Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.200
    Vandaag: 62
    Gisteren: 60
Langste dag en toch om half 11 donker 
donderdag, 21 juni, 2012, 10:00 pm - Persoonlijk
door Martin Braak
Vandaag is een bijzonder dag namelijk de langste dag. En ik had me voorgesteld om met een lekker koud glas drinken naar de zonsondergang te kijken. Gewoon even te beseffen dat het bijna vakantie is en dat we op de helft van het jaar zitten. Er is zoveel gebeurd, de wereld is zo in beweging, van ene crisis moment naar het andere.

Maar in plaats hiervan was het regenachtig, eerder stormachtig. Om half elf was het al pikke donker en iets daarna begon een schouwspel van flitsen en knallen. Onweer! Het hoort bij dit moment denk ik maar. Want ik heb nog nooit koud in juni gehad! En op mijn werk hebben we in juni een paar keer de kachel aangedaan. En heb ik een extra warm gekleed omdat het brrr was. Het is kwakkel weer en nee niet typisch Nederlands dit keer dat we alleen maar klagen. Het weer is weer kwakkelend en een echte zomer.... verwacht ik net als vorig jaar niet.

Foto behorend bij blog

Met Pinksteren was het even lekker warm en zo en nu zit er een dagje bij wat heerlijk is. Maar laten we eerlijk zijn, is het bbq weer? Niet echt.

2012 vind ik bijzonder verlopen. Niet alleen qua weer, maar ook de crisis. Dat zorgt ervoor dat we elkaar niet vertrouwen en zorgt ervoor dat wij bang voor de toekomst zijn. Dat zorgt ervoor dat wij geld niet gaan uitgeven. Typisch menselijk gedrag. Spanjaarden die geld naar andere landen brengen. Spaanse banken die gered moeten worden. Paar weekjes geleden 100 miljard euro ingepompt en effect was dat mensen nog minder vertrouwen hadden. Want zie je wel!, het is echt nodig, laat ik mijn geld maar ergens anders stallen. Stel voor dat Spanje valt, heb ik liever euro's in mijn handje. En nu is er weer 60 miljard nodig. Euro is aan het vallen omdat wij geen vertrouwen hebben. En daar kan niemand iets tegen doen. Het is een cirkel redenering die rondjes maakt en verder draait.

Waardering leidt tot onderwaardering of overwaardering. Veelal moeten beursgenoteerde bedrijven, fondsen etc. actuele waarde hanteren qua grondslag. Of kostprijs of lagere marktwaarde wanneer het om kleine ondernemingen gaat. Dit betekent dat je vorderingen tegen nominale waarde waardeert of tegen mogelijke opbrengstwaarde. En effecten tegen beurswaarde. Even heel simpel: bedrijf A heeft aandelen in bedrijf B. Bedrijf B heeft aandelen in bedrijf C. Bedrijf A heeft een vordering op B van 100 miljoen, dus bedrijf B heeft een schuld aan A. Bedrijf C heeft een vordering op bedrijf A van 100 miljoen. Bedrijf B heeft een vordering op A van 100 miljoen. Bedrijf C heeft effecten in Aegon voor aantal miljoenen. Dat betekent dat wanneer de balans opgemaakt wordt, bedrijf C de aandelen Aegon lager moet waarderen. De koers is namelijk erg gedaald. Daardoor is bedrijf C minder waard. Bedrijf B moet aandelen in C afwaarderen. En dit geldt evneeens voor bedrijf A. Waardoor rating van bedrijf A minder wordt. Dit betekent dat bedrijf C de vordering op A moet herzien qua waarde en mogelijk gaat afwaarderen. Als dit gebeurd dan gaat bedrijf B de aandelen in C afwaarderen. Dit betekent dat bedrijf A eveneens moet gaan afwaarderen. Waardoor eventueel rating weer verlaagd wordt. Tussentijds is er niets gebeurd, realiseer je dat?

Maar A heeft een vordering op B, B heeft een vordering op C en C heeft een vordering op A. Als je nu bedrijf B tijdelijk 100 miljoen leent, dan kan bedrijf B 100 miljoen aan A aflossen. A kan dan de schuld bij C aflossen. En C heeft dan 100 miljoen en kan de schuld bij B aflossen. B heeft 100 miljoen en kan de tijdelijke lening terug betalen. Er lijkt nu niets gebeurd maar financieel zijn alle vordering en schulden op elkaar ineens afgelost!

Het lijkt op papier zo simpel, maar in praktijk erg lastig. Het lijkt mij zinvol dat alle schulden en vordering in kaart worden gebracht en daarna verrekeningen gaan plaats vinden zodat er weer vertrouwen ontstaan. Want ineens zijn de schulden en vorderingen minder en zijn de risico's lager. En dan krijg je meer status en hoger rating en krijg je minder in het nieuws dat dit wel eens kan gebeuren en dit risico speelt. En de consument gaat dan weer kopen. Geld gaat rollen, en dat is de oplossing van de crisis!