dinsdag, 8 januari, 2008, 9:17 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Rebullie. Ken jij het woord "rebullie"? Nauw ikke niet!door Martin Braak
Vandaag had ik een nieuwjaarsbijeenkomst van waar ik werk. En zoals elke jaar werd er een nieuwjaarstoespraak gehouden. En dit keer was het thema: Rebullie! Het zou een Twents woord zijn en zou betekenen dat je in opstand komt, op eigen benen staan. Google eens op het woord... Is het nu een zo'n zeldzame woord of wordt het niet vaak gebruikt?
Dat lijkt wel hetzelfde of niet? Zeldzaam of niet vaak voorkomen. Maar toch is het niet hetzelfde. Er zit verschil in. En als je naar de mutaties die bij dwerghamsters voorkomen kijkt, dan zie je hele populaire mutaties en mutaties die zeldzaam zijn. Maar ook variaties die zelden voorkomen.
Als we bijvoorbeeld naar de Russische dwerghamster kijken, dan is de mutatie Imperial zeldzaam. Het wordt nauwelijks gefokt en het leek zelfs erop dat de mutatie uitgestorven was. Weet je niet wat Imperial is? Dit is een dominante mutatie die ervoor zorgt dat een Russische dwerghamster een spierwitte buik heeft. Lijkt leuk of niet? Maar!, het is een lethale factor. Wanneer het gen dubbel geërfd wordt, dan is het vrucht niet levensvatbaar. Wanneer je deze mutatie wel zou hebben, dan gebruik je de dwerghamster met deze mutatie niet zoveel. En als je het niet hebt, dan vind je het zeldzaam. Je kunt er niet aankomen.
Zo zijn er meer mutaties die nu aan het uitsterven zijn! Wanneer een diersoort uitsterft, dan is de wereld in rep en roer... Maar een kleurslag of een mutatie, dan is het niet erg? Kom op! We moeten zo blij zijn met mutaties. Ze komen zo weinig voor!
De volgende mutaties staan op uitsterven:
1. De wavy coat mutatie bij de Campbelli dwerghamster
2. De Imerpial bij de Russische dwerghamster
3. De Rex bij de Campbelli dwerghamster
4. Umbrous factor bij de Campbelli dwerghamster...
... maar om eerlijk te zijn, de Campbelli dwerghamster in Nederland zelf is aan het uitsterven. Er zijn steeds minder fokkers. Ze kunnen bijterig zijn. Ze zijn niet altijd lief. Prachtige kleuren, kunnen goed in groepen leven, maar ik ken maar 2 goede fokkers. Maar 2!
Hoelang zou het duren dat we geen Campbelli's in Nederland meer hebben? Ach het zou niet zo'n vaart lopen denk je?, kijk eens naar de Syrische hamster. De kleuren Donkergrijs en Lichtgrijs zal je waarschijnlijk nooit in levende lijve zien. Ik denk dat ze niet meer bestaan! Foetsie, weg. En het kan best zijn dat het niet lang duurt of Roest is ook weg. Foetsie Chocola kleur. En Foetsie Koper. Was zo mooi he?
Fokkers, rebullie! Wat je fokt, houd het aan. Ga niet elke keer van kleur wisselen, maar blijf bij de kleuren die je fokt. Houd bijzondere kleuren aan en blijft ze fokken. Zo hadden we 15 jaar geleden een prachtige koper lijn in Nederland. Maar wanneer fokkers stoppen, gaan lijnen verloren. Rebullie!, als je stopt, doe niet zomaar je dieren weg, maar probeer nieuwe fokkers te vinden zodat de lijnen behouden blijven.
Wat een woord he? Rebullie :)
reactie toevoegen
| permalink