donderdag, 14 maart, 2013, 10:49 am - Russische
door Martin Braak
Artikel afkomsting van Wetenschap24.nl door Martin Braak
Dat vertelde de Amerikaanse onderzoeker Randy Nelson op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society of Neuroscience. Hij onderzocht ruim honderd Russische hamsters, 53 vrouwtjes en 48 mannetjes. Die groeiden op in zomerkooitjes waar het 16 uur per dag licht was, of in winterkooitjes met 8 uur licht per dag. De dwerghamsters bleken na zestig dagen angstiger en depressiever. Dat bleek uit testjes waar ze bijvoorbeeld hun weg moesten vinden in een doolhof. De depressieve hamsters waren minder ondernemend, en zaten sneller bij de pakken neer. Ook hamsters die in het kunstmatige winterseizoen waren geboren, waren trouwens vaker depressief. Vooral vrouwtjeshamsters hadden last van de winterblues, meldt Nelson.
In het persbericht wordt daar triomfantelijk aan toegevoegd dat dat geheel in de lijn der verwachtingen ligt, aangezien ook mensenvrouwen eerder last hebben van winterdepressies. Maar hee. Dat is nu gek. Eerder dit jaar schreef Nelson namelijk nog in het tijdschrift Psychoneuroendocrinology dat juist vrouwtjeshamsters geen spatje last hadden van het korter worden van de dagen, en dat het vooral de Russische dwerghamster mannetjes waren die bij de pakken neerzaten in donkere tijden. Desgevraagd melden de onderzoekers dat het hier om een andere studie gaat, met iets andere daglengtes en andere testmethodes. En ja, daaruit bleek inderdaad dat vooral de mannetjes last hadden van winterdepressies. Kortom, met hamsters kun je alle kanten op.
Tekst op bepaalde stukken aangepast omdat Wetenschap24.nl geen idee heeft over welk soort het ging.... Ze hadden over Siberische hamsters!
En met dan aan Juliet voor doormailen :)
reactie toevoegen
| permalink
| bijpassende link