maandag, 26 maart, 2018, 8:17 pm - Russische
Ik lees en hoor er niet heel vaak over. Toch komt het soms voor: staar. Voor in het oog, achter de pupil ligt de ooglens. Deze is helder en doorzichtig, daardoor kan het licht zonder hinder door heen komen. En op het netvlies belanden. Bij staar wordt het ooglens troebel. En daardoor komt het licht niet meer zo goed op het netvlies. En ziet de hamster waziger. Is het heel erg? Voor mensen is het heel erg. Zonder visueel gezicht kunnen wij niets zien. Maar een Russische dwerghamster ziet niet zo goed. Hij ziet niet ver en hij ziet de diepte niet perfect. Dat is ook de reden dat een Russische dwerghamster zo van hoge hoogtes naar beneden durft te glijden / springen. Hij heeft het niet door. De hamster heeft een goede ander zintuig namelijk de snorharen. Hiermee kan hij rondom heel goed voelen. Ook als ik het heel donker, hij beweegt overal langs en bots nergens tegen aan.
Bij mensen is het zo dat staar ook aan één oog kan ontstaan. Maar bij hamsters heb ik dit nooit gezien. Als ik het zie, dan is het beide ogen. Soms is het donker paars, maar vaak zie je een witte waas. Het komt bij de roodoog vaker voor dan bij de donkeroog. En het kan genetisch zijn. Een aantal jaren geleden heb ik geconstateerd dat een roodoog Rus drie geneeraties staar hadden. Mijn vermoeden is dat er factoren zijn die dominant zijn en staar veroorzaken. Maar het kan ook heel goed zijn dat het een combinatie is tussen licht, aanleg en voeding. Er zijn onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat teveel aan koolhydraten invloed hadden op het vormen van staar. Inwendig oogontsteking kan ook staar veroorzaken. Maar dan vermoed ik dat het aan één oog ontstaan en het ander oog normaal blijft. Bij mensen is het zo dat staar meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen.
Een paar foto's van staar.
Nogmaals: als jij mijn blog vindt omdat jouw hamster staar heeft en je wilt weten of de hamster er echt last van heeft. Ik heb aan de hamsters nooit iets gemerkt dat ze hinder door vinden. Last zullen ze wel hebben, ze zullen nog minder goed zien. Maar het gehoor en de snorharen kunnen dit heel goed opvangen.