Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.182
    Vandaag: 44
    Gisteren: 60
Joh Qualm Bokaal 2011 
dinsdag, 13 december, 2011, 9:01 am - Evenementen
door Martin Braak
Zondag, 11 december 2011, werd voor de tweede keer de Joh Qualm Bokaal gehouden. Joh Qualm is een A keurmeester met internationale allure. Hij is de oudste en meest ervaren keurmeester en is rustig aan gaan doen. Dit na 40 jaar actief keurmeester te zijn. Ter ere van hem is het evenement genoemd.

Foto behorend bij blog

De vorige keer waren de keurkaarten niet aanwezig en daarvoor ging er andere dingetjes mis. En dan verwacht je... Niet dus! Vanaf begin ging het op rolletjes. Katja en Marjolijn zaten klaar om de inschrijvers op te wachten. En in no time stonden de ruim 350 ingeschreven knaagdieren op een rij. En de keurmeesters konden direct aan de slag. Rian en Stephan keurden de tamme ratten, Rolf Captijn de gerbils, Anneke Vermeulen de dwerghamsters, Joh Qualm de Syrische hamsters. Anniina Tuura uit Finland keurde de kleurmuizen.

En toen ging er iets wel fout! Auw, dat beest bijt me. Joh Qualm werd in zijn duim gebeten en er was een pleister nodig. Niet alleen Joh werd gebeten, Anneke eveneens: er vloog een Campbelli dwerghamster door de lucht en belande op de grond. Gelukkig liep dit goed af! De keurtafel leek soms wel op een snoepkraam. Er kwamen verschillende hamsterkleuren langs: zwart, chocola, sepia, grijs, wit met donkere oren en een kleur grijs gecombineerd met geel en roest. Hoe noemen we die kleur? De keurmeester vertelde dat een wit donkeroog vleeskleurige oren hoort te hebben. Dit staat zo in de standaard. En Joh vertelde "ja, ik begrijp dat het moeilijk te fokken is en genetica geneuzel heb ik weinig aan, de witten met vleeskleurige oren zijn er geweest en staan hier op foto en zo staat het in de standaard beschreven". Wat vandaag mij opviel was hoeveel verschillende kleuren Grijs / Sepia aanwezig waren. Van lichtgrijs tot donkergrijs naar licht beige. En er was een prachtige driekleur ingeschreven. Zeer mooi!

Bij de dwerghamsters waren er veel Parels aanwezig. Of ging het hier om Rusjes in wintervacht? Soms was het verschil niet te zien. Mandarijn donkeroog, was is de standaard en hoe moet die gekeurd worden? Anneke boog over de raarste kleuren. Een witte met gele kop en rode ogen. Prachtig. Maar wat het is? Waarschijnlijk een Parel Mandarijn Geel roodoog. Bij de Campbelli's was het niet anders. Naast de wildkleuren waren er bijzondere bruingrijze kleuren. Elke zag er toch anders uit. Wat het precies is? Geen idee, de fokker zoekt het nog uit.

Foto behorend bij blog

Bij de tamme ratten zag Rian iets bijzonders. Een rat die zowel vrouw als man was. Ze zocht naar de tepels, maar die waren niet te vinden. En toen zag ze dat het twee geslachten had. De ratten werden één voor één beoordeeld en daar waren Rian en Stephan best lang mee bezig. Want er waren meer dan 100 ratten ingeschreven!

Een bijzondere constatering: het aantal ingeschreven (dwerg)hamsters daalt terwijl het aantal tamme ratten en kleurmuizen groeiende is.
Verschillende fokkers gingen met bekers naar huis. De ene beker nog groter dan de ander. Winnaars, gefeliciteerd!

Foto behorend bij blog