zondag, 8 december, 2013, 6:27 pm - Andere zaken
door Martin Braak
Mijn broer en ik geven onze hamsters al meer dan 25 jaar hamstervoer van Kona Corn. Wij waren daar zeer over te spreken. Dit voer was tot 2013 van goede kwaliteit en wij voerden nooit dierlijk eiwit bij. Naar onze mening is dat ook niet nodig. Tot dit jaar!door Martin Braak
Wat is er gebeurd?
Begin 2013 begonnen mijn dwerghamsters minder te fokken. De nieuw opgezette koppels eveneens. Ik gaf de langdurige kou en winter de schuld. De seizoensinvloeden zijn namelijk best groot te noemen. Mijn broer had nog geen problemen. Maar die gaf toen naast Knaagdierenmix van Kona Corn ook Hamster-Gerbil-Rat-Muis.
De jongen bleven ook wat achter met groei, maar niet voor lang. Zat zeg maar 2-3 dagen verschil in met opgroei.
Gesproken met andere fokkers en tja... Winter! Dan groeien ze minder hard en fokken ze minder.
Toen in mei-juni eindelijk de lente aanbrak, had ik geen last meer. Ik had toen een babyboom. Tot medio juli, toen viel alles wederom stil. En dat was niet zo erg want dan kom je toch wat minder goed van de jongen af. Maar... september: wederom problemen en nieuw opgezette dieren gingen niet fokken. En dit keer niet alleen bij mij, ook bij mijn broer die toen alleen Knaagdierenmix van Kona Corn voerde.
En niet alleen wij... ook andere fokkers die dit voer geven ervaren hetzelfde.
Ligt het aan het voer?
Mijn broer is extra dierlijk eiwit bij gaan geven in de vorm van hondenbrokjes. Ikzelf heb mijn dieren om de 2-3 dagen andijvie gegeven. En aantal kooien ook hondenbrokjes, slechts 2 kleine brokjes per week.
En het probleem is over. Dus ja, het ligt aan het voer!
Wij hebben Kona Corn aangeschreven met de vraag wat er gewijzigd is. Eerste reactie was dat er niets gewijzigd is en het betrof een klein mailtje. Derhalve heb ik een uitgebreid voorstel mail geschreven en meer informatie verstrekt. Ook informatie dat andere fokkers hetzelfde ervaren namelijk. Helaas heeft Kona Corn deze mail nooit beantwoord.
Waaraan zou het gelegen hebben?
Ikzelf denk aan een combinatie van vitamine A en zink gebrek. En niet zozeer aan eiwit gebrek. Want daarvan krijgen ze genoeg. Zink is nodig voor de opbouw van eiwittten en daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink zorgt ook voor gezonde botten, haar, huid en een goed geheugen. Daarnaast heeft zink een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten. Zink is onderdeel van het hormoon insuline en het zorgt ervoor dat het afweersysteem goed werkt. Het draagt daarnaast bij aan de vruchtbaarheid. Vitamine A speelt het een rol bij de groei, gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.
Andijvie zit veel vitamine A in. Maar ook zink. Echter in zonnepitjes en pompoenpitten zit veel zink in. En dan zou je niet verwachten dat er sprake van zink tekort zou zijn. Of zat er ineens minder zonnepitten in of van slechter kwaliteit?
Ik ga ervan uit dat er een ander soort vitamine A toegevoegd is waarbij de houdbaarheid vele male beperkter is.
Nog meer problemen?
Bij toeval kregen wij informatie dat onder duivenfokkers die Kona Corn voer geven eveneens problemen zijn. Minder glans, minder fok, etc. Dit lijken op onze problemen.
Witte Molen
Vanaf nu voeren wij een mix van dwerghamstervoer van Witte Molen en Knaagdierenmix van Kona Corn om zo een beter kwaliteit van voer te geven. En na een aantal weken en ervaring van een ander fokker kan ik zeggen dat dit erg goed werkt.
1 reactie
| permalink