maandag, 30 augustus, 2021, 6:59 pm - Andere zaken
Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je hamster je bijt. Het geven van voer uit je hand kan leiden dat je hamster denkt dat je voer wilde geven. En foutje is dan door je hamster gemaakt. Ook een vinger door de tralies steken kan leiden tot een bijtwondje. Want dat verwacht de hamster niet. Daarnaast zijn er Campbelli dwerghamsters die hun leefgebied (lees: hun deel van de kooi) verdedigen. En dat doen ze met bijten.Jonge hamsters die weinig contact met mensen hebben, zijn bang. Op internet wordt geschreven dat die kunnen bijten. Dat gebeurd niet of nauwelijks. Als je naar de soorten kijkt, dan kan de jonge Russische dwerghamster op jonge leeftijd heel bang zijn. Maar ze gaan dan krijsen. Ze gaan dan met hun klieren in hun bek een vieze geur uitscheiden. En ze zullen pas gaan bijten als echt niet anders kan. En dat is wanneer ze in een vuist gehouden worden en dat doe je niet snel. Syrische hamsters op jonge leeftijd zonder weinig contact zullen juist vluchten. Roborovski dwerghamsters bijten niet. Ook wanneer ze geen menselijk contact hebben gehad, zullen zij nog niet gaan bijten. Ze zijn zo vlug dat hun manier van ontkomen is: rennen voor hun leven! Chinese dwerghamsters idem, die bijten niet. Campbelli dwerghamsters op jonge leeftijd zonder menselijke contact kunnen bijten. Maar het gaat dan om de lijnen die assertief gedrag hebben en hun karakter al is dat ze bijten.
Het kan ook voorkomen dat een hamster pijn heeft. En als je zo'n hamster pakt, dan kan het voorkomen dat hij uit reactie gaat bijten. Gaan bijten moet je hier zien als een snelle korte beet en dan stoppen. Het is het een prik in je vingers. Je reactie is direct van auw en wat gebeurd er. Maar daarna zul je zien dat het allemaal heel onschuldig is en dat zo'n wondje niet heel veel voorstelt.
Hamsters komen niet buiten. En meestal is geen behandeling nodig. Bij (tamme) ratten en muizen is dat anders. Ook al denk je dat deze niet buiten komt, er zijn fokkers die doelbewust hun ratten een keer terug kruisen op wilde exemplaren. Met het gevolg dat bepaalde bacteriƫn en virussen ook in de tamme lijnen aanwezig zijn. Dat is bij de hamster niet het geval c.q. onbekend dat dit aan de hand is. Kans op Tetanus-bacterie is heel klein. Spoel voor de zekerheid je wondje af met lauwwarm water. En gebruik daarbij geen zeep.
Als je een Campbelli dwerghamster hebt die in de kooi bijt, accepteer dat en leer hem om op iets te staan om zo uit de kooi gehaald te worden. Op de hand zijn ze meestal heel tam. Denk bijvoorbeeld aan een klepje van een transportkooitje. Soms door veel geduld en vaak proberen kan de Campbelli dwerghamster je herkennen zodat hij je niet meer bijt. De overige hamsters maak je tam door rustig te beginnen. Eerst wat lekkers te geven. En dan rustig oppakken en boven de kooi houden. Als hij valt, dan valt hij niet van een grote hoogte. En dan stapje bij stapje tam maken.
Een foto van een bange Syrische hamster. Hij laat zijn tandjes zien, maar ook in deze situatie zal hij niet gaan bijten. Want hij krijst en dat is waarom de tanden getoond worden. Niet omdat hij wil gaan bijten.