zondag, 11 november, 2018, 9:31 pm - Russische
Op Exoknaag afgelopen april zag ik een Beige kleurige Russische dwerghamster. Thuis dacht ik hier meerdere keren aan en de reden was dat we 15 jaar verder zijn. Het doet mij denken aan mijn project om ze gezonder en mooier te fokken. Het doet mij denken aan de felle discussies op het forum van DeHamster.nl. Hybride dwerghamsters en fokken op gezondheid. Maar wie mij kent, weet dat ik niet snel opgeef. Als ik opgeef, dan is dat geheel onderbouwt. Bij mijn project kwam ik erachter dat draaikop x draaikop 100% goede jongen kon veroorzaken en 100% goede exemplaren draaikoppen kunnen veroorzaken. Daarnaast de grote vermoeden dat dit niet genetisch is in de zin van aan of uit. Maar dat het komt door eigenschappen die bepalen hoe het evenwichtsorgaan ontwikkelen. En dat op de chromosoom waar het Viesbruin gen ligt, mede dit bepaald. Ingeval ik was meer dan 10 generaties verder en het kwam er nog steeds uitrollen.
Voor de mensen die niet begrijpen wat een draaikop is. Een draaikop is een afwijking waarbij de kop niet geheel recht op de romp zit. Ze houden de kop scheef. Bij geboorte kan je het al zien. Ze draaien als wormpjes al rond.
In de zomer ben ik op zoek gegaan naar een exemplaar. Dat bleek lastiger te zijn dan ik dacht. ik heb een grote importeur c.q. handelaar gevraagd of hij deze kleur nog wel eens zag. Dat was niet het geval. Het lijkt erop dat deze kleur ook door grote fokkers in Oostblok eruit geselecteerd wordt. Dat komt voornamelijk omdat de draaikoppen ook in de winkels kwamen en de winkeliers er mee bleven zitten. Er kwam al gauw een taboe op deze kleur.
Bij was het ongeveer 1 op de 7 à 1 op de 10 die een draaikop kregen en altijd de kleur Viesbruin of Beige. Ook de kopvorm was vaak zeer slecht. Ik heb wel een aantal goede koppen tussen gehad, maar omdat ze hybride waren (en toen nog heel dicht bij de Campbelli zaten) was er veel onstabiliteit in de kopvorm. Uit goede koppen kwamen weer zeer slechte koppen.
Bij toeval kreeg ik laatst een vraag wat voor kleuren in een nest zaten. En jawel hoor, een beige! Het was totaal onverwacht. Het zweeft in de zwarte lijnen en het kan zomaar weer eruit rollen. Het leuke is dat dit gen generaties mee gelift is. Het toont aan dat genen niet altijd verlopen gaan en dat genenpool divers blijft.
Een mooi exemplaar. Mijn laatste exemplaar stamt uit 2014. Een foto, ook een goed exemplaar
Ter vergelijk:
Ik ben heel benieuwd hoe het zit met deze Beige Rus. De 2014 exemplaar kwam ook spontaan na 10 generaties eruit. Maar in hetzelfde nest zat een exemplaar met een slechte kop. Helaas weet ik niet hoeveel generaties deze Beige verder is. Het is goed om eens te kijken. Als uit dit exemplaar ook slechte koppen uitrollen of ook weer een draaikop, dan is het een bewijs dat na 15 jaar fokken en vele generaties verder, het niet eruit is. Maar misschien is door recombinatie van DNA de genen van de chromosoom waarop het Viesbruin gen zit, wel "opgeschoond".