Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Januari 2023»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
23 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.326
    Vandaag: 24
    Gisteren: 61
Is Zwart bij de Russische dwerghamster zwak en ziekelijk? 
donderdag, 19 januari, 2023, 9:06 pm - Russische
door Martin Braak
Op Facebook waren er weer discussies en ik bemoei me er niet vaak mee. Maar dit keer zei ik wederom: tandproblemen is geen probleem van Zwart. Daarom deze blog.

Foto behorend bij blog

Zwart is een mutatie bij de Russische dwerghamster dat is ontstaan in een hybride lijn. Het is niet de zwarte mutatie dat van de Campbelli dwerghamster naar de Russische dwerghamster overgehaald is. Want beide zwarte mutaties zijn anders en genetisch gezien niet hetzelfde. Het is toevallig ontstaan in een lijn die niet zuiver was.

Zwart is een kleur dat je alleen terug fokt als beide voorouders ook dragen voor Zwart. En feitelijk terug kijkend naar de eerste ouder, familie zijn. Maar er zit al vele generaties tussen. Maar toch is de populatie Zwarte Russische dwerghamsters niet groot. Want ze worden niet zoveel van gefokt. En daarom zijn veel Zwarte Russische dwerghamster verwant aan elkaar.

Tandproblemen c.q. gebitsproblemen komen voor bij de Russische dwerghamster. En ze komen ook bij Zwart voor. Er zijn genetische problemen bekend, maar er zijn ook externe factoren waardoor tandproblemen kunnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan vallen. Maar denk ook bijvoorbeeld aan scherp voer waardoor een snee in tandvlees ontstaat en daarna een abces / ontsteking ontstaat. Als er druk tussen de snijtanden ontstaat en de tanden gaan iets van elkaar af, dan slijten de tanden niet meer goed af. Want de boven tanden en onder tanden moeten goed op elkaar blijven staan om de slijtage te weeg brengen. Maar genetisch defect is ook aanwezig, alleen weten we niet hoeveel en hoevaak. Daarom moet gebitsproblemen ook altijd door fokker serieus genomen worden en aantekeningen in de stamboom gemaakt worden als het voorkomt. En komt het vaker dan 1 keer voor, dan vanuit gaan dat het een genetisch defect is.

Vermoed je dat het om een genetisch defect gaat. Dan moet je met de ouderdieren en broers/zussen stoppen. En niet inzetten bij de fok. Waar het probleem heel vaak is, is dat kleine fokkers hun ouderdieren wegdoen. En dat ze niet zien of gebitsproblemen voorkomen. Ze zien niet hou de ouderdieren verder ontwikkelen. En dat is natuurlijk niet goed. Dat is denk ik ook waardoor genetisch probleem tandproblemen ontstaan zijn. Een ander optie is dat er te veel qua kopvorm is geselecteerd en dat de kop te plat is. Maar bewijs is hier niet voor. Bij de 2014 onderzoek leek het dat het vrij dominant te zijn en zag je generaties lang deze gebitsproblemen. Daar zagen we dat een voorouder van ruim 300 Rusjes Zwart Merle was. Maar we zagen ook terug dat elk kleur tandproblemen kon krijgen. En dan begrijp je, dat Zwart een kleine populatie is waardoor tandproblemen geregeld bij Zwart terug gezien wordt. Daarom moet je Zwart geregeld met andere bloedlijnen fokken zodat bij Zwart meer diversiteit ontstaat qua DNA materiaal.

Parkinson is een defect dat bij Zwart voorkomt. Er wordt ook wel eens gezegd dat het een probleem van Zwart is. Dat is in mijn ogen en mijn ervaring niet het geval. Ik ben overtuigd geraakt dat het defect op de X-chromosoom ligt waardoor het zo dominant is. Het is aanwezig in de Zwarte lijn en juist door de kleine populatie blijft het aanwezig. En elk dier heeft minimaal 1 x-chromosoom. Eruit fokken is lastig, maar zeker te doen. Ik vermoed dat Wildkleur en andere kleuren eveneens Parkinson kunnen krijgen c.q. defect aanwezig is. Alleen uit het niet omdat het trager verloopt qua ziekte proces. In de laboratorium waar ze Parkinson testen doen, doen ze dit met zwart gekleurde muizen. De reden is dat bij zwarte kleur de processen sneller verlopen.

En daar ligt het probleem van Zwart qua kleur. Ik vind zelf dat de Russische dwerghamsters met de zwarte mutatie wat sneller verouderen. Bij 18 maanden oud zien ze vaker ouder uit dan hun soortgenoten met een ander kleur. Of dat ook door de kleine populatie komt, weet ik niet. Maar het valt mij wel op. Ik fok weinig met Zwart. Belangrijk is dat we de basiskleuren fokken zoals Wildkleur. En als ik Zwart fok, dan fok ik ze veelal uit dragers voor Zwart. En dan krijg je 1 tot 2 per nest die Zwart zijn.