Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Engelse Rusjes, uitleg wat ik ermee bedoel, hoe het begon en tot heden fok 
donderdag, 31 augustus, 2017, 8:20 pm - Russische
door Martin Braak
Ik kreeg de vraag wat met Engelse Rusjes bedoeld wordt. Ik begon me te realiseren dat "mijn benoeming" niet iedereen duidelijk is. Met Engelse Rusjes bedoel ik mijn lijn dat afstamt van de 8 jaar geleden gekregen Rusjes van Melissa Chamberlain en Justine Bibby (Lindellen Hamsters).

Medio augustus 2009 heb ik Russische dwerghamsters geruild met Melissa en Justine. Ze kwamen naar Nederland toe en we hadden bij Alice Langeveld in Standdaarbuiten afgesproken. Voor mij een lange rit, maar tot de dag van vandaag kan ik het goed herinneren. Ik had bij Alice wat eerder afgesproken zodat ik foto's van haar prachtige gerbils kon maken en we hebben ontzettend gelachen bij het maken van de foto's. Eén gerbil glipte weg en kreeg de vrijheid, helaas ging het niet om een standaard gerbil. Later die dag kwamen Melissa en Justine en kreeg ik van hun prachtige Russische dwerghamsters.

Foto behorend bij blog

Ik kreeg van Justin diverse Rusjes van twee combinaties. Ik vond een aantal heel mooi omdat ze een bijzonder ticking hadden, die ik niet kende. Ze waren ook super donker van kleur. Ik heb een aantal koppels gevormd, een aantal van diegene die ik van Justine gekregen heb, van Melissa en onderling dieren van Justin x Melissa. Bij de kruising kreeg ik bij één nest een oogloos en die heb ik uit voorzichtigheid uit de fok gezet. Andere koppels vielen ook af omdat ik verschillen zag in grote van het nageslacht (ik kijk altijd of een nest in eenzelfde verhouding opgroeit). Twee koppels heb ik aangehouden en daarmee verder gefokt.

En naarmate ik er mee fokte, werd ik enthousiaster. Ze zijn zo anders dan mijn eigen lijn en ik vind de ticking prachtig maar ook dat ze iets meer vet in hun haren hebben en daardoor de haren wat meer recht op staan. De Blauw-wildkleur zijn intens van kleur evenals de onderkleur. Daarnaast vind ik belangrijk dat ik naast mijn eigen lijn een totaal wildvreemde lijn ernaast heb. Zodat ik kan vergelijken en ervan kan leren. En nu 8 jaar verder heb ik ze nog steeds zuiver. Tot heden heb ik nog steeds wildkleur en blauw-wildkleur zonder dat ik mijn eigen lijn ingekruist heb. En ondanks dat ze van twee koppels afstammen zie ik geen ziektes zoals diabetes. Ook gebruik ik deze dieren om mijn Mandarijn kleurige Rusjes te verbeteren. Omdat ze wat kleiner van type zijn en merk dat de Mandarijnen daardoor ook kleiner zijn. De Mandarijn vrouwtjes zijn bij mij gewoon vruchtbaar!

Deze dieren, 8 jaar apart gehouden, niet geselecteerd op kleur en show kwaliteit omdat ik diversiteit wil behouden, noem ik Engelse lijn. En ik schrijf heel vaak Engelse Rusjes. En daarmee bedoel ik dus Rusjes die van oorsprong een Engelse achtergrond kennen.

Vandaag heb ik een aantal foto's gemaakt. Als eerste een mannetje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog


Foto behorend bij blog

Een vrouwtje:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Een exemplaar van zeven weken oud:

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Het is me redelijk gelukt om de ticking op foto vast te leggen. Je ziet dat er meer kleurnuance in de bruine kleur aanwezig is. Daarnaast zie je dat de haartjes wat meer gespreid zijn in verband met de meer vettige structuur.