vrijdag, 21 juni, 2019, 9:16 pm - Persoonlijk
Ik zeg wel eens: naar mate je ouder wordt, is de tijdsbeleving sneller. Tijdsperceptie is voor ieder anders. Precies tien jaar geleden was ik samen met Susan en Peter op de vliegtuigshow. Voor mij een eeuwigheid geleden, als ik terug denk. Vijf jaar geleden keek ik naar Duitsland x Ghana (WK 2014). Nee, daarvan weet ik niets van te herinneren. Alleen een vage herinnering dat toen ontevreden was over mijn hamstervoer en ik met Witte Molen voer begon te experimenteren. Maar als ik naar 25 juni 2016 denk, dan weet ik precies wat ik gedaan heb. 's Nachts mijn vader naar de ziekenhuis gebracht, het was een zaterdag. De dag dat mijn vader voor het laatst thuis was. Voor mijn gevoel was het eergisteren, en van mijn moeder gisteren. Vandaag hadden wij een afdelingsuitje en namen we afscheid van Hilde, een collega die tegen over mij zat. En waar ik vorig jaar energie ingestopt hebt om een deel van mijn kennis over te dragen. Meesters leren geen nieuwe leerlingen op, maar nieuwe meesters, en zodoende probeer ik mijn passie over te brengen. Na een jaar gaf ze aan dat accountancy niets voor haar is. En precies vandaag zegt Bas zijn baan op. En wel om dezelfde reden. Is de accountancy dan zo'n vreselijk beroep?, of moet je er gevoel en passie voor hebben? Op dit moment ben ik er zelf ook ff mee klaar, maar dat komt doordat ik toe ben aan vakantie. Ik ga er 200% voor, laatst zelf tot diep in de nacht om alles de volgende dag klaar te krijgen.
Zelf merk ik dat het jaar in jaar uit drukker en drukker wordt. De klussen worden groter in omvang en complexer. Dit jaar ga ik waarschijnlijk de duizend directe uren voor de zomervakantie halen, iets wat mij nog nooit gelukt is. Is dat goed? Nee, het is een teken van dat het drukker is geworden. De mei vakantie heb ik doorgewerkt om de grote klus te klaren. Een bijzonder klus, want het was super leerzaam, iets wat je normaal niet meemaakt. Ik heb daarom met Hemelvaart een extra weekje vrij genomen. Tijdsbeleving is dat die week in een knip en klap voorbij is gevlogen. Want ik heb eigenlijk in die week ff niets gedaan.
Ook dit jaar heb ik weinig foto's gemaakt. Ik ben paar weekjes begonnen met het fotograferen van een nestje Campbelli dwerghamsters en in plaats van dat het om een normaal nest gaat, hebben zij een groei achterstand. Dat was niet de bedoeling, maar misschien ook wel weer mooi om op mijn website te laten zien hoe dat gaat. Wel heb ik veel plannen. Afgelopen februari ben ik gaan kijken of ik een ander template script kan maken. Maar ik kom tot de conclusie dat wat ik heb, best wel goed is. De website ziet er ouderwets uit? Deze website is vrij uniek: er zit een rand om de de site die transparant is, de kleur bestaat uit gekleurde lijnen en dat is iets wat niet past bij HTML opmaak idee. En je ziet dit dus bijna nergens. Misschien wel nergens. Uniek dus. Zo had ik laatst met iemand over dat ik wel een zeer vreemde vogel ben. Wie heeft nu een website die zo diep op zijn hobby ingaat met meer dan 15 duizend foto's, met een blog en dat al 15 jaar lang. En internationaal bekend om zijn hobby hamsters. En niet één keer internationaal bekend geweest, met mijn computers en de praktijken was ik vroeger ook al bekend. En dat niet alleen in Nederland.
Afgelopen week was Tommy slecht te pas, hij at weinig. Tommy is mijn huiskat en betekent alles voor mij. Met Tommy gaat het ontzettend goed. Hij is alweer drie jaar oud, geboren in april 2016. Tommy is bijna altijd waar ik ben als ik thuis ben. En als ik TV kijkt, zit hij meestal vlak bij mij op de leuning.
