Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«September 2020»
MaDiWoDoVrZaZo
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
31 oktober 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 479.911
    Vandaag: 23
    Gisteren: 59
Het is hybride, het gaat om een hybride Russische dwerghamster 
zondag, 13 september, 2020, 9:22 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Op Facebook wordt wel eens foto's geplaatst met de vraag wat voor soort hamster heb ik en/of wat voor kleur is mijn dwerghamster. Wat mij opvalt is dat bij de Geel-wildkleur roodoog en de Geel bluefawn vaak geschreven wordt het is een hybride Russische dwerghamster. Door deze kleur kan je dat inderdaad zien en weten. Soms wordt er geschreven dat het geen Russische dwerghamster is, maar een hybride. En het lijkt dat hybride als een aparte soort wordt neergezet wat natuurlijk niet klopt.

Als iemand een foto plaats van een Blauw-wildkleur Russische dwerghamster, dan wordt er niet geschreven dat is een hybride want hij komt uit de dierenwinkel. Of je weet de achtergrond niet en het kan om een hybride gaan. Dat komt omdat de hamster eruit ziet als een zuiversoort. Maar dat hoeft niet zo te zijn.

Campbelli's kunnen ook hybride zijn. En door doelbewust Mandarijn Campbelli dwerghamsters te fokken wordt de populatie langzamer ook meer hybride. We schrijven bij de meeste Campbelli dwerghamsters niet of het om hybride gaat. Omdat iedereen uitgaat dat het om zuiver exemplaren gaat. Wat natuurlijk onzin is. Diverse kleurmutaties komt van oorsprong waar helemaal niet met stambomen gefokt werd. En achtergrond onbekend is. En daarnaast zijn er kleurmutaties terug ontdekt in vermoedelijk hybride lijnen. Grijze Campbelli dwerghamster is weer tot herleven gekomen omdat ze bij Joep Vrijhof weer eruit rolde. Was dat in zuivere lijnen? Of is het terug gekruist met zuivere exemplaren. Dat laatste vermoed ik. Zie ook foto's die ik toen gemaakt heb van de eerste exemplaren. En ik heb toen ook Grijs zelf gefokt en bij deze exemplaren kon ik het zien dat het hybride was + resultaat bij inteelt. Maar het is veel minder erg dan Geel-wildkleur Rus. Want dit is een exemplaar daarvan weet je dat er twee chromosomen aanwezig zijn met daarop genen afkomstig van Campbelli dwerghamsters. En in mijn ogen zijn de Grijze Campbelli dwerghamster veel generaties terug gekruist op zuivere exemplaren. En genen rondom het gen Grijs zijn Campbelli genen. Door recombinatie van chromosomen zijn die genen bij elkaar gebleven.

Maar hybride is geen aparte soort. Eigenlijk zouden ze moeten schrijven: het is een Russische dwerghamster met een hybride kleur. De Geel roodoog is zo Rus dat alles aan hem Rus is. Alleen de kleur niet. Gezondheid idem, ze zijn even gezond. Het is wel zo als je alleen maar Geel-wildkleur roodoog onderling kruist je op den duur eigenschappen ziet die niet mooi zijn. Dat zijn uiterlijke kenmerken zoals te lange oren, te lange staart en oogpunten omdat de ogen te diep liggen. Maar dat geldt voor alle hybride dwerghamsters. Als je die niet met zuivere exemplaren terug kruist en alleen onderling blijft kruisen met hybride dwerghamsters, dan verbetert niets in de populatie en zie je hybride kenmerken terug komen.

Maar eens hybride altijd hybride, alle nageslacht van een hybride dwerghamster is tevens hybride. Maar dat merk je in de praktijk niet heel veel van als je er niet op selecteert. Dan verdwijnen de eigenschappen. Maar blijft niet alleen hybride x hybride fokken, je hebt zuivere exemplaren nodig. Maar bij doelbewust hybride fok wordt op kenmerken van ander soort geselecteerd. En dat is bijvoorbeeld de kleur. Maar kan ook de type vacht zijn omdat je smaak is die niet bij de diersoort past. Zo zie je bepaalde fokkers een type vacht bij de Campbelli dwerghamster selecteert die vermoedelijk afkomstig is van de Russische dwerghamster.

Maar bij niet hybride kleuren is vaak heel lastig te zien dat het om hybride gaat. Zie onderstaande foto. Deze Russische dwerghamster is met zekerheid te zeggen dat het hybride is. Het gaat om een kruising van een Russische dwerghamster met een hybride kleur gekruist met een zuiver exemplaar. En dat kan ik zeggen omdat ik een stamboom bij houd.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

En een Russische dwerghamster waarbij beide ouders hybride zijn:

Foto behorend bij blog

Zie de buiging bij de kop c.q. de kopvorm. Tevens liggen de ogen ietsie dieper en je ziet oogpunten voor het oogje.

En beide dwerghamsters zijn trouwens familie van elkaar. De Blauw-wildkleur is zodanig dat ik als specialist niet had gezien dat het om een hybride exemplaar zou gaan. Maar als ik dit in mijn zuiver exemplaren populatie zou zetten, dan is het na een paar jaar tijd alles hybride. En krijg ik onstabiliteit in bouw en type zoals de kopvorm en moet je als fokker gaan selecteren.