dinsdag, 15 januari, 2008, 9:25 pm - Russische
door Martin Braak
In begin toen we net Merles in Nederland hadden, begonnen een aantal mensen te twijfelen of het niet gewoon Pearl zou zijn. Om eerlijk te zijn, ook ik begon te twijfelen. De twee mutaties lijken heel erg op elkaar.door Martin Braak
Wanneer je een hele donkere Pearl hebt, dan kan deze ook een volledige aalstreep hebben en kan hij op de kop en achterhand ook heel veel pigment hebben. Dan heeft een Pearl ook een witband.
En tegenwoordig selecteer ik Merles op meer wit. Dat is mooier, ze hebben dan een witband en heel veel witte haren.
Wat maakt nu een Merle anders dan een Pearl? Echte keiharde eigenschappen kan je niet noemen. Een Pearl kan anders uit zien dan een gemiddelde Pearl en dat geldt ook voor een Merle. Maar waar naar mijn mening het echte verschil zit, is de eigenschap van de haren op de achterhand. Bij de Merle heb je volledige normaal gekleurde haren en witte haren. Bij de Pearl zijn de haren wit met een gekleurde haarpunt. Een Merle heeft vaak een deel van de drieboog nog. Ik heb maar weinig Pearls gezien die dat ook hadden. Ook heeft de Merle vaak een klein wit stipje op de kop.
Hoe weet ik zeker dat een Merle echt anders is dan een Pearl qua mutatie? Omdat combinatie kleuren met Merle anders reageren dan met Pearl. Bijvoorbeeld een Mandarijn Merle ten opzichte van Mandarijn Pearl. De aalstreep van de Pearl versie blijft heel erg oranje, terwijl de Merle versie de normale kleur op de kop heeft en ook donkerder wordt. Tevens wordt de aalstreep, net zoals bij een normale Mandarijn, bruin. Wanneer je Beige combineert met Pearl, krijg je een vrij wit dier met donker rode ogen. De kleur van de ogen blijft zichtbaar roder. Dat is bij een Merle niet het geval. Bij een Beige Merle, of Merle Beige (tja volgorde...), is dit niet het geval.
Merle gecombineerd met Beige
Een waarschuwing voor de fokkers: gooi geen Pearl door de Merle lijnen. Want als je die twee mutaties door elkaar gooit, dan weet je op den duur niet meer wat je fokt...
reactie toevoegen
| permalink