zondag, 1 februari, 2009, 8:14 pm - Russische
door Martin Braak
De Russische dwerghamster kan in wintervacht gaan en dat weten ze niet omdat het kouder wordt, maar omdat de dagen korter worden. Wel is het zo dat ene Russische dwerghamster veel gevoeliger voor licht is dan de ander, ene krijgt geen wintervacht ook al staat hij in het donker, de ander krijgt bij geringste wijziging al wintervacht.door Martin Braak
Wetenschappelijk hebben ze onderzocht en kwamen ze tot de conclusie dat wanneer je in de nacht 5 minuten een lamp aan laat gaan, de Russen nauwelijks wintervacht krijgen. Worden Russen eerst bij een omgeving gehouden met 18 uur licht en ineens wijzig je dit in 8 uur, dan is de kans dat ze wintervacht krijgen, gering. Echter wijzig je het in stappen, eerst naar 14 uur en dan naar 8 uur, dan heb je groot kans dat de Russen een wintervacht krijgen.
Wat ik zelf doe is dat ik de lamp 's ochtends om half zeven aan doe en om half acht weer uit. 's Avonds gaat de lamp weer aan tot dat het half 11 is. Maar wanneer de klok wijzigd en de dagen zo kort worden dat het donker is wanneer ik thuis kom, laat ik 's ochtends de lamp aan. Zo zorg ik ervoor dat ze daglicht hebben van half zeven in de ochtend tot en met half 11 in de avond. Dat is 16 uur licht.
Door constant te houden heb ik bijna geen Russen die wintervacht krijgen.
reactie toevoegen
| permalink