... Dat is waarom je naar mijn mening meer epileptische aanvallen bij de bonte Russen ziet.
Bont wordt veroorzaakt door een defect dat ervoor zorgt dat er geen koper aanwezig is. En zonder koper kan er geen melanine aangemaakt worden. Melanine is pigment en dat zorgt voor de haarkleur. Zonder pigment geen kleur en dan zijn de haren van haarwortel tot haartop wit.
De Russische dwerghamster kan ook in wintervacht gaan en dit kan gepaard gaan met witte vlekken. Vaak constateer ik bij het zien van de foto's dat het niet om de bontfactor gaat, maar om een Russische dwerghamster in wintervacht. Er is trouwens een groot verschil tussen wintervacht en bont. Want de haren van een witte vlek bij wintervacht hebben wel een onderkleur. De haarkleur is dus niet egaal wit.
Mijn tip is om in de haren te blazen. Dan zie je of de haren wel of geen onderkleur hebben. En dan weet je heel snel of het om wintervacht of om de bontfactor gaat.
reactie toevoegen
| permalink