zaterdag, 2 mei, 2009, 8:25 pm - Russische
door Martin Braak
Eind 2006 en begin 2007 heb ik geprobeerd om de Mandarijn te kruisen met de Zwarte Rus. Eerste generatie leverde Camel op die voor Zwart droegen. Prachtig waren die. Ze hadden namelijk een hele aparte ticking en werden heel erg grijzig van kleur. Later gingen beide ventjes in wintervacht, maar ondanks dat heb ik er wel mee verder kunnen fokken.door Martin Braak
Foto 10 oktober 2006:
Foto 26 januari 2007:
Ik heb diverse keren gekruist met Zwart maar helaas geen enkel nieuwe kleur eruit kunnen fokken. Eigenlijk heel vreemd. Het leek niet gecombineerd te kunnen worden...
Toch heb ik een paar vreemde Russisch Blauwen eruit gefokt. Toen ze jong waren, zagen ze vrij normaal uit, maar later verkleurde ze naar lichtblauw. Dit verkleuren zie je bij de Mandarijn ook. Toch heb ik geen keiharde bewijs dat het om combinatie Mandarijn Zwart of Camel Zwart gaat. Ik heb namelijk hier niet succesvol mee kunnen fokken. Zelf ging ik twijfelen of het wel iets nieuws was of dat het om wintervacht zou gaan. Tja dat kan toch ook zijn?
Later heb ik Russisch Blauw in wintervacht gehad en bij het bekijken zag ik verschillen. Zodanig dat ik nu pas realiseer dat dit inderdaad Mandarijn Zwart was of Camel Zwart.
Foto's:
Een Russisch Blauw in wintervacht:
Zie je het verschil? De buik is bij wintervacht namelijk veel lichter, dat zie je ook bij de Zwarten in wintervacht.
Waarom is het zo moeilijk te combineren? Zelf denk ik dat het Mandarijn gen op eenzelfde chromosoom zit als het Zwart gen. En dan is het niet 123 te combineren totdat er een recombinatie is geweest waardoor beide genen op eenzelfde chromosoom terecht zijn gekomen. Maar dan betekend dit voor een eerst volgende generatie dat het niet 123 los komt.
Wordt denk ik pas vele jaren later vervolgd, want ik ben gestopt met het uitproberen en probeer eerst de Mandarijn op gezondheid goed te fokken.
reactie toevoegen
| permalink