Blog over hamsters

Klik hier voor het blog menu
Foutje van de natuur, een Pearl met een vlek 
zondag, 22 augustus, 2021, 12:48 pm - Russische
Afgelopen week ben ik de website aan het verbeteren. Zo was ik bezig met oude artikelen html door te nemen en waar foute opmaak stond, te corrigeren. Ik las bij het artikel help mijn dwerghamster is ontsnapt, een stukje tekst waar ik hard om moest lachen. Ja je kunt ook een hamster vangen met een muizenval. Maar dat wil je niet lol! Zo moest ik vandaag aan mijn artikel foutje van de natuur denken. Een artikel die ik heel lang geleden geschreven heb en ook in een magazine geplaatst is. Want in dit artikel gebruik ik ook een foto van een Pearl met een vlek.

En ik heb er weer eentje. Niet zo mooi als toen. Maar je kunt overduidelijk zien dat er een vlek aanwezig is. Wat dit is, is dat er een stuk DNA het Pearl gen uit is gegaan. En dat je daardoor haren krijgt die gewoon Blauw-wildkleur zijn. Pearl moet je als een sausje zien. De Russische dwerghamster is Blauw-wildkleur van kleur en door het Pearl gen wijzigen alle haren in wit met ticking.

Waarom dit gebeurd weet ik niet. Het is vergelijkbaar met Brindle, een bijzonder dwerghamster variant die zelden voorkomt en uit twee kleuren bestaat namelijk Geel-wildkleur roodoog en Blauw-wildkleur. Brindle is bij muizen trouwens wel genetisch. Maar bij de Rusjes en Campbelli is het meer dat het gen Geel-roodoog uit gaat. En dat over het hele lichaam her en der.

In dit geval zit het rond het geslachtsdeel. En dat maakt het voor mij wel spannend. Misschien is het genetisch! Bij het delen van chromosomen en aanmaak van nieuwe cellen, komt het voor dat een chromosoom deel fout gekopieerd wordt. Zo'n foute kopie dat noem je een mutatie. DNA is dan gewijzigd. Als dit rondom het gezicht gebeurd, dan is het vaak zo dat rondom het geslachtsdeel de genen ongewijzigd zijn. En dat daar geen mutatie aanwezig is. Dan is zo'n mutatie niet genetisch. Het treed op en kan niet aan de kinderen doorgegeven worden. Maar rondom het geslacht kan het zijn dat zijn zaadcellen wel gewijzigd zijn. Zo kan het zijn dat hij Blauw-wildkleur kindjes veroorzaakt en nooit Pearltjes. Dat had ik met Brindle in 2005, die heel veel gele pigmenten had, geboren was uit Geel-roodoog x Geel-roodoog, dan moet hij wel genetisch pp zijn, maar toch bracht hij blauw-wildkleur kindjes voort bij een kruising met een Geel-roodoog.

Foto's die ik vandaag gemaakt heb:
Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Foto behorend bij blog

Reactie achterlaten

Vul dit formulier in om uw reactie achter te laten.






Speciaal invoegen: