Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2024»
MaDiWoDoVrZaZo
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.174
    Vandaag: 36
    Gisteren: 60
Diabetes verschil Rus - Campbelli 
woensdag, 1 april, 2009, 7:46 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Bij zowel de Campbelli dwerghamster als bij de Rus komt diabetes voor. Al vanaf oorsprong. Een aantal denken dat alleen bij de Campbelli dwerghamster diabetes voorkomt. Dat is dus niet correct.

Het is alweer ruim 15 jaar geleden dat grote fokkers in Engeland en USA waarschuwden voor diabetes welke bij de Campbelli dwerghamsters voorkomt. Het probleem van deze variant is dat het pas later ontstaat en dat je onbedoelt vaak al een generatie verder bent, als zelfs niet 2-3 generaties. Dat is de reden dat het erg verspreid is. Op dit moment komen in de USA veel diabetes gevallen voor. Bij de Campbelli dwerghamster gaat het duidelijk om ouderdoms diabetes. Bij jonge dieren is het niet aantoonbaar dat ze het hebben.

Maar ook bij de Russische dwerghamster komt diabetes voor. In de laboratorium krijgt ongeveer 4% van de Russische dwerghamsters diabetes. Zelf heb ik ervaring met Engelse bloedlijn waarin diabetes voorkwam en met de kleurslag Mandarijn. De diabetes bij de Engelse Russen is eveneens dominant, zoals dat bij de Campbelli dwerghamster voorkomt. Echter bij deze variant is het bij jonge dieren direct aantoonbaar. Het vreemde is dat bij deze variant het ene generatie minder erg is dan de ander generatie. Bij het testen zag je dit terug: ene generatie kleurde de strips licht op en bij de erge gevallen kleurde de suikerteststrips heel erg.

Bij de kleurslag Mandarijn komt ook een soort diabetes voor. Echter deze variant is kleurgebonden, de andere kleurslagen gefokt uit een Mandarijn hebben het niet. Maar zolang er geen bloedtest gedaan is, is het niet zeker dat het om diabetes gaat. Het kan ook om nierproblemen of iets anders gaan. Het kan ook door de mutatie zelf komen, dat het niet alleen invloed heeft op de kleurslag zelf. Het typische is, dat wanneer je het combineert met andere kleurslagen, de kleur lichter of donkerder wordt, maar ook minder diabetes gevallen oplevert.

Engelse fokkers schrijven dat door hybrisering suikerziekte naar de Rus is gegaan. Dat is niet het geval. Zo moeilijk dat je een kleur van Campbelli naar de Rus fokt, zo moeilijk is het om ziektes over te brengen. Hybride kleuren zijn uniek, de Geel-wildkleur roodoog is ontstaan uit de Campbelli, maar is puur toeval dat het naar de Rus is gefokt en daarna zeer selectief doorgefokt is. Zo denk ik dat de Beige Rus ook puur toeval is. In Tsjechiƫ zitten grote fokkers met duizenden dwerghamsters en puur toeval is een kruising gelukt en is een paar generaties later Beige ontstaan.

Er zijn nog steeds Campbelli kleurslagen die niet bij de Rus voorkomen en die zullen ook niet 123 overgebracht worden. Je moet denken aan Platinum/Wit zwartoog, Grijs en Black-eyed Argente.