2018 was een ontzettend warme jaar, dit jaar vind ik dat het wisselvalliger is. Dan is het weer heel warm, dan weer veel regen. Mei 2019 was een zeer regenachtige maand. Nu is het buiten heel fris, terwijl paar dagen geleden nog dik 25 graden was en volgende week 36 graden voorspelt wordt. Het zou kunnen dat sommige plaatsen in het Oosten 40 graden wordt. Ach, het is net de horrorwinter. Het komt nooit uit.
Ik heb zin in de bouwen en te creëren. Maar deze warmte en de drukte zorgt ervoor dat ik nog niet verder ben met deze website. De site moet herschreven worden, zowel in programmeertaal als geschreven taal. Dat gaat wel komen. Heb zes weken vakantie gepland. Dat heb ik ook wel nodig. Van drie naar vier weken vond ik al fijn. Van vier naar vijf was paar jaar noodzaak i.v.m. ziekte ouders. Vorig jaar voor het eerst zes weken vakantie gehad en dat was ideaal voor de start van de nieuwe Opdrachtmanager die dit jaar zeer goed ontvangen is. Maar naast mijn website sta ik te pruttelen om te starten met de nieuwe Adviesmanager. Het kan mooier, het kant beter, het moet anders, het moet toekomst proof zijn.
Met de hamsters gaat het heel goed. Doordat ik al vijf jaar mijn stambomen in deze website bijhoudt, kan ik data analyse doen. Ik heb namelijk een eigen stamboom systeem geschreven dat achter deze website zit. Zo kan ik analyses doen op bijvoorbeeld de trillende zwarte rusjes. En kan ik zien waar het precies zit en wat de risico's van de bestaande zwarte Rusjes zijn. Maar ook andere dingen als waar zit meer vroeg stervende hamsters en waar juist niet. M.b.t. de trillende Rusjes dat gaat veel tijd kosten. Dat gaat denk ik vijf jaar duren, als niet langer, om dit gezonder te fokken. Ik ben van overtuigd dat dit eruit gefokt kan worden. Het gaat om een soort Parkinson afwijking die tot uiting komt in combinatie met de zwarte mutatie. Zwart is niets anders dan dat bepaalde transporten binnen de cellen sneller gaat. Daardoor vindt een sneller transport van pigment plaats waardoor de kleur zwart wordt. De vraag die bij mij nu nog speelt is of de vermageringsproces eerder plaatst vindt dan dat ze gaan trillen. Voor mijn gevoel is dat zo. Ze vallen eerst af en dan beginnen ze te trillen. Tevens bewegen zij anders. Het is net of ze artrose hebben. Maar het kan zijn dat ze geen controle over de poten hebben waardoor ze stap voor stap lopen. En dat ziet er vreemd uit.
De Russische dwerghamster met Kuifje had een tweede nest en wederom geen kuifjes. Het moet wel erfelijk zijn, maar waarschijnlijk zodanig complex erfelijk dat het bijna nooit voorkomt. Het doet me denken aan Brindle waar we vijf van gezien hebben in een bepaalde lijn en toch niet erfelijk was. Maar waarom zien we dit in de jaren elke keer weer terug? De nieuwe mutatie waardoor ik een lichter vorm van lilac heb, kan ik niet afzonderlijk fokken. Het lukt me niet om de roodoog factor eruit te fokken. Ik wil graag zien wat dit met alleen zwart doet. De Engelse lijn daarmee gaat het nog steeds heel goed. Bijzonder is dat Melissa Chamberlain overleden is en de lijn deels op haar dieren gebaseerd is. Internationaal was zij bekend met haar dieren en passie. En daarvan blijft iets hier bestaan. Want ik ga er altijd mee verder.
Ook de Mandarijnen gaat het goed mee. Totaal geen last van diabetes en de vrouwtjes fokken ook goed. Mijn broer zei nog wel laatst het idee te hebben dat zwarte vrouwtjes minder goed fokken. Dat is mijn beleving ook. Maar zowel mijn broer Peter als ik gaan meer focussen op de mannetjes die zwart zijn. De reden is simpel: als ze oud zijn en niet trillen, zijn ze nog steeds inzetbaar. En op deze wijze kan je selecteren op een probleem dat pas bij ouderdom vaak te voren komt. Alhoewel we ook zien dat het trillen al bij 10 maanden oud kan ontstaan. Het zou ook deels epigenetisch kunnen zijn.
Het is 23:00 en buiten is het totaal donker. Over vier weken heb ik vakantie en dan ga ik eerst ff niets doen. Helemaal niets. Kijken hoelang ik dat volhoud!