Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu

Kalender

«Mei 2022»
MaDiWoDoVrZaZo
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
23 november 2024

Laatste reacties

  • Helv
    zondag, 9 juni, 2024, 8:15 am
    Waar is de sectorgroep om tegen deze...

  • HJ
    woensdag, 22 mei, 2024, 4:31 pm
    Wat slecht georganiseerd KFC Almelo. We...

  • Deborah
    zondag, 5 mei, 2024, 10:55 pm
    This sounds like animal activism gone...

Zoeken


 
 

Individuele bezoekers blog

  • Totaal: 481.322
    Vandaag: 20
    Gisteren: 61
Scherpte van voer en tandproblemen 
zondag, 22 mei, 2022, 8:46 pm - Andere zaken
Zo af en toe zie je op Facebook een bericht met betrekking tot een tandprobleem bij de dwerghamsters. In 2013/2014 hebben Sylvia en ik heel veel gevallen bekeken en stamboomonderzoek gedaan. Maar tot op heden van vandaag hebben wij nog steeds zo af en toe hierover. Elk nieuw geval dat gemeld wordt, bespreken we. Een deel zou wel eens familiair zijn of wel genetisch defect. Maar deel deel ook niet.

Een mogelijk oorzaak zou wel eens de scherpte van het hamstervoer kunnen zijn. De gedachten is dat scherp voer onder een wond kan veroorzaken waarna een infectie optreedt. Of dat zo fijn scherp voer beneden tussen de snijtanden komt te zitten. Als een ontsteking of voerresten de ondertanden onder spanning zetten, gaat het mogelijk uit elkaar staan. Waardoor de slijtage aan bovenkant minder goed gaat. Daardoor groeien de ondertanden door. Maar ook de boventanden groeien dan te lang en groeien veelal naar binnen. Als je naar zo'n probleem kijkt, denk je dan snel dat de boventanden de probleem zijn, maar tegenovergestelde is het geval.

De gedachten wordt ook bevestigd door minder gevallen bij de Syrische hamster. Bij de dwerghamsters zie je heel fijn voer. Ook voer dat o.b.v. van zelf mengen gebaseerd is. En dat bestaat uit hele kleine zaadjes, grasstukjes etc. Dat wordt minder aan Syrische hamsters gegeven.

Foto behorend bij blog

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: