zondag, 9 mei, 2021, 7:37 pm - Dwerghamsters
door Martin Braak
Laatst had ik met een fokker over het houden van ouderdieren. Ik begreep dat veel nieuwe fokkers niet stil staan dat dit zinvol is. En bij het selectiebeleid hoort. Ik begrijp dat kleine hobbyfokkers beperkt ruimte hebben en daarom ervoor kiezen om voor de oudere exemplaren die niet meer mee gefokt worden, een goed huis te zoeken. Maar het is in mijn ogen niet verstandig.door Martin Braak
Bij de Campbelli dwerghamster ken je bijvoorbeeld de erfelijke afwijking vetzucht. Ik vermoed dat dit geen vetzucht is, maar een (bij)nier probleem waardoor kaalheid optreedt. Als ik de diverse stambomen bekijk waar dit defect voorkomt, dan gaat het om een dominante afwijking. Wat ook het probleem hier is, is dat het probleem pas later zichtbaar wordt.
Bij de Zwart (gerelateerde) kleur zien we bij de Russische dwerghamster het defect Parkinson. En dat uit zich pas heel laat. Ook kan bij beide soorten diabetes op later leeftijd zichtbaar worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan wijd gaan lopen en dat de botten niet goed zijn. En tandproblemen, dat pas op later leeftijd kan optreden. En zo kan ik nog meer opnoemen.
Door de ouderdieren niet zelf aan te houden, ga je dit misschien niet constateren. En fok je door met de exemplaren die erfelijk gezien defecten met zich meedragen. Selectiebeleid is niet alleen op jonge leeftijd de juiste dieren selecteren. Maar ook later de stambomen aanvullen met gegevens m.b.t. ouderdom.
reactie toevoegen
| permalink