zondag, 14 juli, 2019, 10:00 am - Dwerghamsters
Op de verschillende evenementen en keuringen hebben we vaak over de oortjes van de Campbelli dwerghamster. Dit komt omdat er geregeld Campbelli dwerghamsters gekeurd worden met een gevouwen oor. En dat dit een hybride eigenschap kan zijn. Maar is het altijd een hybride eigenschap? Ik zal proberen a.h.v. deze blog inzicht te geven waar de verschillen liggen.De oren van de Russische dwerghamster
De Russische dwerghamster komt in koude gebieden voor en moet de oren gevouwen kunnen dragen. Daarvoor is het oortje in de eeuwen aangepast en kent twee vouwen. Eentje beneden en eentje in de oorschelp.
Onderstaand het oortje van dezelfde hamster. Je ziet dat hij binnen het oortje iets heeft t.b.v. beschutting. Dat boven in het oorschelp een vouw zit en samen met de onderste vouw in het oortje zelf, de hele oor kan neerleggen.
Een ander foto van een Russische dwerghamster.
Kijk goed naar de positie van de vouw in het oortje. Die zit heel laag.
De oren van de Campbelli dwerghamster
De Campbelli dwerghamster komt in een groot gebied voor en zien in verschillende gebieden anders uit. Net als mensen waarvan je veelal kunt zien of ze uit Azië, Afrika of Europa komen. En ook onze oren zijn niet allemaal gelijk. En zo moet je dat ook bij de dwerghamsters zien. Niet alle oren zijn gelijk. Maar bij de Campbelli dwerghamster kan je wel spreken dat ze gemiddeld oortjes hebben die rechtop staan en openstaand gedragen worden. En dat ze wat groter zijn in verhouding met hun lichaam ten opzichte van de Russische dwerghamster.
Eerst zal ik een foto gebruiken van een Campbelli dwerghamster die afstamt van wildvang afkomstig uit Altai gebergte.
Je ziet dat ook deze Campbelli dwerghamster een klein vouwtje in zijn oor heeft. Alleen is de positie veel hoger. En veel subtieler aanwezig. Boven in de oorschelp zie je geen vouw. Die is wel aanwezig, maar veel subtieler en valt nauwelijks op.
Hieronder een foto van de Mongoolse Campbelli dwerghamster gemaakt in 2005. Deze hebben helaas nooit bij mij gefokt. Maar je ziet dat de kleur heel anders is en dat het oortje ook anders is.
De vouw zit heel hoog en in de oorschelp zit ook een wat dieper vouw. Deze type kan gemakkelijker hun oren vouwen.
Van Joep heb ik afstammelingen van wildvang gekregen, een hele oude lijn van pak weg 30 jaar die in een laboratorium in Duitsland gefokt wordt. Wat mij opvalt is dat deze dieren tussen de Mongoolse en de Altai zitten. Ze zijn in begin grijzer van kleur en verkleuren naar warmbruin wanneer ze volwassen zijn. Bij de oortjes kan verschillen geconstateerd worden.
Dit is een vrouwtje en je ziet hoe mooi en groot haar oor is. De vouw zit heel hoog en is heel subtiel aanwezig.
Eén van de vier Campbelli's heeft dit oortje (foto boven). En dan denk je direct: dit is een Rus oortje! Dat is het niet. Je moet dit niet verwarren met een Rus oortje. De vouw zit veel hoger en bovenin in de oorschelp is een groter vouw aanwezig. Waardoor de oren gemakkelijker gevouwen gedragen kunnen worden. Wanneer dit mannetje alert is, dan zet hij zijn oren gewoon op en zie je hoe zijn oorvorm is (foto hieronder is van hetzelfde mannetje).
Dit is één van de nageslacht die ik zelf gefokt heb. Ook dit exemplaar heeft prachtige grote opgezette oren.
De positie van de oren
Als je alle bovenstaande Campbelli dwerghamsters goed bekijkt, zie je dat de positie van de oren hoger ligt. Dit heeft ook te maken met de vorm van de kop.
De vouw alleen is feitelijk geen signaal dat het om een hybride Campbelli gaat. De oude Engelse lijn is gebaseerd op de Mongoolse variant en de Albino en Argente Campbelli's waren gebaseerd op de Altai variant. We hebben ze gemengd met elkaar waardoor verschillende oorvormen in de lijnen zijn ontstaan.
Het gaat om de positie van de oor in combinatie met de positie van de vouw in de oor. En de subtielheid hiervan.
Een Campbelli dwerghamster met een lage vouw, een grote vouw in de oorschelp en die de oren gevouwen draagt kan hybride zijn. Hybride Campbelli dwerghamsters kunnen namelijk later in de lijn verkeerde oren krijgen. Mijn ervaring is dat de eerste generatie hybriden veelal de Campbelli rechtopstaande oren kennen die vrij vors uitvallen.
Zullen we afspreken?
Laten we met elkaar afspreken dat wanneer wij Campbelli dwerghamsters fokken wij selectief de oortjes selecteren die het beste bij de Campbelli dwerghamster horen. Namelijk groot van vorm, de positie zit wat hoger, de vouwen zijn subtiel aanwezig.
En laten we afspreken om niet alleen een vouw in het oortje als een hybride eigenschap beschouwen.