Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Ziekte van Weil, email die rond gaat 
zondag, 17 juni, 2012, 5:17 am - Overige
door Martin Braak
Onlangs kreeg ik een mail met betrekking tot een waarschuwing en de vraag om dit door te sturen. Je kent het wel, vaak junkmails, delete en weg ermee. Deze vond ik zelf best interessant. Want, zit er een kern van waarheid in?

Eerst de mail zelf:


NIET VERWIJDEREN ZONDER TE LEZEN - Het is in het belang van iedereen!
Artikel verschenen op 'Caducée', professionele informatiebron in de
medische sector.

Onlangs is een persoon in absurde omstandigheden gestorven. Hij was op een
zondag per boot met vrienden vertrokken, en had blikjes drank in de frigo
van de boot gezet. De volgende dag werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar hij 's anderendaags overleed. Een autopsie heeft uitgewezen, dat het ging om een snel intredende infectie met leptospiren, veroorzaakt door een blikje waaruit hij op de boot gedronken had, zonder de inhoud in een glas te gieten.

Het onderzoek van de blikjes heeft bevestigd, dat zij besmet waren door urine van een rat, die leptospiren bevatte. De persoon in kwestie heeft vermoedelijk het bovenste deel van het blikje niet gereinigd, vooraleer er van te drinken. Het blikje was besmet door urine van een rat, die giftige en dodelijke stoffen bevat, waaronder leptospiren, die leptospirose veroorzaken.

Drank in blikjes, en andere voedingswaren in gelijkaardige verpakking,
worden gestockeerd in magazijnen die dikwijls wemelen van knaagdieren.
Zij worden vervoerd naar de verkooppunten, zonder eerst gereinigd te worden.
Telkens wanneer u een blikje koopt, reinig zorgvuldig het bovenste deel met
water en een detergent, alvorens ze in de ijskast te zetten.
Beter nog, koop geen blikjes.

Volgens een studie van INMETRO (Spanje) zijn de deksels van drankblikjes méér besmet dan openbare toiletten.

De studie wijst uit dat de hoeveelheid kiemen en bacteriën op de deksels van drankblikjes zo erg is, dat ze absoluut met water en een detergent moeten gereinigd worden.


In de mail wordt over leptospiren die leptospirose veroorzaken gesproken. De ziekte van Weil wordt hier aangehaald. Citaat van wikipedia: "De Ziekte van Weil is een leptospirose: een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Leptospira interrogans. De ziekte is genoemd naar Adolf Weil, een Duitse internist (1848-1916). De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Een andere leptospirose is melkerskoorts die wordt overgedragen in contact met runderen."

Ziekte van Weil gaat gepaard met hoge koorts, nefritis, geelzucht door leverontsteking, bloedingen, spierpijn in de kuiten, rode ogen, vergroting van lever en milt, lever- en nierfunctiestoornissen. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten is de sterfkans 5-10%. Dit eveneens volgens Wikipedia.

Maar normaal gesproken ontstaat de infectie door contact met door rattenurine besmet water. De bacterie Leptospira interrogans kan dan binnentreden via de slijmvliezen of via open wonden. De bacterie die via urine op een blikje komt gaat uiteindelijk dood. Besmetting door een blikje lijkt mij zeer onwaarschijnlijk, tenzij op de boot een rat aanwezig was.

De ziekte van Weil kent een incubatieperiode van één tot drie weken. Ook het ziektebeeld kan variëren en daardoor lastig door een dokter vast te stellen. De ziekte kent twee fasen. Eerste fase duurt ongeveer 4 tot 7 dagen en gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en spierpijn. Ernstige complicaties zoals bloedingen, shock, geelzucht, hartritmestoornissen en nierfalen kan in deze fase ook voorkomen.
De tweede fase duurt tot 30 dagen. Langzamerhand verdwijnt de bacterie uit het bloed. In deze fase kan het oogkamer ontstoken raken, hersenvliesontsteking, hersenontsteking en ontsteking van het ruggenmerg optreden. De problemen in de eerste fase kunnen eveneens in deze fase doorzetten.

Is het waarschijnlijk dat iemand op een boot een blikje drinkt, deze besmet is met de bacterie die de ziekte van Weil veroorzaakt en binnen 2 dagen overlijd? Nee! Het snel overlijden past niet bij deze ziekte.

Voor je beeldvorming, men vermoedt dat slechts ongeveer 30 keer de ziekte van Weil per jaar in Nederland voorkomt en meestal oplopen tijdens hun beroep.