Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«November 2018»
MaDiWoDoVrZaZo
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
21 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.225
    Vandaag: 87
    Gisteren: 60
Geel-wildkleur roodoog, hybride en de oogpunten 
vrijdag, 2 november, 2018, 9:36 pm - Russische
door Martin Braak
Vandaag tijdens gezellig babbelen over onze hobby hamsters moest ik denken aan pak weg 15 jaar geleden dat ik op het hamsterforum schreef: deze hamsters dragen voor geel-roodoog. De fokker schreef daaronder de vraag hoe ik dit wist en kon zien. Want het gingen om wildkleuren. Was het gele pigment?, nee want dat hadden ze niet. Nee, het ging om oogpunten die ik kan zien.

Het is geen 100% iets, maar ik kan vaak aan de oogvorm en punten zien of de hamster voor geel roodoog draagt. De geel rood oog hebben het zelf ook vaak. Het heeft denk ik te maken met de vorm van de schedel, de diepte hoe de oog ligt, omvang van het oog, ingeval de combinatie hiervan. Aan de voorkant ontstaat in de vouw van de oogwimpers een kleine ruimte wat ik oogpunt noem.

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Hierboven drie foto's van geel roodoog. Je ziet dat de oogpunten iets minder behaard zijn.

Vergelijk met een ander kleur met hybride achtergrond, een Mandarijn drager voor zwart:

Foto behorend bij blog

En een zuiver Rus:

Foto behorend bij blog

Je ziet daar dat zowel achter als voor de oogpunten veel meer behaard zijn.

Dit zijn dingetjes die niets met gezondheid te maken hebben, maar met uiterlijke kenmerken. Net las dat mensen uit China, Japan, Mexico en Nederland ander vorm van ogen hebben. Blijkbaar liggen genen op een chromosoom en erven zo met de kleur mee.

Maar bij het fokken met hybride kleuren kan je wel beste rekening houden dat je niet te veel hybride kleuren met elkaar kruist. Door hybride onderling te fokken ontstaat er meer onstabiliteit in type en bouw. En gaan ze minder mooi uit zien. De gevlekte Rus is een hybride, de Geel-wildkleur Rus is een hybride en de Beige / Viesbruin. Als je deze kleuren mengt, houdt er rekening mee dat meerdere chromosomen genen bevatten van de Campbelli. Een gevlekte Dove of Lilac die voor Viesbruin draagt, kent 1 chromosoom met de vlekgen en dat is afkomstig van de Campbelli, 2 chromosomen waarop Geel-roodoog gen ligt, ook beide van de Campbelli, en een chromosoom waarop het Viesbruin gen ligt, eveneens Campbelli. Niet de hele chromosoom is van de Campbelli, maar een (groot) deel. Genen naast de mutatie worden gekoppelde genen genoemd. Omdat de kans dat genen door recombinatie uit elkaar gaan, minimaal is. Kans is kleiner dan dat jij de hoofdprijs in de Staatloterij wint. Kans is even groot als het ontstaan van een mutatie.

De zwarte mutatie bij de Russische dwerghamster is zeer waarschijnlijk niet van de Campbelli. En dat merk je als je terug fokt op zuivere Russen. Maar door Zwart onderling te fokken of door ze te mengen met Geel roodoog, fok je hybriden onderling. Fok een keer terug op zuiver soort en je zult zien dat de wildkleur drager voor zwart al mooier uitziet dan de zwarte exemplaar zelf. Fok maar eens meerdere generaties op deze wijze: zuiver x zwart, drager zwart x ander drager zwart, zwart x zuiver, drager zwart weer onderling, zwart weer terug op zuiver. En je krijgt perfect uitziende zwartjes die nauwelijks hybride eigenschappen kennen. En ik weet zeker als je dit tientallen jaren doet, je geen hybride eigenschappen meer krijgt als je zwarte exemplaren onderling fokt.

Zo lang? Het is al 30 jaar geleden dat wij, de broers Braak, de Geel-wildkleur hybride Rus gefokt hebben en 7 jaar lang zonder onderlinge kruisingen verder gefokt hebben om zo de perfecte Geel-wildkleur te fokken. Wij waren toen van mening dat wij alle Campbelli genen eruit hadden gefokt, de Geel wildkleur roodogen waren prachtig. Helaas waren ze te mooi waardoor showfokkers deze dieren gingen gebruiken om hun dieren te verbeteren en te showen. Waardoor hun dieren gehybriseerd werden. Omdat wij elke keer op zuiverheid terug kruisten en we toen al wisten dat wij ze apart moesten houden, dat hybride kleuren afzonderlijk gefokt moesten worden om zuivere russen te behouden, wisten we niet het effect dat je krijgt door generaties hybride onderling te kruisen. Het effect is dat kwaliteit terug gaat. Fok daarom hybride altijd terug met zuivere dieren. En zorg ervoor dat je zuivere dieren behoudt en hebt.