Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.195
    Vandaag: 57
    Gisteren: 60
Vies-bruin + beige (moscow) rolt eruit, hybride, kopvorm en onstabiliteit 
donderdag, 1 januari, 2015, 9:27 pm - Russische
door Martin Braak
In het eerste nest waar Zwart en Russisch Blauw in zaten, zat ook Beige. Of wel bij de Russische dwerghamster waren de eerste ouder dieren van alle zwarte en zwart gerelateerde kleuren drager voor het mo-gen zoals ik dit gen noem. Mo is de afkorting van Moscow.

Bij de Campbelli dwerghamster komt een mutatie voor dat door Linda Price Moscow genoemd is. Zij heeft deze mutatie op de dierenmarkt in Moscow ontdekt. Deze mutatie komt nu ruim 10 jaar ook bij de Russische dwerghamster voor. Maar hier gaat het om hybriden. Het Mo-gen dat voor deze kleuren zorgt, stamt van de Campbelli dwerghamster af. In 2004 waren de exemplaren heel erg hybride. Nu, door herhaaldelijk terug gefokt te zijn, lijken ze veel meer op de Russische dwerghamster. Maar de meeste fokkers zijn er mee gestopt. Dit omdat bij vies-bruin en daarop gebaseerde gerelateerde kleuren een afwijking kunnen hebben. Het gaat om de draaikop afwijking. Het gaat naar mijn inziens hier om een evenwichtsprobleem. Daardoor houden ze de kop scheef en kunnen ze minder goed oriënteren. Daardoor lijken ze schattig bang naar boven te kijken. Maar het is gewoon weg niet goed. Deze draaikop afwijking komt geregeld voor en is niet eruit te fokken. Het is geen gen dat dit veroorzaakt. Twee zeer slechte exemplaren met heftige draaikop afwijkingen kunnen namelijk nestjes voortbrengen waarin geen draaikop voorkomen. Of wel 100% gezonde exemplaren. Terwijl twee gezonde exemplaren wel draaikop afwijkingen kunnen veroorzaken.

Wat je vaak ziet is dat de kopvorm niet goed is. Een mogelijke oorzaak van de draaikop afwijking zou wel eens kunnen zijn dat het evenwichtsorgaan niet goed qua vorm is. De kopvorm lijkt eveneens niet genetisch te zijn in de zin van een gen of aantal genen. Je ziet namelijk dat een groot aantal het elke keer hebben. En ongeacht dat 10 keer terug gekruist is. Het zou kunnen zijn dat er genen zijn die dit beïnvloeden op hetzelfde chromosoom liggen waarop het Mo-gen eveneens ligt, maar dat verklaart niet waarom ene keer een goed hoofd erop zit en ander keer een verkeerde hoofd.

Dit is wat ik bedoel met onstabiliteit in bouw en type wanneer je met hybriden fokt. Vooral als hybriden onderling gefokt worden en dit voor een paar generaties achter elkaar.

Ik ben nu ten opzichte van het eerste ouderdieren van zwart generaties verder. Het aantal vies-bruin / beige exemplaren dat eruit zijn gerold, zijn op twee handen te tellen. Ik fok deze kleuren niet meer, al jaren niet meer. En heel soms heb ik een koppel waar toch vies-bruin eruit komt. Ik vind dit heel bijzonder. Het geeft weer dat hoe ik fok de diversiteit behouden wordt. Want het gen is nog steeds aanwezig. Het geeft ook weer dat het niet vaak naar boven komt, zelden. Als het een recessief afwijking zou zijn, zou het minder dan 10 keer eruit gerold zijn. Afgelopen maand werd er twee geboren, zeer bijzonder! Enerzijds helaas, anderzijds een verdieping van kennis. En direct ook de nieuwsgierigheid of de draaikop afwijking weg is of niet.

Hieronder foto's van een Vies-bruin en een Vies-bruin merle:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Deze twee komen uit een koppel dat meer dan 10 generaties afstammen van de ouderdieren van zwart. Je ziet dat de Vies-bruin exemplaar prachtig is. Toch is de kopvorm nog niet perfect. Maar voor een hybride, prima. De Merle exemplaar heeft een hele spitse kop. De ogen staan te dicht op elkaar. De kop is smal van vorm. Typisch een kop dat bij Vies-bruin en daarop gebaseerde kleuren vaak ziet.

Bij toeval komt het Mo-gen weer bij elkaar. Minimaal twee chromosomen bevatten genen van zowel de Campbelli als de Russische dwerghamster. De kopvorm van één exemplaar redelijk, ander erg hybride. Als je denkt dat wanneer je met de goede kopvorm doorgaat het weg is... Dan kom je bedrogen uit. Want dat is dus niet zo! Als je met de goede exemplaar op wildkleur terug kruist, krijg je wildleur dat goede koppen heeft. Fok je daar broer x zus mee, dan kan het zo maar weer zijn dat je onjuiste koppen hebt.