Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Tienerseks doet hamster geen goed 
vrijdag, 27 december, 2013, 8:16 am - Nieuws
door Martin Braak
Wetenschappers hebben ontdekt dat tienerseks negatieve gevolgen heeft voor het lichaam en brein van de hamster. Of dat ook voor mensen geldt?

De onderzoekers namen hamsters die nog echt tieners waren (40 dagen oud) en lieten ze paren met een volwassen vrouwtje. Vervolgens werden de hamsters enige tijd bestudeerd. De resultaten van dat onderzoek werden vergeleken met de resultaten van onderzoek onder controlegroepen: hamsters die nog maagd waren en hamsters die pas op latere leeftijd voor het eerst seks hadden.

Depressief
De hamsters die al op jonge leeftijd hadden gepaard, waren er opvallend slechter aan toe dan de controlegroepen. Ze vertoonden gedrag dat erop wijst dat ze depressief waren. Ook hadden ze een lager lichaamsgewicht en reageerde hun immuunsysteem – zelfs als er geen sprake was van een infectie – heel sterk. Dat laatste wijst erop dat ze mogelijk een autoimmuunziekte hadden ontwikkeld.

Brein
Ook in het brein waren verschillen te bespeuren. Zo bleken de hamsters die op jonge leeftijd seks hadden gehad minder lange dendrieten te hebben. Dit zijn uitlopers van de zenuwen die signalen van het lichaam naar het brein overbrengen. “Seks doet iets wat deze cellen interpreteren en waar deze cellen op reageren met kortere dendrieten,” legt onderzoeker Zachary Weil uit. Hoe seks dat precies doet, is onduidelijk.

Consequenties
“Op jonge leeftijd een seksuele ervaring hebben, is niet zonder consequenties,” concludeert onderzoeker John Morris. Waarschijnlijk komt dat doordat het zenuwstelsel in deze periode nog volop in ontwikkeling is. Het is mogelijk dat ervaringen extra grote consequenties hebben wanneer ze plaatsvinden in de periode waarin het zenuwstelsel zich nog aan het ontwikkelen is.

De onderzoekers waarschuwen dat hun studie niet mag worden aangegrepen om te stellen dat tienerseks ook onder mensen een slecht idee is. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig.


Bron: Scientias.nl